Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Shatner, Leonard Nimoy a zbytek posádky Enterprise opět ovládnou oblohu v dalším díle Star Treku. Je 23. století a záhadná cizí mocnost ohrožuje Zemi prostřednictvím ničení atmosféry a vypařování vody z oceánů. Kirk a jeho posádka musí cestovat zpět do San Franciska do roku 1986, kde musí najít podstatu tohoto ničení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (242)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Startrekovský film s Kirkem. Díky cestování v čase kvůli páru velryb se diváci snadněji ztotožní s hrdiny. Nechybí ekologický podtext, akce, humor, všudypřítomné narážky pana Spocka na 20.století ani skutečná Enterprise - jmenovkyně vesmírné sestřičky, letadlová loď americké armády, kterou scénáristé zajímavě zapojili do děje. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Obvykle mám nedůvěru ke sci-fi, kdy z budoucnosti přiletí do přítomnosti. Většinou je příčinou takové časové pouti nedostatečný rozpočet. Zde to ale klaplo nad očekávání dobře a neměl jsem pocit, že bych byl nějak ochuzen. K fenoménu Star Trek zde přibyl humor a musím říct, že to zafungovalo. Konfrontace budoucnosti s přítomností funguje. Krom toho je zde nezpochybnitelný ekologický aspekt, jež nelze smést ze stolu s tím, že je to agitka. Problém s vymřením velryb je reálný a verlybáři jsou skutečný lidský póvl. Lovit druh až k jeho vyhynutí není logické - tato replika je asi tou nejlepší z celého filmu a je i po letech strašně moc výstižná. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Guessing is not in my nature. Spock chladne a solí hlášky, Kirk se rozohňuje a v příjemně osmdesátkovém duchu toká s bioložkou a Star Trek získává inspiraci a s ní naštěstí i kvalitu. Paradoxně ale tam, kde málem taxikář přejede admirála, z Čechova dělají špióna a McCoy nadává doktorům. To všechno dává dohromady nejlepší díl, ale zároveň nutí přemýšlet, jestli lze podobně nápaditý výlet kvalitativně zopakovat. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Masakr. Nimoy se po docela nuzné trojce vykoupil Star Trekem IV: Zachraňte Willyho, když poslal všechny postavy do osmdesátých let, aby odtud přivezly dvě velryby (ne, neptejte se...). Výsledkem je excelentní úkazka toho, že je posádka Treku banda s úžasným smyslem pro humor, protože si tenhle výlet nacpaný gagy a hláškami až po strop dělá srandu úplně ze všeho. Chekov pátrající po "nuklijr vepns", McCoy trpící v tehdejší nemocnici (Dialýza? Bože, tohle je středověk!), Spock nadávající v autobuse... jen škoda slabšího rozjezdu a konce, které z toho při lepším vychytání mohly udělat nejlepší Star Trek vůbec. Inteligence totiž příběhu nechyběla ani přes všechny tyhle úlety. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Cestu domov som videl dvakrát. Na ten prvý ma skoro vôbec nezaujal. Chápete, ťažká nostalgia, zostarnutie filmu v každom jeho aspekte a dej, odohrávajúci sa netradične na zemi. Na ten druhý krát mi ale tieto spomenuté veci pripadali naopak ako jeho klady, ponoril som sa do scenára a potešila ma aj milostná vsuvka. Ak sa Star Trek neberie úplne vážne, je to asi lepšie, pretože fóry a hravý príbeh obecne nestarnú, zato triky a výprava rokov už dnes dávno minulých áno. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (32)

  • William Shatner se natáčení tohoto pokračování nechtěl zúčastnit. Natáčel právě seriál T.J. Hooker (od r. 1982), jehož sledovanost nečekaně vysoce stoupla. Nebyl rovněž spokojen se svým honorářem a žárlil na režisérské úspěchy svého kolegy Nimoye. (WolfR)
  • Leonard Nimoy byl angažován jako režisér tohoto pokračování velmi brzy, a to dokonce ještě dříve, než se třetí díl dostal do kin. Vedení společnosti Paramount bylo spokojeno s jeho režisérskou prací na na filmu Star Trek III: Hledání Spocka, takže dostal pro své představy a návrhy k snímku zcela volnou ruku. (WolfR)
  • Letadlová loď v přístavu ve skutečnosti není USS Enterprise, ale starší USS Ranger z třídy Forrestal. (Saccard)

Reklama

Reklama