Reklama

Reklama

Elon Musk: Padouch nebo hrdina?

(TV film)
  • Velká Británie Elon Musk: Superhero or Supervillain? (více)
Velká Británie, 2022, 47 min

Hrají:

Elon Musk (a.z.)

Obsahy(1)

Člověk, který neustále přichází s dosud neznámými věcmi a nikdy nevíme, co ho napadne... Ale kdo je vlastně Elon Musk? Lidé se na to snaží přijít už léta. Narodil se do bohaté rodiny v roce 1971 v Jihoafrické republice. Elon byl podle svých častých vyjádření v dětství šikanován. V Jižní Africe navštěvoval velmi tradiční britskou soukromou chlapeckou školu, která byla známá svou tvrdou disciplínou. A tento citlivý, neuvěřitelně chytrý snílek, který miloval vědeckofantastické romány, byl ve škole vystaven fyzickému násilí. To ho muselo hluboce poznamenat. Možná i proto je tak citlivý na kritiku a zároveň i velmi motivovaný dokázat všem pochybovačům, že se mýlí. Musk ještě zažil období apartheidu, v němž byla jeho vlast zmítána násilím a občanskými nepokoji. Byl očitým svědkem přepadení jejich domu bandou ozbrojených zločinců. Takže i to utvářelo jeho osobnost. Možná, že si právě tehdy uvědomil, že Jihoafrická republika není tím pravým místem k životu, a že musí odejít do ciziny. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o technofilovi ze Silicon Valley neřekne jediného špatného slova kromě toho, že byl v dětství šikanován což ho poznamenalo a svě dvě děti pojmenoval X a Y (což není originální, v USA je takových dětí okolo 250). První půlka ho vyloženě oslavuje, z druhé vychází mírně dehonestován. Vývoj technologický předbíhá vývoj duchovní. Máme automaticky řízené rakety, ale neřízené lidi. Musk má aspergergerový syndrom podobně jako hlavní hrdina sci-fi seriálu Teorie velkého třesku, který je má doktoráty, ale je divný. Říkám si snad z našeho školství nebudou vycházet podobný Sheldonové- děti chytré, ale divné a emočně nevyrovnané. V závěru dokumentu prosákne na povrch občanská válka v americké společnosti. Pobavilo mě oddělení pro biodiverzitu v Muskově firmě Tesla. V USA mají biodiverzitu všeho kromě biodiverzity myšlení. ()

Reklama

bobstock 

všechny recenze uživatele

Emočně nevyrovnaný za to geniální a podnikatelsky zarputilý jedinec, který si v mých očích hraje na nadčlověka, a který svoje zbožtělé poslání ocivilizovat Mars nadsazuje nad cokoliv tady na Zemi. Každý začátek je těžký, třeba to jednou bude jak ve StarTreku avšak toho se ještě pár generací určitě nedočká, zvlášt se stavem našeho životního prostředí doma. Jak řekl astronom Jiří Grygar. ´´Do Vesmíru by se měli posílat stroje. Lidé tam zatím se svoji biologickou schránkou překážejí a jestli chce letět Musk na Mars, ať letí, ale umře tam.´´ ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda je Elon Musk padouch nebo hrdina. Jediné co vím je, že mě tento dokument k odpovědi nenasměřoval. Nedokážu odhadnout, co je to za člověka. Rozumný člověk chápe, že média obecně mohou hodně zkreslit a samotní pomlouvači nebo závistivci dokážou také hodně ublížit, stačí vypustit cokoli hnusného. A je jedno, zda tomu lidé věří či nikoli, semínko pochybností je zaseto. Jisté je, že se jedná o vizionáře, který se snaží posouvat lidstvo dál. A také, že jeho společnost možná porušuje řadu morálních principů ve vztahu k zaměstnancům, ale těžko říct. Třeba jsou to jen naštvaní propuštění, pravdu se jen tak nedozvíme. Faktem je, že E. M. se mohl k řadě věcem vyjádřit a třeba by leccos bylo jasnější. Podle mě se ale jedná o hodně zobecněný dokument, který letem světem přelítne jeho život a bulvární kauzy posledních let. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama