Reklama

Reklama

Kobylka a mravenec

  • Rusko Strekoza i muravey (více)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Rusko, 1913, 5 min

Obsahy(1)

Další z unikátních stop-motion snímků Wladyslawa Starewicze z hmyzí říše. Tentokrát se jedná o zpracování Ezopovy klasické bajky o kobylce a mravenci. Během parného léta si kobylka užívá nicnedělání a baví se zpěvem a hraním, zatímco mraveneček tvrdě pracuje a připravuje si obydlí a zásoby na zimu. Když uhodí mrazy, kobylka prosí mravence o pomoc. Ten však odmítá a odvětí: „Když jsi v létě zpívala, teda v zimě tancuj." (J.Connor)

(více)

Recenze (11)

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Průměrný krátký film, na kterém je zajímavý především rok vytvoření a použití animovaných miniaturních loutek, které věrně a reálně zobrazují fyziologické pohyby a stavbu těla. Ve své době ojedinělé dílo, dnes pomník zajímavému tvůrci animovaného filmu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Príbeh pekný, no zas ten hmyz, aj keď mi je jasné, že je to od Ezopa, no Starewicz si to vybral a celkovo až tak sa mi to nepáčilo, ale beriem, je to trocha poučné a na svoju dobu zaujímavé. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

110 rokov stará stop-motion dokonalosť. V príbehu ide skôr o bájku ( čiže morálne posolstvo ), ako o nejaké komické dobrodružstvo. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Na rok 1913 je toto ruské video asi geniálne a prepracované, inak tu chýba lepšia pointa alebo vyústenie. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Pokud dobře vím tak je to z roku 1911 a ne z 1913. Příběh tentokrát jednodušší, mravenec se sekerou (doba se mění) pobaví. 3/5 ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Známá bajka zpracovaná do filmové podoby. S přihlédnutím k roku vzniku se nejedná o takovou katastrofu, ale upřímně řečeno, stokrát radši si bajky přečtu než bych je měla sledovat v takovéhle formě. 40% ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Ne tak geniální jako Pomsta kameramana, ale i tak dost dobré, tentokrát už především díky výtvarné stránce, nikoliv stránce dějové. Škoda, že takových hmyzích filmů neudělal Starewicz víc. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Mrazivý (a to doslova) konec. Starewicz se držel Ezopovy bajky pečlivěji než třeba Disneyho o 21 let mladší Grasshopper and the Ants (což je ale zase víc přizpůsobeno dětskému divákovi). Je zvláštní, že se do názvu dostala vážka (стрекоза), třebaže jak v původní bajce, tak v tomto jejím zpracování vystupuje kobylka. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Mám rád jak La Fontaine zpracoval řecké Ezopovy a latinské Phaedrovi bajky, také obdivuji Starewiczovu animaci. Jako malého mě fascinoval život různých zvířátek a hmyzu v rybníce nebo v trávě. Takže je to film pro mě. Co přidává Starewicz k literární předloze? Samozřejmě nápaditou animaci hmyzích loutek, proloženou občas skrytými vtípky. Například opilá kobylka se snaží napít z houslí a chvíli jí trvá než zjistí, že to není láhev. Starewicz se tak pro mě staví do dlouhé řady přepisovatelů bajek, kdy každý z nich přidává něco svého a posouvá starobylou moudrost k dalším generacím. ()

Reklama

Reklama