Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus Manželské etudy vysílala Československá televize v roce 1987 a jednotlivé díly mapovaly život šesti mladých manželských dvojic od jejich svatby po dobu šesti let (1980 - 1986). Česká televize se spolu s režisérkou Helenou Třeštíkovou rozhodla na tento projekt navázat, vyhledat sledované páry a zaznamenat jejich současný život (1999 - 2005). Získaný materiál se stal nejen výpovědí o lidské psychice, ale také o současnosti a změnách, které s sebou přinesla doba po pádu totality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (117)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Náhled na manžele po dvaceti letech má přeci jen větší přínos. Z mladíků už jsou čtyřicátníci, většina dělá jinou práci nebo podniká. Je to zajímavé, kam se osudy mladých lidí posunou a jak moc vyzrají. Tím spíše, že většina manželství nevydrží. U jednoho osudu dokonce dojde na tragédii. Ještě si lze všimnout jednoho nesmírně zajímavého detailu. U většiny lidí velmi rychle pomíjí opojení z revoluce a demokracie a nostalgicky vzpomínají na výhody socialismu... ()

e(l)a 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad časosběrného dokumentu. Když se díváme na příběhy jednotlivých lidí, nemůže nás občas nenapadnout, že takto by se děj asi neodehrával, kdyby šlo o film. Holt život je pestřejší, než někdy stále se opakující scénáře. Přes mou lehkou nervozitu z tak blízkého sledování soukromí jiných lidí, což mi moc nesedí, musím dát pět hvězdiček, protože dokument paní Třeštíkové skutečně ukazuje někdy tvrdou realitu všedního života. Vidíme ztrátu iluzí, nezdary, smutek, ale i štěstí a radost. A už to pro nás přece jen nejsou úplně cizí lidé z novin, ale mohou nám trošku přirůst k srdci, takže se může stát, že se přistihneme, jak fandíme jemu nebo jí apod.U některých dílů jsem ovšem skutečně obdivovala paní režisérku za objektivní pohled. ()

Reklama

Handle 

všechny recenze uživatele

V Česku to je opravdu jediná Helena Třeštíková, která mě tímhle cyklusem naprosto dostala a při závěrečných titulkách jsem absolutně nevěděl co mám říct, prostě.,. cítil jsem se hodně divně. Její styl ''na nic si nebudeme hrát, tady to máte a dělejte si s tím co chcete'' mně prostě příjde mnohem lepší, než nějaké vyumělkované dokumenty. Manželé už mají kus života za sebou a mají rozhodně co říct. Občas jsem byl vážně šokován. Hodně smíšené pocity - to je to, co Vám tyto dokumenty nabízí. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Třeštíková má dar jít až na dřeň a místy je až nesnesitelné, v jak vypjatých situacích je ještě schopná točit. Nicméně to myslím jako poklonu. Brilantní sonda do obyčejných lidských životů, která je mnohovrstevnatou freskou nadějí, zklamání, snů, tužeb, vzestupů i pádu. Tak nějak jsme žili a žijeme. ()

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

Život je nejlepší scénárista a Helena Třeštíková dokázala tenhle "scénář" přetavit v jeden nejlepší dokumentární seriál české televizní tvorby. Už jen to, že se jí podařilo přemluvit téměř všechny účastníky první série pro natáčení po dvaceti letech je uctyhodný výkon. Po shlédnutí všech dílů vám přijdou některé problémy vyloženě směšné oproti těm, co zažili a zažívají hrdinové z dalších epizod (například mladý pár z prvního dílu, který si věčně stěžuje na nízké příspěvky pro maminku na mateřské a přitom žije v baráku, před kterým manžel umývá nové fáro versus snad již celou republikou známý příběh paní Marcely). A to je právě život. ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama