Reklama

Reklama

Cesta kolem světa za osmdesát dní

  • Československo Cesta kolem světa za 80 dní (více)
Trailer
Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 1956, 175 min

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Kamera:

Lionel Lindon

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Cantinflas, David Niven, Finlay Currie, Robert Morley, Ronald Squire, Basil Sydney, Tim McCoy, Noël Coward, John Gielgud, Trevor Howard, Harcourt Williams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1872 se vsadí distingovaný Angličan Phileas Fogg (David Niven) o 20 000 liber s členy svého klubu o to, že během 80 dní vykoná cestu kolem světa. V doprovodu svého sluhy Passepartouta se vydá na cestu, jist si svým vítězstvím. V Indii zachrání život indické princezně, která se k němu připojuje. Stále je však sledován inspektorem Fixem, který jej podezřívá z přepadení banky... Nákladný film, natočen podle románu Julese Verna sklidil mnoho ocenění, mezi nimi i 5 Oskarů. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní srovnávat tento dávno natočený film s modernější kreslenou verzí, kde navíc vystupují místo lidí zvířátka a je to seriál. Film má stejně silné momenty, takže nevadí, že mnoho zemí bylo pominuto, to hlavní bylo zobrazeno, i když pro dnešního diváka do někdy příliš dlouhých estrádních vystoupení. Má to vtip, postavy mají osobnost, i když jde hlavně o cestu, napětí a dobrodružství, až si člověk říká, že by stála za to nová verze, více odpovídající duchu filmové současnosti, ale za zachování příběhovosti a předlohy, takže nic snadného pro dnešní tvůrce. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Obsah verneovky dokonalo sedí k technickým parametrom dobového Hollywoodu. Obrovská premietacia plocha a farebný film je najpriliehavejšou formou pre pohľadnicovo stereotypizovanú reprezentáciu Indie, Číny, Ameriky a ďalších kultúr, tvoriacich sústavný zdroj okázalých atrakcií a taktiež ideologických otázok. __ Ruka v ruke s dobovými konvenciami ide však film aj v rovine rozprávania. Namiesto svižnej dobrodružnosti a kochania sa excentrickou artificiálnosťou venujeme viac času hľadaniu a skúmaniu najpohodlnejších pozícií v kresle, ktoré nám umožnia prebdieť ďalší toporne literárny a obšírny dialóg alebo ťažkopádne ilustratívnu jazdu obrovskej kamery. __ Štylistickú letargiu a schematickosť občas rozbúri dynamizujúci frontálny záber, alebo pohyb kamery simulujúci rozkývanú lodnú palubu. Tieto postupy však tvoria len minoritné ozdoby. Napriek načrtnutým negatívam a relatívne nízkemu hodnoteniu sa o Andersonovej adaptácii nedá povedať, že by bola zlým filmom - jej nedostatky je nutné brať s rezervou a do značnej miery ich rešpektovať. Sú veľmi bohatou dokumentáciou jednej z podôb dobového Hollywoodu. Aj keˇv súvislosti s premisou diela a časovou tiesňou hlavnej postavy pôsobia ironicky. S časovým odstupom vyše 50-tich rokov je Cesta okolo sveta až roztomilo archaickým kúskom. Práve zastaranosť je (napriek únavnosti a ťažkopádnosti) z veľkej časti autorom dodatočnej charizmy Anderosnovho filmu. Starnúť sa svojim spôsobom oplatí. Navyše to isté sa dá povedať aj o Verneho tvorbe. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Krásné zpracování literární klasiky s velkolepou výpravou. Příjemně se kouká na města a přírodu po celém světě. Cítím z toho filmu takový starodávný klid, kdy si divák může užívat takových krásných záběrů přírody po celém světě, které v dnešních filmech málokdy uvidí. To doplňuje pěknej příběh, který kdekdo zná ze španělského kresleného seriálu. A tady rozhodně ani nevadí ta délka filmu, která možná kdekoho odradí. Jenže zde to kratčeji natočit nešlo, což rozhodně nevadí. [1203. hodnocení, 72. komentář, 74%] ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc nechapu, jaktoze tenhle film nema hodnoceni nekde v 90% rovine a nestal se nejakou velikou klasikou, protoze i dneska, po skoro 60 letech je to porad perfektni podivana. Ve vetsine techhle starejch trihodinovejch velkofilmu se jedna o nejaky historicky zalezitosti se spoustou bitev, ale nic takovyho se tady nekona, zadna velka akce, proste parta lidi cestujici vzduchem, po mori i po sousi vsema dostupnejma prostredkama, navstevujici spoustu zajimavejch mist a presto film pri svy trihodinovy delce ani na chvily nenudi, pusobi takovym zivym dojmem, perfektne odsejpa, je zabavnej, neustale hraje sice urvana, ale spravne velkofilmova hudba a na filmu je videt, ze se na nem podilelo fakt desny mnozstvi lidi a spadlo do nej desne prachu. Jedina skoda je, ze se hlavni particka nezastavi na vic mistech, Anderson se zameril jen na par mist, misto aby ukazal neco z celyho sveta. Co se tyce hercu, Niven je perfektni zasadovej suchar a Cantinflas je jeho skvelej opak. Proste ja se bavil od zacatku do konce a nemam filmu co vytknout, naprosto zaslouzeny vsechny oskary. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Kresleny Willy Fog je bezpochyby zabavnejsi, ten realny se obcas ponekud tahne viz. zastavka ve Spanelsku, kde nejdriv 5 minut sledujete macho kaspara jak poskakuje po stole a vsichni okolo jsou z toho komplet odvareni, abyste mohli nasledujicich 10 minut trpet u sledovani dalsiho saska, ktery se protaci dokola s bykem v arene. Ocividne i ten byk se u toho nudil. Ve vysledku tak po 2h cekate, ze uz je davno konec, ale ona je to teprve polovicni intermission. Neznamena to ale, ze je to spatny film, ono to cestovani kolem sveta, kdy si za par hodin projedete nejakych 10 svetovych lokaci snad ani nemuze dopadnout spatne a pod 4* stejne nepujdu. Kdyby ale nekdo prostrihal tak 30 minut zbytecnych scen, prokazal by svetu velkou sluzbu. 7/10 ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl jako jeden z prvních natočen systémem Todd-AO na 70mm filmový formát. [zdroj: FNŘ 2010] (hippyman)
  • Nejslavnější adaptace klasického románu Julese Verna Le Tour du monde en quatre-vingts jours (1872). Jeho české překlady počínaje verzí Cesta kolem světa za osmdesáte dní: cestopisný román vycházejí pravidelně od roku 1873. (NinadeL)
  • Film proslavila účast více než 50 slavných osobností v cameo rolích. (NinadeL)

Reklama

Reklama