Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studentka práv Jiřina (N. Gollová) přijede na prázdniny do rodinné vily své babičky paní Bártlové (R. Nasková). Svezou ji autem kamarádi Vašek a Karel (R. A. Strejka a A. Novotný), kteří mají trampskou chatu v nedalekém lese. U babičky Bártlové žije druhá vnučka, patnáctiletá Jarmila (S. Májová), kterou zle sužují konzervativní názory staré paní a její přísná výchova. Do vily dochází pravidelně rodinný přítel a lékař MUDr. Kosina (J. Steimar), který léčí babiččiny vesměs smyšlené neduhy. Babička nemá ráda moderní mladé muže, ale svůj názor, když student medicíny Karel svým zákrokem zachrání život nešťastně zraněnému synovi jejího zahradníka. Babička začne chodit na procházky do přírody a konečně nepotřebuje žádné pilulky… Režisér Miroslav Cikán využil velkého komediálního talentu přední členky Národního divadla Růženy Naskové a velmi oblíbené Nataši Gollové, která zastupovala v českém meziválečném filmu typ moderní, vtipné a často ztřeštěné dívky. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Nádherně pohodová oddychovka. Sice přerod Růženy Naskové je trochu ryhlejší, ale naprosto kouzelný. "Máte tu pěkný ohýnek. A teď mi konečně povězte, co je to ten táborák." "....Teplice, všechno to tady je, ale Tepláky nikde k nalezení." Jako vždy rozkošná Nataša Gollová, výborný Stanislav Neumann a spousta dalších. Líbilo se, rád se podívám znovu. Navíc trochu zamyšlení nad způsobem života a životní poutí nikdy neuškodí. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Prostá zápletka v které svobodomyslné děvče osvobodí zakletý zámek...bohužel je to bez štáv... Slavná píseň Právě proto, kterou si lid přejmenoval na - I kdyby se lidi na mě mračili, složil Jaroslav Mottl. Ve filmu si ji zazpívali herci Strejka a Novotný a za Gollovou Inka Zemánková. Na desce však vyšla v podání Oldřicha Kováře. ()

Reklama

Čtec 

všechny recenze uživatele

Nadprůměr podobné produkce z tohoto období. A co nových slov jsme se naučili: táborák, ping pong, lyže, kopaná, ahoj, nazdar, šlágr, hobl, jégrovky a teplice (nebo že by tepláky?). Vidět v nich Růženu Naskovou - k nezaplacení... Jednu hvězdičku samozřejmě automaticky přidává moje láska Nataša Gollová... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Příklady táhnou je především naprostá "ptákovina", dýchá z ní ale takové nadšení a radost ze života, že to rozehřeje i toho největšího zatrpklíka. Fenomén trampingu ovládající tehdy celou společnost coby dnes vymírající odvětví, si prostřednictvím tohoto snímku lze též připomenout. Nataša Gollová je rozkošná mladá dívka a je vidět, že by se byla mohla uplatnit i v rolích civilněji pojatých. Shrnuto a podtrženo- lehká letní komedie pro zlepšení nálady. Příjemná, osvěžující, plná mládí a energie...80% ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy pro pamětníky, ale tento mi nesedl. Spíše než vtipné mi to přišlo trapné, přehrávající, umělé, hloupoučké a nedostalo do děje, přitom rádoby "výchovné." Nedostavil se sladký úsměv, přenesení se do idylických časů plného lidí z reprezentativních vil, elegánů v kostýmech, ze kterých srší zábavné věty a žijí v kouzelném světě lepší společnosti. Ani jsem neprožívala sladkobolně melodramatické emoce, nezasmála se, nepokochala se, myšlenkově se neobohatila, prostě prázdno. Bylo to bez atmosféry a příliš nucené. "Příklady" mě nepřitáhly ani ničím neoslovily. A do toho ten způsob konverzace... Naivní a bez invence. Patnáctiletá opožděná Jarmila s opakovaně vyplazeným jazykem, úmyslně prkenná obrýlená vychovatelka (jak nevšední nápad!) ... Další film na pohodičku? Ne, tentokrát fakt ne. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (7)

  • Filmovanie prebiehalo na zámku Břežany a v Rataji nad Sázavou. (dyfur)
  • Na scénáři k filmu se podílel známý trampský písničkář Jarka Motl. (raininface)

Reklama

Reklama