Reklama

Reklama

Hudební cestopis slavných skladatelů

(seriál)
  • Austrálie Classical Destinations: The Great Composers
Austrálie, 2021, 55 min

Režie:

Peter Beveridge

Obsahy(1)

1. Johann Sebastian Bach: Skladatelova životní i umělecká pouť německými městy od Eisenachu, přes Výmar až do Lipska na místo svatotomášského kantora.
2. Georg Friedrich Händel: Saský barokní skladatel, zpěvoherně vyškolený v Itálii a sklízející pak půlstoletou slávu v Anglii.
3. Edvard Hagerup Grieg: Hudba norských fjordů, popisující jedinečnost zachmuřené krajiny a zasněžených hor.
4. Anglie: Cesta vážné hudby bájného Albionu od romantismu po modernistický ráz operní a symfonické tvorby Benjamina Brittena.
5. Francie: Galský esprit v hudebních dílech Camilla Saint-Saënse, Clauda Debussyho, Georgese Bizeta a Maurice Ravela. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

Marze 

všechny recenze uživatele

Prvni dil Bach nahliží do skladatelova soukromi. V jeho rode se hudebni talent dedil 300 let. Na pozadi luteranstvi jako zpusob zivota. Zaujalo me, ze Bachovi skladby v kostele byly tak slozite, ze je nikdo nedokazal zazpivat a zahrat a casto se, nez byl prelozen popral se svymi zaky. Druhý díl je o Handelovi, považovaném ve své době za nejlepšího varhaníka v Evropě. Několikrát zazní současné znělka fotbalové Ligy mistrů. První operu napsal v 18 letech, ale v pětašedesáti u něj zvítězila oratoria. Nejčastěji uváděným dílem skladatele je Mesiáš. Třetí díl je o Edvardu Hagerupu Griegovi z Bergenu, vklíněném mezi hory a moře. Oslavoval majestátnost norské přírody a v jeho skladbách uslyšíte atmosféru mlhy, fjordů a lesů. Jeho nejslavnější dílo je klavírní koncert A-mol. Na klavír jsem se učil hrát sedm let a zde na mě zapůsobila historka, kdy Grieg přinesl Ferenci Lisztovi svou vlmi obtížnou skladbu, ten si sedl klavíru a celou ji plynně přehrál. Škoda že Griegům zemřela jediná holčička na zápal mozkových blan a nepředal své hudební geny do dalších generací. Pobavilo mě, že se nejslavnější skadatelé této doby jako navzájem vykrádali a tím nás obohatili. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama