Reklama

Reklama

Zvířecí odysea

(seriál)
  • Francie L'Odyssée des animaux (více)
Francie, 2022, 4 h 20 min (Minutáž: 52 min, Alternativní 5x43 min)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Díky paleontologii dnes víme, že historie kolonizace živočichů úzce souvisí s velkými změnami na naší planetě v průběhu milionů let, během nichž se druhy šířily po celé zeměkouli a hladina moří stoupala a klesala, což pravidelně otevíralo a uzavíralo průchody do jinak izolovaných zemí. Tyto změny životního prostředí a geografie sehrály svou roli ve vývoji živočichů, umožnily jim dobývat nová území a vedly k jejich přizpůsobení, novým rodům a někdy i k vyhynutí. Rozhodli jsme se zpochybnit naše dosavadní představy o rozmístění zvířecích populací a rekonstruovat je tak, aby vyprávěly příběh velkých odyseí, které různé druhy podnikly, aby se dostaly tam, kde jsou dnes. (Viasat)

(více)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (5)

Cesta afrického slona (2022) (E01) 

Dokument na televizi Prima Zoom. V Africe zije jiz jen necelych pul milionu slovu a kazdy rok pribude 180 milionu cernych homo sapiens sapiens. ()

Cesta severoamerického medvěda (2022) (E02) 

S medvědy jsou spojeny krásné přírodní scenérie. K tomu stručná historie vývoje druhu. Nevěděl jsem, že jsou medvědi příbuzní s tuleni a lachtany. Dokument na televiui Prima Zoom. ()

Cesta jihoamerické opice (2022) (E03) 

Úžasná historie. Primáti získali evoluční výhodu chápaný palec ke skákání z větve na větev a třírozměrné vidění, schopnost vidět hmyz k snědku i v noci. A před 35 milionů let došlo k rozdělení primátů lemuři, nártouni a opice, ale začalo ubývat lesů. Opice se rozdělily do dalších druhů. Vznik savan jim nesedí kvůli predátorům. Vědci v dokumentu maji hypotézu před čtyřiceti miliony let se v bouřlivém počasi odtrhávaly celé kusy Afriky s primáty, kteří se tak dostali do Jižní Ameriky, která byla tehdy mnohem blíž. Dokument na televizi Prima Zoom. ()

Cesta eurasijského koně (2022) (E04) 

O tom kterak kůň ztratil prsty a nechal si jen jeden. A dalších úpravách genetického inženýrství přírody. Dvacet milionů let evoluce a z koně je to jak ho známe dnes. Tajemství jeho úspěchu je, že se spokojil žrát jen trávu, než jim jí v Americe začal žrát agresivní bizon, nebo shořela požáry změn klimatu jako dnes. ()

Cesta australského klokana (2022) (E05) 

Vývojový konkurenční boj v raném vývoji na kontinentě mezi vítěznými vačnatci a placentály. Pak přišel člověk a kontinent zdecimoval vykácením lesů na rudou poušť , které autralané říkají "busch", což je něco jako křoví. ()

Reklama

Reklama