Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bílé zemětřesení se blíží! Posvátný bílý bizon představuje pro legendárního desperáta Divokého západu Billa Hickoka děsivou noční můru, které se nemůže zbavit. Děsivý sen se ho drží jako pijavice a ve spánku jakoby sváděl boj se samotným satanem. Pod novou identitou se proto vydává na cestu do hor, kde má z dřívějška nevyřízené účty s místním šerifem. Touha po skolení mýtického zvířete ovšem představuje mnohem silnější motivaci, protože ho vytrvale děsí k smrti. Stejný záměr má siouxský válečník Splašený kůň, jehož žene bolest v srdci a touha po pomstě. Bílé monstrum připravilo o život jeho milovanou dcerku při krveprolití v siouxské vesnici. Starý indiánský zvyk praví, že její duše bude očištěna, pokud bude tělo zabaleno do posvátné bizoní kůže. Kořist je ale jen jedna a oba si na ni činí stejný nárok. Blíží se osudový střet s bílým bizonem a lovci musí vsadit vše na jednu kartu. Komu se podaří skolit bájného bizona a nalézt konečně klid ve své duši? Westernový snímek s prvky hororu a katastrofické tematiky přestavuje poslední westernovou roli hvězdného Charlese Bronsona, jenž se představil jako drsný pistolník Bill Hickok. Jeho souputníka na lovu bílého bizona ztvárnil významný herec indiánského původu Will Sampson, jenž se krátce předtím proslavil jako Náčelník v Přeletu nad kukaččím hnízdem. Hvězdné herecké obsazení doplňují ve vedlejších rolích Jack Warden nebo Kim Novaková. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

mortak 

všechny recenze uživatele

Možná, že z literární předlohy je jasné, co ten bílý bizon vyjadřuje. Film bohužel v tomto selhává. Bát se makety jezdící po kolejích sem a tam opravdu nelze. Na druhou stranu je film silný v klasických motivech. Přestřelka v baru či v kotlině s ozvěnou dává na chvíli zapomenout na trapný pokus metafyzicky pozdvihnout western. Bronson se pro roli hodí, celý Divoký Bill, ale proč si tento snímek vybrala Kim Novák? ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Zajímavý western, který se ani tam moc neopírá o staré dobré taháky barových rvaček a nahánění lupičů dostavníků, jak spíš o lov legendárního bílého bizona. Na jedné straně je tu běloch, který ho chce ulovit pro peníze a na druhé Indián, který jej loví pro pomstu. Vcelku nenáročný film, který pobaví, ale nijak moc nezaujme. Odpočinková klasika z dob starého západu. 60% ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Bohužel spíše můžu ocenit zfilmování postavy Divokého Billa Hickoka než vlastní příběh o ulovení strašného bílého bizona (při objevení příšerné karikatury legendárního chlupáče jsem chytal záchvaty smíchu). Tento zvláštní western je opravdu zajímavý jen v částech, kdy se nejedná o bílého bizona, ale o pistolníka Hickoka. Celkově jde o film s podprůměrnou režií a příšernými triky, jehož jedinou záchranou je charismatický Charles Bronson, který je skutečnému Hickokovi i podobný - viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Wild_Bill_Hickok. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=cp17j-fQkWE ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Akčné scény s Bizónom sú určite highlightom tohto snímku. Je ich však málo a dá sa povedať, že pre odchovancov CGI, ktorí čakajú monštrum v celej kráse, budú tieto sekvencie na smiech ( samozrejme, že v tej dobe sa zábery na animatronické modely museli točiť s prihladnutím na ich pomernú nedokonalosť ). Tá vata medzi tým ma veľmi nezaujala a je smola, že sa radšej tvorcovia neodhodlali na viac zábavy s rohatým bielym diablom. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nechci ma naštvať, Frank.“ – „Teba som sa nikdy nebál, Bob.“ Zvláštny film, svojím spôsobom jedinečný. Bohužiaľ aj troška nudný, na čom má najväčší podiel asi to, že je naraz o mnohých veciach, ktoré k sebe skôr nepasujú, ako pasujú... aj keď sa mi zdá pozoruhodné, že niekto mal odvahu vmiešať ich do jedného filmu a vyskúšať, čo z toho bude. Dodnes je z toho prekvapivo dobrý film o slávnom pištoľníkovi Divokého Západu Billom Hickokovi (Charles Bronson), ktorý sa vracia na horúcu pôdu, kde mu na každom kroku hrozí zabitie, aby si vybavil účty so svojou nočnou morou – krvilačným legendárnym bielym bizónom, údajne posledným kusom, žijúcim v indiánskej divočine. Mnohé motívy a postavy sú načrtnuté v troch scénach, aby sa na ne následne zabudlo (bradatý zloduch so snežnicami). Inokedy sa od skvelého nápadu s vraždiacim bizónom (spolu s KOSATKOU ZABIJAKOM, v ktorej tiež hral Will Sampson, je to jedna z najbizarnejších kópií ČEĽUSTÍ... zasa z produkcie Dina De Laurentiisa) snáď na celé desiatky minút oddelíme a prejdeme k inej téme (vzťah Indiánov a belochov). Spolu to tvorí zaujímavý, originálny ale aj dosť čudný a nekompatibilný mix motívov a myšlienok. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Pôvodnú hudbu tohto filmu zložil David Shire, no táto partitúra bola zamietnutá pre príliš melodickú a prehnanú hudbu. Producenti rýchlo najali víťaza Oscara Johna Barryho, ktorý minulý rok spolupracoval s Dinom De Laurentiisom na filme King Kong (1976). Barry napísal pre film hudbu, ktorú v jeho dosť neromantickom a charakteristickom štýle, na ktorý boli jeho fanúšikovia zvyknutí. (Arsenal83)
  • Velká část filmu byla natočena ve filmových studiích, zbytek na lokacích v Coloradu a Novém Mexiku. (AlDelon)
  • Posledný film, na ktorom producent Dino De Laurentiis spolupracoval s Charlesom Bronsonom. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama