Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 777)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Diametrálně odlišné poloviny. Zatímco ta první svými hledáními modrých květů a diskuzemi o pop kultuře (mýtus – logo – značka) nudí, ta druhá svou nadprůměrně zvládnutou akcí nakopává ze sedaček. V nerozumném kompromisu se tak ukazuje, že primitivismus a jednoduchost mají větší sílu, než podrobná psychologizace a takřka strojová analýza. Škoda té absence, alespoň jediného momentu, který by dokázal zapůsobit trvalejším dojmem. Pro novou generaci zřejmě vrchol, pro ty co vyrůstali na prvních dvou snímcích jen solidní letní zábava se značkou „po použití možno recyklovat“. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Doufám, že tohle byl opravdu jen začátek a v Temném rytíři to na nás Nolan všechno rozbalí. Místy jsem měl přeci jen dojem, že si teprve osahává půdu vysokorozpočtové podívané. Slibně zní i fakt, že v druhém díle nebude paní Cruiseová, jediný to omyl v absolutně špičkovém obsazení. Těším se ohromně! P.S. červen 2013: Na plný počet bodů se to u mě asi nikdy nevyšplhá, ale stejně mám tenhle díl s každým zhlédnutím radši. Což je vlastně typický rys prakticky všech Nolanových filmů. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Takhle to mělo být. Konečně se našel někdo, kdo napravil Burtonova ostudná zaváhání (o Schumacherově zpackaném "uzavření" série ani nemluvě). Tohle je pravý Batman, černý rytíř pod maskou, s pláštěm visícím na zádech a s těžko zvladatelnou záští v srdci. Málokdo mohl být lepší Bruce Wayne než Christian Bale. Hrdina Equillibria dokázal ještě vylepšit svůj herecký výraz a kdykoli je na rozpacích nebo ho chytá vztek, běhal mi téměř mráz po zádech. Ale hlavním hrdinou je tu Christopher Nolan a tým scénáristů, kteří dokázali stvořit přesně takovou atmosféru, kterou by měl první díl komiksové série mít. Nadupaných 90% a finální pomrknutí s příslibem netušených věcí.. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Vyprávění o zrození legendy začíná Nolan celkem dost zeširoka. Právě první část filmu, v které se autoři zabývají výcvikem Bruce Waynea mi přišla poněkud zdlouhavá. Navíc Wayneova motivace pro to, aby "zkoumal" svět podsvětí a dostal se do vězení mi trochu uniká. Zajímavé naopak byly retrospektivy z dětství. Vrcholem ovšem jsou části, kdy se Wayne postupně proměňuje v Batmana a hlavně když pak coby Batman předvede co umí. Na filmu zaujme na komiks nezvyklá (a pro někoho možná až nepatřičná) snaha o realističnost. Podle mého názoru čistě komiksový Gotham Tima Burtona vypadal zajímavěji. V novém Batmanovi velmi potěší herci, Christian Bale svůj talent prokázal již mnohokrát a jeho ztvárnění netopýřího hrdiny se mi líbilo ze všech předchozích představitelů nejvíc. Herecké obsazení je ovšem velmi "vychytané" i ve vedlejších rolích: malý prostor získávají Ken Watanabe a Rutger Hauer naopak velmi potěšili Michael Caine nebo Gary Oldman. Překvapující a potěšující bylo i množství "hlášek" a humorných narážek v druhé části filmu. Co se akčních scén týče, měl jsem značný problém orientovat se v kontaktních soubojích - jsou natočeny poněkud nepřehledně, naopak strhující je honička za "tankem". Poslední slovo patří hudbě: Poprvé spojili své síly dlouholetí přátelé a výrazné osobnosti filmové hudby James Newton Howard a Hans Zimmer - výsledek jejich práce je ovšem značně průměrný. Daleko více je slyšet Zimmer než Howard a je to ten klasický Zimmer - hřmotný, hlasitý, v některých scénách příjemně rytmický, ale bez jediného výraznějšího motivu. Kde jsou skvělé motivy Elfmana nebo i Goldenthala! Když se objevila Batmanova silueta Elfmanův motiv mi hodně chyběl (anebo i nějaký nový originální). ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ačkoli považuji oba dva "Batmany" od Tima Burtona za klasiku subžánru komiksoých adaptací, nemohu neříct, že Nolanův "Batman Begins" je dílem nejlepším. Je to zejména díky jeho režii, kdy skvěle dávkuje napětí a akci. U té se mi zase líbí, že je záměrně nepřehledná, čímž je navozen pocit obav z neznámého a téměř neviděného. Práce s kamerou a budování temné atmosféry je výtečné, jakož i hlavní představitel. Christian Bale zvládl s přehledem přerod své postavy a divák mu věří jak tápání a hledání vlastní identity, tak i její konečné, byť rozdvojené, nalezení. A nakonec musím pochválit i scénáristu, že se nesnaží do filmu zbytečně moc cpát romantickou rovinu s Katie Holmes, která je poněkud nevýrazná. Musím říct, že pokud se Christopher Nolan rozhodne natočit další díl, s potěšením se na něj půjdu do kina podívat. ()

Galerie (276)

Zajímavosti (179)

  • O kostým Batmana (Christian Bale) se vždy střídavě starali dva lidé, aby byl bez jakýchkoliv skvrn a šmouh. (cihlenka)
  • Během filmu řekne Batman (Christian Bale): “It’s hot, dark and sweaty and it gives me a headache,” v překladu "Je v tom vedro, temno, potím se a bolí mě z toho hlava". Tuto hlášku si později nechala část filmového štábu natisknout na pracovní trička. (cihlenka)
  • Fiktivní žebříček časopisu Forbes v roce 2006 zařadil Bruce Wayna (Christian Bale) na 7. místo nejbohatších neexistujících postav s jměním ve výši 6,8 miliardy amerických dolarů. Na prvním místě se umístil Strýček Skrblík. (cihlenka)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama