Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka vznikla na motivy dvou pohádek Boženy Němcové "Spravedlivý Bohumil" a "O černé princezně". Vypráví o slabošském králi (M. Vašut) a jeho ženě (M. Steinmasslová), kterou touha po dítěti přivede až ke spolku s ďáblem (K. Heřmánek). Princezna (M. Kobrová), jejíž dospívání proběhne pod vlivem „nečistých“ mocností, se z jejich moci vymaní až díky lásce k rybáři Radkovi (T. Herfort). (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jsem taky z těch, které tato pohádka v mládí pořádně vyděsila, což se dá považovat spolu s Akty X za jeden z televizních pilířů mého hororového fanouškovství. A musím říct. že dalo dost práce ji po letech vypátrat. Pro malé děti tato pohádka rozhodně není, protože příběh o zakleté spící princezně s černým xichtem, která přes noc trhá hlídače na kusy, dost pravděpodobně způsobí prckům poruchy spánku. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ze všeho nejvíc mi úvod připomínal Čertovu nevěstu. Božena Němcová má krásné pohádky. Tohle zpracování se ale nepovedlo. Prvních dvacet pět minut královna začíná být otravná s neustálým tvrzením, že chce dítě. Docela nadčasové. I dnešní žena a nejspíš i ta budoucí, když chce dítě, je ochotná udělat cokoli. I se spolčit s ďáblem. Jenže děj se dlouho neposouvá dopředu. Pak se přece jen posuneme v čase. Dítě se narodí, konečně se chvíli něco děje. Následně chce rybář princeznu zachránit a pokračuje místy nezáživný boj s temnými silami. Normálně je šedesát minut vcelku běžný čas na pohádku. Jenže tady tvůrci přestřelili. Jako by sami nevěděli, jak s časem, který jim byl dán, naložit. Plácají se v tom slušně. Souhlasím, že pohádce nepomohla výprava, ale dramatizace sama o sobě taky nedopadla nejlépe. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Mě tato pohádka vždycky dost děsila a ani dnes mi nijak zvlášť k srdci nepřirostla, protože na mě bohužel působí pořád stejně a to už dávno nejsem malé dítě a mám samozřejmě už něco nakoukáno. Herecké výkony mi přišly dost toporné a kostrbaté, jako by herci ani pořádně neměli co hrát. Stopáž pohádky vypadá při sledování, že je mnohem delší než ve skutečnosti je. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

takhle to dopadá,když krále hraje někdo o pět let starší,než jeho dceru princeznu....vlastně nebyla jeho,tak co,že? :-) ...docela pěkně tam bylo vystižené chování ženy,prahnoucí po dítěti (za každou cenu) - taky jsem jich pár za život potkala,ale stejně se mi tohle zpracování pohádky Boženy Němcové nelíbilo,v dětství jsem si to při čtení ve svojí fantazii vymalovala úplně jinak ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Méně tlačící na náboženskou notu než předloha či novější a doslovnější adaptace (o pro mne problematickém vyznění předlohy jsem se rozepsal tam), celkově ale ne příliš vyvedená pohádka. Samotná princezna tu ovšem působí ve své posedlé podobě podle mě o něco přesvědčivěji a Heřmánek v bezeslovné roli ďábla je docela démonický (zapomeňte na S čerty nejsou žerty). ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo na hradech Roštejn a Veveří. (Janek2002)

Reklama

Reklama