Reklama

Reklama

Plameny nad Národním divadlem

(TV film)
Česko, 2022, 52 min

Hrají:

David Matásek (průvodce)

Obsahy(1)

Odhalí herec David Matásek a expertní skupina hasičského záchranného sboru příčiny nejslavnějšího českého požáru? Odpoledne 12. srpna 1881 zaregistrovali náhodní svědkové, kteří procházeli po Karlově mostě, že se nad Národním divadlem vznáší oblak dýmu. Nedlouho poté nad střechu monumentální budovy vyšlehly plameny. Nejslavnější požár české historie právě ničí divadelní budovu, která se měla stát chloubou všech tehdejších vlastenců. Přihlížejícími cloumá vztek a bezmoc, mnohé opanovalo podezření, že požár byl založen záměrně. Dodnes jsou příčiny tohoto neštěstí obestřeny řadou dohadů a spekulací. Po sto čtyřiceti letech se o případ začali zajímat také ti nejpovolanější – požární experti z Hasičského záchranného sboru ČR. Za pomoci nejnovějších vyšetřovacích metod se pokusili zjistit, co tenkrát požár způsobilo. Budeme mít v celé kauze konečně jasno? (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný, důkladně zpracovaný filmový dokument osvětluje věcný význam našeho novodobého národního paláce, který je sám o sobě kronikou dozrávání vzestupu a dosahování moderní kultury jako jakési intermezzo mezi Riegrovým a Ottovým slovníkem naučným. Do tohoto vývoje patří i srovnatelně pojatá historická budova Národního muzea. Na naše předky můžeme být právem hrdi. Stejně jako na Českou televizi. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dokument je zpracovaný za pomocí nejmodernějších technologií. Dočkáme se i 3D vizuálu. Se stoprocentní jistotou asi příčinu nikdy nikdo nevysvětlí, ale je zde zajímavá touha se o to pokusit. Bohužel tehdejší amatérismus a počínání si při počátku požáru či při samotném hašení chvílemi opravdu připomíná grotesku vymyšlenou Chaplinem. Dokument je ale po technické i dramaturgické stránce celkem povedený. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavě rozebrané příčiny, průběh a důsledky asi nejslavnějšího požáru v našich dějinách, dobře zasazené do dobových souvislostí, včetně uvedení na pravou míru některých mýtů, které dosud přežívají. Ti hasiči tehdy fakt dělali první poslední. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama