Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1887. Do města přijel tvrdý, samotářský šerif Jared Maddox, pátrající po vrazích muže, který zde byl před časem zabit za značně podivných okolností. Stopy jej neomylně vedou k majiteli zdejšího ranče, jenž však svou mocí a vlivem ovládá celý kraj. Maddox se pokusí o nemožné, přitom je si dobře vědom, že v nastávajícím boji půjde sám proti všem… Hlavní postavu v tomto westernu ztvárnil Burt Lancaster, známý z filmů Norimberský proces, Co se nepromíjí, Půlnoční muž, Seznam Adriana Messengera, Ulzanův nájezd, Ostrov Dr. Moreaua a řady dalších. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

Maty85 

všechny recenze uživatele

Takovej trošku nenápadnej western s hvězdným obsazením. Něco dějově tam nebylo tak úplně jasný a zřejmý,ale z větší stránky se jednalo o drama a ten konec utvrzuje diváka v tom, že jde vlastně o hodně drsný drama. Hlavně se mi zamlouval nekompromisní a zásadový šerif z Bannocku, který si nebral žádný servítky. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Postarší (teda bez puberťáckeho vycierania belostného chrupu) Burt Lancaster vo VYNIKAJÚCOM westerne, ktorý stojí na rozhraní medzi klasikou a drsnými 70. rokmi. Zápletka je klasická a nie je veľmi originálna (trochu pripomína Posledný vlak z Gun Hillu), no postavy sú napísané fantasticky a dialógy... Kriste, uvažujem, či vôbec niekto v súčasnom Hollywoode dokáže napísať takéto "rezavé" dialógy. Filmu okrem nich a presného Lancastera vládne neobyčajne svižná réžia jedného z "otcov akčného filmu" Michaela Winnera. Taká práca s kamerou a strihom sa v "starých kovbojkách" len tak nevidí. Vysoké hodnotenie je hlavne za posledné dva výstrely, ktoré dajú filmu podstatne temnejšie vyznenie a posunú ho od klasiky do spomínaných 70. rokov a k experimentovaniu s žánrom a jeho klišé prvkami. Už dávno som si žiadny western tak neužil. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci "malý" western s dokonalým záverom (kde kvôli jedinému impotentnému čurákovi prehrajú všetci, bez ohľadu na zásahy). Burt Lancaster dominuje, Robert Ryan skvele sekunduje a Lee J. Cobb svojim presvedčivým podaním "charakterného zloducha" ten stret troch jedinečných postojov a pováh bez zaváhania vybrusuje a obohacuje o nové rozmery. Trojuholník, aký sa len tak nevidí. P.S.: Budem sa musieť poobzerať aj po ďalších filmoch Michaela Winnera, z trojice doteraz videných (Mechanik zabiják, Sentinel) mi sadol (a sadol veľmi) každý. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Poměrně drsný a brutální western nejen akcí, ale především charaktery a celkovým vyzněním. Žádná postava není stoprocentně kladná a šerif Madox ve výtečném podání Burta Lancastera působí spíše jako fanatický psychopat, nežli Mirek Dušín s plechovou hvězdou (jeho flétna coby reminiscence na Krysaře je velmi výstižná). Na druhou stranu, jak by bylo na světě, nebýt takovýchto Madoxů? V tomto nejspíš nejlepším díle Michaela Winnera je takových otázek k zamyšlení plno. Divoký západ je tu zobrazen bez příkras a souboj práva se zločinem není vnímán jako souboj dobra se zlem. 85%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jeden chce v městečku Sabbath spravedlnosti a pevných zásad, druhý zastává teorii, že než střílet, je lepší člověka podplatit a pokud to odmítne, koupit toho nad ním. Myslí jako Boha? Takže se bude střílet.. Burt si tentokrát nesvítí úsměvem na cestu a využívá tři věci válcovitého tvaru k devastaci desperátů a jejich okolí. Příčnou flétnu, hlaveň svého koltu a toho dole zapařeného od sedla, aby pak mohl na konci ještě více cyničtěji dostát své přezdívce „Widowmaker“.. Pár ne úplně hloupých replik, relativizace pojmu „hrdina“, legračně přehnané cákance umělé krve a charismatický střelec Lancaster, který za pár dnů patřičně vytahá hrobníkovy popruhy na spouštění rakví a razí, co se posloupnosti týká, pro protivníky poněkud paradoxní pravidlo „tasíš první, zemřeš první“. Teda jsou z něj i výjimky, třeba když vám obhospodaří starou. Pak se spokojí i s ránou do zad, aniž byste tasili.. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama