Reklama

Reklama

Arnold


1. část: Sportovec (E01)

(epizoda)
  • USA Part 1: Athlete

VOD (1)

Obsahy(1)

Arnold se ohlédne za dětstvím v poválečném Rakousku a zavzpomíná na počátek svojí hvězdné kariéry v kulturistice i na to, jak si šel za svým velkým americkým snem. (Netflix)

Recenze (17)

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizoda mapuje prvních cca 25 let jeho života. Hodně se tam používá stopáž z Pumping Iron, což je místy dost nešťastné. Používají totiž stopáž z “docu-drama” a prezentují jako “dokumentární”. Tedy řečí co Arnold vede (a hraje) se podávají jako popis faktu. To samé mě celkem urážela až drzá ignorace faktu, že Arnold bral celou dobu dopingové látky (a neskutečně to bagatelizoval). Sice v té době nebyly zakázané, to ale nic nemění na faktu, že prezentuje své “kralování” jako něco přirozeného a obdivuhodného, kdy osobně pochybuji, že kdyby cvičil bez nich, byl by “stejný král všeho” (on sám tvrdil, že to bylo jen trošku, jen pár cyklů a přidalo mu to max 5%). ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ono to ani nešlo moc jinak. Hned od útlého dětství vedl despotický a v mnoha směrech kritický otec Arnolda a jeho bratra k poměřování se. Soutěžili takřka ve všem. Bylo to krátce po válce. Rakousko bylo dle Arnieho slov zemí zlomených mužů. A Arnoldův otec nebyl jiný. Naopak o matce neutrousí skoro nic. Synek měl obrovskou motivaci dostat se do Ameriky. Měl za to, že tam patří. To bylo v době, kdy se zamiloval do kulturistiky. Neustále stoupal vzhůru, bydlel prakticky v posilovně. A po vysněném přesunu za oceán v druhé polovině 60. let miloval pohledy lidí, když jej při cvičení sledovali, zatímco jeho vztahy s vlastní rodinou drhly. Vyhrával další a další tituly. Přišel o bratra, následně o otce. Na city nebyl prostor. To už si svět kulturistiky dokonale podmanil. První díl (a je patrné, že další v tom budou pokračovat) jej vykresluje jako člověka s jasnými vizemi, s cíli, u kterých přesně ví, jak je naplnit. Je každopádně neuvěřitelné, že chlapík z rakouského městysu Thal úchvatných výkonů dosáhl ve třech různých odvětvích (kulturistika, film, politika). Klobouk dolů!! I když toho nadšení ze sebe sama už je mírně přes čáru: protože variace vět, jak je úžasný a nejlepší, jede na maximum. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chytře pojaté, inteligentně namluvené, poutavě odvyprávěné. Arnold, zdá se, konečně natočil pořádný dokument, který popisuje všechny 3 jeho největší achievementy. Většina se určitě těší na dvojku, ale i jedničku je zajímavé sledovat. Jde pečlivě a pomalu a chronologicky dopředu a ukazuje Arnolda na vrcholu svých fyzických sil jakožto mr. Universe a Olympia. Jako sonda do tohoto specifického sportu v sedmdesátkách je to dobré, jako příběh legendy také. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi dobře udělané, vypadá to kultivovaně, trošku načesaně. Ale na rovinu, kdo by osobě točil dobrovolně negativní dokument? Arnold se prezentuje jako patriot a dříč (což bezpochyby je), a tu horší stránku svého já prostě jen pomíjí. Celkem inteligentně nelže, že něco nedělal, ale jen nezmińuje, že by nějaké zápory prostě měl. U mne velké plus za to, že má rád zvířátka. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Forma za jednotku, obsah za dvojku. Diváci, ktorí majú o Arnoldov čo to načítané, sa nedozvedia prakticky nič nové. Trocha som dúfal, že sa vo filme okrem Zanea objavia aj iné hviezdy kulturistiky a vyjadria sa ku kontroverznému Mr. Olympia 1980. Celkovo ma však prvá epizóda veľmi bavila, takže som relatívne spokojný. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama