Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V předvečer výbuchu první světové války se odehrává zábavná humoreska podle novely Ladislava Fukse. C. k. mocnářství už má namále, což svými činy dokazují potrhlí zástupci policie nebo nemocničního personálu v čele s dvorním radou. A tak se stane, že jednoho krásného dne doručí zřízenec rodinám dvou pánů Brázdů oznámení, že jejich manžel, otec atd. právě zemřel v nemocnici. Jaké je překvapení, když se oba staří pánové zjeví doma. Tím ale zmatky nekončí, neboť časem vyvstává otázka, kdo vlastně v nemocnici zemřel? (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jako když vtipy vypráví někdo, kdo to neumí... 1) Život i tvorba utajeného homosexuála Ladislava Fuchse má rysy kruté úzkosti, kompromisů a jisté grotesknosti. Rozhodně však nešlo o frašku. Hříčka Nebožtíci na bále, kterou napsal spisovatel v 49 letech, vykazuje znaky jakési frašky jen formálně, navenek. Ve skutečnosti je to dílo smutného člověka, který se snaží vytvořit "něco veselého", ale i když psát umí, prostě mu to nejde. 2) Špičkové herecké obsazení tento stav poněkud zakrývá. S každým obrazem naskakují další a další slavní herci a divák jen zírá. Herecké hvězdy dělají, co umí, ale na miniaturním prostoru se zmohou maximálně na základní typizaci svých postav. Tušíme, že humor i myšlenky jsou tam někde přítomny, jenom je, mršky, najít. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když je scénář nijaký, sebelepší obsazení ho nezachrání. Samozřejmě, sejdou-li se v jednom nemocničním pokoji Jiří Sovák, Petr Nárožný a Luděk Sobota, bude to zákonitě alespoň trochu legrační, ale nic to nezmění na tom, že se Nebožtíci na bále dvakrát nepovedli. Fuksovu podezřelou předlohu scénář ani neosekal, ani nerozkošatil, a tak vlastně nikdo z toho mračna zúčastněných neměl co hrát, zdá se, že dobrá polovina děje s hlavní zápletkou vůbec nesouvisí, a všechno uzavírá vážnější tečka (hádejte, co se v červenci 1914 asi stane), která působí až nepatřičně. Navíc jsem alergický na "vtipně" zrychlené záběry, a tady jich je hned několik. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Koncert českých hvězd. Nějak se moc nesrali s úmrtím nástupníka trůnu. Hostinský od Jaroslava Haška měl smůlu. Jedna věta z tohoto filmu by stačila na 10 let v arestu CK. Úžasný Pepa Bláha s policejní eskortou Karlem Augustou a Zdeňkem Řehořem. Jeden větší idiot než druhý! Stačí přečíst seznam herců. Všichni dělají vše, aby se divák smál. Jenže závěr dle Fukse = Mým národům! ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Bych tomu i věřil, že v té době k tomuto mohlo dojít. Někdy stačilo se přepsat v matrice a už bylo jiné jméno... Tentokrát si nějakej úředník popletl dva chlapy a malér byl na světě. Zápletka parádní, dobře je to napsané, za což vděčíme předloze Ladislava Fukse. Ale myslím si, že tohle je spíše téma pouze pro literární tvorbu než pro film. Na druhou stranu v 70. letech se takové televizní točily a oproti jiným je tento vtipný a díky tomu koukatelný. [269. hodnocení, 22. komentář, 66%] ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

No jako pacient , dostat se do rukou doktoru Brabému, tak to bych opravdu nerad. I když je pan primář tajný rada a moudrý jako vlk. Tuhle taškařici z mocnářství s celou plejádou hvězd tahá vysoko nad průměr právě výkon J.Sováka a taky nesmím zapomenout na J. Bláhu . Moc příjemná záležitost plná záměn a ústavů. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama