Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou neprávem zapomenutého filmu režiséra Karla Kováře je vesnický listonoš s neobvyklým jménem Amadeus Macků. Nenapravitelný snílek (hrál ho Josef Hrubý), který měl být hudebním virtuosem, je posedlý touhou létat. Vymýšlí a vlastnoručně staví vznášecí aparáty, čímž se stane trnem v oku křupanským sousedům. Partu hospodských žvanilů (nejaktivnějšího z nich hrál Pavel Zedníček) popuzuje hlavně dřevěná rozjezdová dráha, kterou umíněný pošťák buduje pro svůj další experiment. Bezelstný podivín však zaujme místní lékařku (Zuzana Cigánová), která má známost s uhlazeným doktorem z velkoměsta (Josef Abrhám)... Výtvarně zajímavá hříčka - vzniklá podle scénáře Jana Fleischera - připomíná hořké gruzínské komedie z osmdesátých let. Má nádech protitotalitní alegorie o výjimečném jedinci, který je šikanován konformním stádem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Překvapivě docela zábavná oddechovka s několika vtipnými scénami či hláškami (především vypravěče), která by se při větší kadenci fórů (místo jim zabírá nepříliš fungující romantická linka) mohla vytrhnout z průměru, i když v tomto případě lepšího. „O 3 týdny později se hajného manželka s konečnou platností rozhodla, že je v jiném vztahu.“ ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„Proč vy si nekoupíte televizi?” - „Na petrolej? Hmm, to by bylo moc složitý.” +++ „Rozumíš, já jí něco řikám a ona to bere tak, jak to řikám. Ne že by hledala, jak to myslim.” - „Tak to jí musíš říct, jak to myslíš.” - „To je zas blbý. Na to by měla přijít sama.” +++ „Ženský... Jo, já jsem řek doma, že jdu na jedno. Tak aby mi věřila, že jsem byl v hospodě.” Hajný Joska si poté otevře láhev piva a pořádně se napije. +++ Tím pádem je taková správňácká komedie z venkovského prostředí s poměrně neotřelým námětem a trochu ňoumovitým hlavním hrdinou Amadeem Macků, kterému prostě musíte fandit, ať už vyrábí létající stroje a snaží se vznést k nebesům, nebo usiluje o krásnou doktorku. (80%) ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Perlička na dně. Občas neuškodí se prohrabat archivem a objevit poklad. Oprášit z něho prach a přinést na světlo boží.Takovou perličkou, pokladem, je právě tento film. Amadeus Macků? Co rodičům provedl, že mu dali tak skvostné jméno. Byl to takový ňouma, ale nápad a sen měl opravdu ušlechtilý. Je moc hezké snít o velkých věcech. Hlas pana vypráče jsem si užívala, protože Eduard Cupák měl hlas jako zvon. Už tu byl lítací dědeček, tak proč né pošťak. Nemusí přece celé dny běhat jenom s dopisama a balíkama. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Další poklad z archivu, škoda že to komerční tv nevysílají místo do kola reprízovaných x komedií. Pošták co má touhu létat, ale jaksi mu to nejde. Místní co mu v tom snaží zabránit. Na první pohled je jasný kdo je v právu,ale jak se ukazuje , ti co se mu snaží překazit lítání mají pravdu, že je pošták blázen. Oni mu sice zničí rozjezdovou dráhu, ale pak mu tam sami dají u dopadu valník se senem a trávou, aby se nezabil, což se ukáže jako dobrá volba. Já bych ho sám poslal někam do blázince. Jinak příjemná komedie. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Amadeus Macku v podani Josefa Hrubeho spolu se svym kamaradem hajnym Karlem Brozkem tvori skvelou dvojku,ktera pro mne osobne predcila vsechny ostatni protagonisty-herce tohoto snimku, jenz zacina pro tento film velice priznacnou vetou "Nikdo nepochyboval o tom ,ze si Amadeus Macku rozbije drzku jako vzdy,takze se na strani pod Amadeovym domkem sesli vsichni,cela vesnice,skoro cela..." Videl jsem spoustu ceskoslovenskych filmu, ale snimek natoceny v takovem stylu jeste ne. Stacilo mi si pustit zacatek,abych vedel,ze ano toto tedy budu sledovat. Obcas jsem z toho zacitil Sveraky ci Menzela,jenze ne,podobnost je ciste nahodna.Tento film je svuj,stejne jako je jednoduchy a lehky a prave v tom dle me tkvi jeho genialita.Reziser Karel Kovar vychazel z nametu a scenare napsaneho Janem Fleischerem(ktery mimochodem zastal i funkci pomocneho rezisera). Myslenka komentare cteneho hlasem Eduarda Cupaka byla snad z jineho sveta a dle dulezitosti ji stavim hned za postavy Amadeuse a hajneho. Pribeh se nam odviji za doprovodu ceho jineho, nezli housli. "Byla mlada,nebyla normalni a jestli byla, tim hur..." ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Československý rozhlas, stanice Praha, denně dlouhá léta v 8 hodin ráno vysílal hru A léta běží...“. Úvodní znělka tohoto seriálu se několikrát ozývá v průběhu filmu. (optik)

Reklama

Reklama