Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmu Přání vysloví mladá a důvtipná dívka Asha tak mocné přání, že jej vyslyší samotný vesmír. Nebo spíše živoucí kouzelná koule s nezměrnou energií zvaná Hvězda. Společně s Hvězdou musí Asha čelit hrozivému nepříteli, králi Magnificovi, který je vládcem říše Rosas, a který ohrožuje Ashiny přátele a blízké. Asha a Hvězda dokážou, že když se vůle odvážného člověka spojí s magií hvězd, mohou se dít zázraky. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (82)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Keď som bola malá, môj prvý film v kine bol Snehulienka a môžem povedať, že mám veľmi rada klasické animované disneyovky a videla som ich skoro všetky. Wish je síce plné kúziel, no paradoxne chýba mu kúzlo, pravé čaro, to niečo, čo robí z Disneyho filmov niečo special. Pôsobilo to na mňa chladne, alebo lepšie povedané, až tak to na mňa nezapôsobilo. V disneyovkách a muzikáloch je pre mňa dôležitá hudba a spev. Tu sa mi ani jedna pesnička a celkovo hudba nepáčila. Videla som verziu v originále. Miestami som sa aj trošilinku nudila, hoci príbeh ako taký ma zaujal a hlavná hrdinka Asha mi bola celkom sympatická. Pre malé deti je tam dosť zla a zlých kúziel, zlý čarodejník, keby to bol môj prvý kinofilm v detstve, asi by som sa aj trochu bála, je to ako tak vykonpenzované malými zvieratkami, ktoré rozprávajú. Čo mi tu ešte chýbalo, je humor. A romantika. Darmo, žijeme už v inej dobe a tá sa odzrkadľuje aj v Disney tvorbe. Dočkáme sa ešte niekedy rozprávky, ktorá sa skončí bozkom princa s princeznou alebo sa už budú točiť len feministické girl-power "I don't need a man"? Animácia je krásna, ale to je už samozrejmosť. 100 rokov Disney. Žiaľ, Wish sa nedá ani porovnať s Frozen alebo s Beauty and the Beast či Popoluškou, tie sa dajú pozerať opakovane, ale Wish mi asi stačilo vidieť raz. Moje prianie sa až tak úplne nenaplnilo. Priala som si, aby Wish bola disneyovka, ktorá by obohatila nielen Disney svet, ale aj mne darovala jedinečný zážitok v kine a svojich verných fanúšikov odmenila krásnym pocitom, aký človek má, keď sleduje tie staré "pravé" Disney filmy. [Cineplex Mannheim, BonusTicket, 2D, OV]. 65%. ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Není to úplné zlo ale řekněme si na rovinu že tohle v roce 2023 v kině asi nemá co dělat. To je jako by v kině šla každoroční vánoční pohádka z Čt, která má papírový kulisy, půlku herců amatéry a natočilo se to během týdne. Klišé hrdinka, kliší záporák, kliší zvířátko co mluví, klišé kamarádi z podhradí (malej uřvanej debil, velkej hromotluk s nulovou inteligencí, "guru" máma .... už vidím jak královské služebnictvo, chodí ve špinavých roztrhaných hadrech a nikdo nad takovou mentálně zaostalou partou nemá dohled) V průběhu skotačení, zpívání (a je ho tam opět hodně), láskyplných keců a hrdiných akcí, jsem si tak pomyslel, jak bude třeba kuchař reagovat na to že slepice umí mluvit, nebo tančit a je celkem rozumově nadaná. Stejně jako mi proletělo hlavou, že ty oživlý kytičky u stromu, budou mít asi problém, když mají najednou rozum, umí mluvit ale jsou pořád zakořeněný v zemi. Klišé na konci (zlej záporák už už přemůže naši hrdinku když se celé království zpěvem navzájem povzbudí ....) už jsem v podstatě vnímal jen napůl. Animace je krásná, to už sned ani v dnešní době nejde nakreslit hnusně a pár momentům se i dá zasmát ale není to nic co by tuhle pohádku táhlo někam výš. Ani ten nápad s přáníma, není vlastně vysvětlen jak funguje, jak to celé má fungovat a proč vůbec lidi dávají své přání králi aby ho splnil. Myšlenka je v pohádce řečena, každý by si měl přání splnit sám, to beru ale není vysvětleno proč ho jakoby museli dávat králi aby jim ho splnil. Kromě kozlíka a hvězdy tu není nic co by stálo za vidění. Kozlíka si představte jako Olafa z Ledového království. Je tu jako nahrávač a hláškař. A i ten je klišé, protože je to ten typickej potížista. ()

Reklama

mrksik 

všechny recenze uživatele

Skúsme si to predstaviť: vyčerpaní, ba až vyhorení rodičia, si sadnú so svojím dietkom večer k telke, zapnú Disney+ a dúfajú, že zažijú podobne bezstarostne radostný zážitok, ako keď pozerali Snehulienku, keď mali sedem rokov. Namiesto toho im Disney otlčie o hlavu, že by mali snívať, a to snívať vo veľkom, pretože ich sny môžu zlepšiť, ba až úplne transformovať celý svet. Publikum, ktorého najväčším životným snom je momentálne stráviť jeden deň osamote (a letná all inclusive dovolenka v Egypte) tomu nerozumie a film odmieta. Od Disneyho je to pozoruhodne podvratný počin (alebo neporozumenie svojmu publiku). ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Generická disneyovka, která si bere motivy (i některé postavy) snad ze všech ostatních disneyovek a míchá z nich absolutně nefunkční koktejl bez chuti a bez zápachu. Pár hudebních čísel je sice fajn a sidekickové (koza a hvězda) občas dokáží vykouzlit funkční gag, ale na animák za skoro 200 miliónů je to zoufale málo. Disney evidentně chtěl jet na jistotu, ale těžce minul cíl. Možná kdyby to byla nějaká obsahová výplňovka pro Disney+ tak by se nad tím daly přimhouřit obě oči, ale jako plnotučná novinka je to prostě špatný a po zásluze Přání propadlo prakticky u všech…40% ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6,5/10). Wish od studia Disney je ryzím návratem ke kořenům. Tento film vznikl jako pocta studiu, které v roce 2023 oslavilo úctyhodné jubileum. Mickey Mouse je tady s námi už celé století! To si žádá pořádnou oslavu a spekulace ohledně tohoto filmu byly místy opravdu šílené. Některé slibovaly nějakou šílenou realitu, ve které by existovaly všechny princezny, které jsme doposud měli možnost vidět. Všechny, které se objevily ve filmech od Disneyho. Dále tady byly představy o nějakém šíleném crossoveru, který by do filmu Wish dokázal narvat všechny postavy, které se prozatím ve filmech od Disneyho objevily. Tady jsme si u Disneyho, ale nejsme v jeho pobočném studiu Marvel. Takže se žádné pohádkové Endgame nekonalo. Místo toho jsme dostali poměrně přízemní pohádku, která sází na ověřenou šablonu. Wish je symbolem nejobyčejnější pohádky, která ničím nevybočuje. V konečném důsledku je to vlastně úctyhodná pocta, protože tím studio dnešním divákům ukazuje, kde to všechno začalo. U obyčejného souboje dobra proti zlu. Tato premisa je pro klasické pohádky naprosto stěžení a studio si to velmi dobře uvědomuje. Proto nám servíruje pohádku, která pomocí nejrůznějších odkazů vzdává hold svým starším předchůdcům. Divák se tedy ocitá na lovu za nejrůznějšími Easter eggy - s přibývající stopáží narazí třeba na Sněhurku nebo třeba na Frozen. S čím jsem měl ovšem menší problém byla animace. Kombinace klasické 3D animace se dosti bila s obyčejnou kreslenou animací. Chápu, že to je další z mnoha způsobů, jakým chtělo studio vzdát hold svým starším kouskům, ale tady to rozhodně nebyl oku - lahodící pohled. Někde na pomezí jsem s tolerancí k hudebním vystoupením, kterých bylo na můj vkus přehršel. Já osobně bych se bez některých z nich obešel, ale zase jsme dostali opravdu povedené kousky. Celkově si určitě Wish nezaslouží tak drsné přijetí, jakého se mu dostalo na této filmové databázi. Povedlo mu totiž vykouzlit velice příjemně strávený sobotní večer. "Careful, my mother was shaved for that yarn." ()

Galerie (32)

Zajímavosti (12)

  • Ve scéně seznámení se s Hvězdou se objeví i Bambi ze stejnojmenného filmu. (SpiderBoy)
  • Jméno Asha znamená v hindštině „naděje“. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Do Ledového království se vrátíme i počtvrté

Do Ledového království se vrátíme i počtvrté

17.11.2023

Disney dlouhodobě sází na jistoty. Vzhledem k tomu, že nejvýdělečnější filmová sága všech dob, tvořená superhrdiny od Marvelu, je v nemalých problémech, jež byly jen zdůrazněny obrovským kasovním… (více)

Reklama

Reklama