Reklama

Reklama

Pyramidy

(TV film)
  • Velká Británie Pyramid
Velká Británie / Německo, 2002, 58 min

Obsahy(1)

Píše se rok 2480 před Kristem a v této části Sahary nespatříte nic než přesýpající se písek. Ale to vše se má brzy změnit. Až sem na lodích připlují tisíce mužů ze všech provincií starověkého Egypta, až nalámou miliony tun kamene a dovlečou ho na pouštní pláň, aby dokázali zázrak a postavili podle tajného plánu hrobku svému králi Chufewovi (dříve užívaný přepis jména: Cheopsovi). Více než 4000 let považovali lidé tento nejstarší a současně jediný dochovaný ze Sedmi divů světa za jedno z největších mystérií naší planety. Nyní před vámi sejmeme roušku tohoto tajemství. Výsledky nejnovějšího historického výzkumu a nejmodernější vizuální technologie umožní vrátit se zpět v čase a podívat se na Velkou pyramidu v Gíze očima mužů, kteří ji vybudovali. Vybrali jsme si proto jednoho z nich. Není to skutečná historická postava, nicméně události v tomto příběhu Velké pyramidy vycházejí z dochovaných záznamů. Počínaje jeho cestou na místo stavby, přes oblečení, které nosil, až po nezměrné množství práce, která mu byla uložena. Jmenuje se Nakht a toto je příběh jeho života a Velké pyramidy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

HappyDeath 

všechny recenze uživatele

Nehodlám se hrabat v tom, jestli si BBC zvolila dobrou nebo špatnou teorii pyramid. Každopádně myslím, že ten dokument, je skvěle udělán. Je to přímo takový politický tah...aneb jak to udělat zajímavé pro lidi, kteří o daném tématu nic neví a u dokumetů s normálně nudí. Prolínání příběhu s vyprávěním, přímo luxus! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia si v tomto polohranom dokumente na začiatku požičali krásnu hudbu z Gladiátora a ako sa hodila do Starovekého Ríma, rovnako tak zapasovala aj do Egypta. Celkovo ma ale predpokladaný priebeh stavebných prác na pyramídach nezaujal naplno a vzhľadom na rok je aj tá vizuálna forma často taká amatérskejšia. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Byl to určitě zajímavý nápad, přiblížit současnému obyvatelstvu stavbu monumentu, který i po tak dlouhé době ohromuje svou velikostí a svou monumentální pompézností a magickou fascinací vyvolává tolik dohadů, domněnek, teorií i vášní. Samotný příběh tohoto hraného dokumentu není nejsilnější, ale úspěšně přibližuje život tak vzdálený a přesto podobný. Když jsou neomezené lidské i finanční zdroje, tak je možné všechno. I tento megalomanský památník vlastní velikosti. Možná by to chtělo živý plot. Mrkající a nervózně přešlapující ve spalující výhni faraónského sluníčka. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Veľmi pôsobivý dokument z dielne BBC o stavbe azda najveľkolepejšieho diela v ľudských dejinách - veľkej Chufevovej pyramídy. Prostredníctvom obyčajného robotníka menom Nakht sa nám pred očami odkrýva obraz stavby tohto divu sveta. Dokument sa snaží pomerne verne spracovať tieto udalosti, je podávaný viac-menej v realistickej podobe i keď miestami sa my zdal trocha prikrášlený (stavba pyramída nebola rozhodne žiadna oddychová záležitosť, vyžiadala si stovky obetí), navyše prodstredníctvom síce mierne okatých ale pôsobivých vizuálnych efektov a umne použitej pompéznej hudby z Gladiátora dáva až monumentálne vyznenie. Stavba sa započala v roku 2480 pred Kristom v prvom roku vlády faraóna Chufeva a trvala 17 rokov. Na jej stavbu sa spotrebovalo 5 miliónov ton kameňa, ktoré boli naukladané v 200 horizontálnych radoch. Pyramída vysoká 137.3 m bola až do postavenia Eifellovej veže v roku 1889 najvyššou stavbou na Zemi. V zlatej ére Hollywoodu bol o udalostiach popisujúcich sa v dokumente nakrútení film Země faraonů v hlavnej úlohe s Jackom Hawkinsom, ktorý sa preslávil hlavne ako Quintus Arrius v ďaľšom veľkofilme Ben Hur. ()

vaja 

všechny recenze uživatele

I když je pravda, že hraný (populárně - naučný) dokument je přístupnější širším masám lidí, já upřednostňuji fakta. Příjde mi totiž zbytečné vynakládat takové "úsilí" na jedinou historickou epizodu a přitom nebýt seznámen s ostatními událostmi daného období... Navíc, pro zainteresované publikum takto pojaté dílo nepřinese žádné nové informace, jelikož se podřizuje většinovému nevědění, a tudíž podává jen to nejnutnější. Nicméně uznávám, že BBC si s Pyramid vyhrálo. Ať už se jedná o počítačové zpracování, kostýmy či prostředí. Pro egyptologické začátečníky výborný matroš. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama