Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 622)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Není Lebowski jako Lebowski to se v tomhle případě potvrdilo zcela jednoznačně. Když Vám američan asijského původu pochčije tepich tak je třeba věci napravit i když jste nejlínější člověk nasvětě , to je jasné.Tomuhle dílku nechybí nic neskutečně vtipné hlášky, vynikající kamera, přímo mistrovské herecké výkony všech zcela absurdních postaviček. No nic seru na komentář jdu hrát bowling. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Lebowského "boj za nepochcaný tepich" mě neskutečně nadchl a bavil jsem se jako dlouho ne... Jenže poté jsem ho pár let neviděl, možná jsem si to až moc zidealizoval, ale když jsem se k tomu konečně opětovně dostal, tak mi to přišlo krom pár momentů vlastně docela průměrné. Herci jsou všichni do jednoho neskuteční, o tom žádná. Stále je zde více hlášek na metr filmového pásu než kdekoli jinde, ale nějak tomu chybí "duše". Ovšem třeba za nějaký čas až to znovu uvidím se opět přikloním k tomu, že je to stále zábava, které není rovno. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když jsem poprvé uviděl Duda, hned jsem si ho oblíbil. Když jsem ho poprvé slyšel promluvit, tak jsem si ho zamiloval. Takhle originální a přesto uvěřitelná postava se jen tak nevidí, ale není v tom sám, v tomhle filmu jsou skvělé úplně všechny postavy, ať už zmíním Walta, Donnyho nebo Jesuse. Komedie plná bláznivých situací a povedených hlášek. Kam se hrabou ostatní, protože tady platí, co slovo, to perla. Jo a můžete si být jistí, že po tomto filmu budete brát svůj tepich jako člena rodiny. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Je tam několik kvalitních hlášek a vtipných situací, ale asi jsem čekal podstatně větší nálož humoru (vzhledem k pověsti a kultu, který se kolem tohoto filmu za ta léta vytvořil), resp. ne vše, co ti dva vypustili z úst, mi nutně přišlo tak moc zábavné. Kriminální rovina je fajn, Dude je sympaťák, Walter už trochu menší, naopak mě velmi potěšili ve vedlejších rolích Donny a hlavně Maude. Bratrům Coenům se raději normálně vyhýbám, ale Big Lebowski se mi od nich zatím líbil nejvíce, vidím to na slabší 4*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Hovno. To k Vám sedí. To je odpověď na všechno. Máte to napsaný na čele." Jak souvisí pomočenej tepich s bílým medvědem, uřezaným zeleným prstíkem, špinavým prádlem v kufříku, bowlingem, chudým milionářem na vozíku a vaginálním uměním? To Vám vysvětlí Vyprávěč. Já jen mohu potvrdit, že to souvisí, což je znakem geniality autora nebo nějaký jeho duševní poruchy. Nevím. Nejsem doktor, takže nikomu neprohlížím ptáka po úderu do hlavy. Že to taky nedává smysl? To teda dává. Stačí se podívat. A kdo to nepochopí, tomu to "kliďas" Walter vysvětlí. Možná přitom skončí nějaká pistole v něčím konečníku, ale to se někdy stává. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (111)

  • V originálnom scenári mal Dude (Jeff Bridges) šoférovať Chrysler LeBaron ako Jeff Dowd. Do toho auta sa však nezmestil John Goodman (Walter), a tak bolo auto zmenené na Ford Torino. Pri filme boli použité dva vozy a oba boli nakoniec zničené. (ZinedineCR7)
  • Ve filmu se objevuje několik odkazů na neexistující vedlejší příběhy (například úryvky z fiktivních filmů). (Lynette)
  • Zbraň, kterou Walter (John Goodman) vytáhne při bowlingovém zápase, je Colt 1911 calibr .45. (Listeroman)

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama