Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

Fox85 

všechny recenze uživatele

No, co si budem povídat, Arnošt Vašíček není žádný scénarista a podle toho to taky vypadá. Snaha naroubovat jakýs takýs příběh na téma některá známější i méně známější legendy z našich luhů a hájů nebo i ze světa prostě nedopadá v celkovém pohledu moc dobře. Některé epizody zajímavější, ale některé byly bohužel skoro bych řekl tragické. Nelituju, že jsem se koukal, ale znovu se nejspíš koukat nebudu. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky s odřenýma ušima. Očekával jsem seriál nepostrádající nádech tajemna, napínavý, originální, s patřičnou atmosférou. Tajemno se zde sice vyskytuje, ale atmosféra je "vydýchaná", napínavé je to jako guma od starých tepláků a originální jen do určité míry (ale faktem je, že v žánru tajemných a mysteriózních příběhuů se nedá stále přicházet s něčím novým, neboť vše "strašidelné" již bylo někým objeveno). Navíc zpracování hodně zavání amatérismem. Nicméně za odvahu pustit se do podobného projektu mají tvůrci mé uznání. To je však asi to největší pozitivum. A popravdě řečeno, diváky odvaha tvůrců zase tak moc nezajímá... ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Křečovitý pokus o česká "Akta X" - ne úplně špatný, ale dobrý taky ne. Většina dílů postrádá zajímavý děj i pořádnou atmosféru, naopak nechybí debilní dialogy, ve kterých divák těžce hledá špetku přirozenosti. Vaculík ušel, Norrisová neušla a rádoby tajemná postava D. Suchařípy byla absolutně o exkrementu. Celkově na mě herecké výkony, statická kamera, nevýrazná či nevhodná hudba i jednotlivé scénáře působily upoceným, neprofesionálním dojmem. Že seriál kašle na realitu by bylo v pořádku, kdyby současně neházel lejna také na logiku - to se odpustit nedá. Čekala jsem podstatně víc. 36% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Do očí bijúca lacnosť celého tohto projektu nie je tým najslabším aspektom "Strážcu duší". Námety jednotlivých dielov sú nezaujímavo scénaristicky spracované, ale ani to nie je ešte to najhoršie. Za úplnú katastrofu považujem herecké výkony komunistického odchovanca Lukáša Vaculíka a porevolučnej "star" Zuzany Norisovej. Ani na moment ma nedokázali presvedčiť o svojich postavách. Tešil som sa na tajuplný mysteriozny český TV seriál, ale dočkal som sa len odfláknutej frašky. * ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Škoda té předvídatelnosti a totální scénáristické gumovitosti, protože nebýt toho a trapných úvodních titulků, o tagline (která se navíc nesmyslně obměnila hned v prvním díle) nemluvě, strhával by hodnocení do propasti "jen" vyžilý playboy Vaculík, jehož dohlavyklínyvalící fígle jsou průhledné stejně jako je Tomáš Krejčíř špatný ochotník. Když už ke spolupráci zlanaříte Ilju Racka a dáte mu roli univerzitního profesora historie, možná by mohlo během té jeho přednášky zaznít něco co neví každý, kdo na gymplu hodiny dějepisu neprochrápal. Škoda, že Zuzana Norisová plní povětšinou úlohu spící/snící/vize mající panny, která pouze pronáší hlášky typu "ten muž je mrtvý":P Protože v jejím případě je alespoň na co se dívat a když má vidění, není v záběru:) Prostě shrnuto, Strážce Duší je dost trapný pokus o mysteriózní seriál, a určitě se mnou budete souhlasit, že vás víc mrazilo, když EM šel po schodech zvonice nahoru za Janem Tleskačem... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Armín (Lukáš Vaculík) v epizodě zmiňuje kdysi skutečně žijícího kouzelníka Jacka Harrisona, jenž během svého čísla v Hyde Parku nevysvětlitelně nadobro zmizel a nikdy nebylo zjištěno, co se s iluzionistou doopravdy stalo. Faktem je, že k fingování svého zmizení, aby mohl žít pod falešnou identitou, neměl žádný zjevný vážný důvod, jeho čísla byla mimořádně úspěšná a ani nebyl vystaven vydírání. (Nick321)
  • Armínův známý, počítačový expert Filip, odhaluje v epizodě „Madonin dar“ tajemství Madony na skle pomocí programu Adobe Photoshop. Mimo jiné používá ke své práci kuličkovou myš Hawlett Packard. (navabaca)
  • V epizodě s názvem "Madonin dar "si během rozhovoru kriminalistky a policisty lze v pozadí všimnout, že mrtvola Jiřiny Písečné v autě mrkne. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama