Reklama

Reklama

Obsahy(1)

THE CAGE je první pilotní díl seriálu Star Trek. Jde o první a zároveň jediné dobrodružství kapitána Christophera Pika (Jeffrey Hunter), který byl následně nahrazen kapitánem Kirkem. Hvězdná loď Enterprise zachytí nouzové volání ztroskotané lodi. Při pátrání po trosečnících však kapitán Pike padne do pasti bytostem s ohromnými telepatickými schopnostmi a Hrozí mu, že zůstane navždy uvězněn v kleci. (lord_styx)

(více)

Recenze (75)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Je věčná škoda že tenhle pilot u publika neprošel, protože jde o dost možná vůbec nejlepší epizodu TOS. Pochopitelně, Kirk je jenom jeden, Scotty by mi chyběl, stejně tak Kostra a Čekov, ale stejně se nemůžu ubránit pocitu, že tady byla promrhaná obrovská kvalita. The Cage má zkrátka hodně do sebe. Ať už zápletku nutící k přemýšlení, zajímavé postavy - žena ve velitelském křesle je vážně lahůdka, zcela odlišnou a mnohem racionálnější psychologii, nebo samotnou Enterprise, která je sice podobná té staré známé 1071, ale ne zcela totožná. Filmová studia ovšem ctí zásadu vox populi vox dei, a historie se ubírala jiným směrem. I tak pro mě zůstává Klec jediným nerealizovaným pilotem který jsem si zamiloval, přestože jsem ho viděl až po oblíbení následného seriálu. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

´ještě včera bych byl přísahal, že místo kapitána "Pípající krabicoidní vozík" Pikea se tu už proháněl James T. Kirk, ale to dokazuje jen to, že se pomalu blíží čas, kdy bude nutné velké Star Trekovké opakování, už jen proto, že tenhle pilot, který byl odvysílán až roky po té, co byl vyroben má jeden velký klad - je chytrý, v žádném případě není filosofický, k čemuž se okolní diváctvo snaží přesvědčit někteří zmagoření trekies pod vlivem zelených houbiček, ale je chytrý, ve své podstatě natolik, že by jeho základní princip mohl s určitou dávkou změn (například s eliminací všudypřítomného polystyrenu) bez problémů fungovat i teď (o kolika scifi z šedesátých let by se to dalo říct?). Úctyhodný počátek jednoho velkého kultu, ve kterém ještě pan Spock nepůsobí jako parodie sebe sama. ()

Reklama

Rannveig 

všechny recenze uživatele

Dokonalý Rozjezd Pro Kultovní Star Trek - Škoda Že Do Toho NBC Tolik Kecala, A Donutila Později Vše Změnit Na Břečku S Williemem Shatnerem, Která Má Mizerné Zpracování, Jenž S Přehledem Překonával Třeba U Nás Karel Zeman. A Udusává Jinak Velmi Zajímavé Myšlenky, Které Bohužel Zůstávájí Nerozvedeny"-( ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Když ČT začínala uvádět Star Trek a začala tímle, tak jsem poněkud nechápal o co jde. To mi došlo až za týden, ale byl jsem spokojený. Docela by mě zajímalo, co nakonec vedlo producenty Star Treku k vybrání posádky z druhého pilotu Where No Man Has Gone Before, tedy Kirka a spol. Historie ukázala, že to bylo správné rozhodnutí, ale samotný děj a myšlenka téhle epizody je o dost lepší než druhého pilotu. Možná to bylo Kirkovo tajtrdlíkování a roztrhnutá uniforma oproti dost chladnému Pikeovi. Tenhle pilot má oproti tomu druhému doktora (McCoy přišel později) a tady "Number one", jehož pozice z TOS úplně vypadla a vrátila se až v TNG (Riker). Spock tu ještě není úplně jak ho známe (legendární úsměv když prochází kolem květin) a jeho rasa tu tuším není vůbec zmíněna. Tvůrcům se nakonec přece jen zdálo škoda tuhle posádku "space vehicle - vesmírného vozidla" Enterprise vymazat z historie a sestříhali jí do dílu Menagerie. Představitel Pikea zemřel velmi brzo a nikdy by tak býval nemohl hrát v pozdějších filmech. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Jediné čo mi tak fakt vadilo boli kulisy a kostými mimozemšťanov. Vizuál pôsobí béčkovo a všetko je to spravené z lepenky a nejakej umelej srsti či čo. Na druhú stranu v rámci scenáru, dialógov a základnej myšlienky je to kupodivu veľmi funkčné a dobre napísané. Vidno, že ten Roddenberry mal talent. Okrem zaujímavých schém, ktoré v tomto pilote nemajú kedy nudiť, si tu necháva aj priestor pre vtip, ktorý mu funguje. V zásade som milo prekvapený. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • Podtitul „Klec“ byl původně jen pracovní. Posléze byl snímek přejmenován na „Zvěřinec“, avšak poté tvůrci přistoupili zpět k původnímu návrhu. (Terva)
  • Talosiany nehráli herci, nýbrž herečky, které byly později předabovány mužskými hlasy. (Terva)

Reklama

Reklama