Reklama

Reklama

Okna vesmíru dokořán

(pořad)
  • Slovensko Okná vesmíru dokorán
všechny plakáty

Obsahy(1)

Štúdiová relácia s dokrútkami, grafmi, fotografiami v dialógu moderátorky - herečky Jany Plichtovej s českým astronómom Jiřím Grygarom, ved. pracovníkom Astronomického ústavu ČSAV. Prvá časť prvej série publicisticko-dokumentárneho cyklu o tajomstvách a zaujímavostiach vesmíru. Relácia je venovaná Zemi, katastrofám prichádzajúcim z vesmíru - možným príčinám vyhynutia dinosaurov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

xxlch 

všechny recenze uživatele

Děti mají svoje pořady typu "Byl jednou jeden-vynálezce-život ap".Předchůdce těchto pořadů by byl určitě tento cyklus,který perfektně,hlavně úplným laikům,dokázal přiblížit vesmír tak,jak si jej neumíme vůbec představit.Pravda je,že po tolika letech ,jsou už mnohé věci jinak a jsme určitě ve vědění o vesmíru o hodně dál.Nicméně, tehdy to byl skutečně jedinečný počin.Kresby pana Saudka vše perfektně dolňovaly-jeho stvárnění třesku je jedinečné.Ó jak jsem zavzpomínala na jeho kresleného "Lips Tuliana" a mnoho dalších. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Náučná relácia "Okná vesmíru dokorán" sa začala objavovať na televíznych obrazovkách v osemdesiatých rokoch minulého storočia. V dobách socialistickej šedi a cenzúry to bol jeden z mála zaujímavých titulov, ktorý diváka mal čím obohatiť. Prebudilo to vo mne záujem spoznávať tajomstvá vesmíru a preniknúť hlbšie do tejto tématiky. Nebolo to plné dramatických digitálnych animácií, ani bombastických dramatizácii, ale obsahovalo to množstvo faktov a zrozumyteľných informácií. *** ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu naprosto ojedinělý projekt, který se za bolševika zjevoval na obrazovkách českých televizorů. Zábavnou a přitažlivou formou (i za pomocí Saudkových obrázků) přibližoval běžným dovákům taje vesmíru (bez zdůrazňování vedoucí úlohy SSSR ve výzkumu vesmíru), to vše s puncem vědecké seriózností, oproštěné od senzachtivosti a pod dohledem a s průvodcovským slovem našeho nejvýznačnějšího astronoma Dr.Jiřího Grygara. Nebylo by od věci dát si na ČT repete, i když za těch 25 let se znalosti o vesmíru a přeci jenom posunuly trochu jiným směrem a některé tehdejší údaje by asi působily trochu archaicky. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Tohle prostě nemělo chybu! Bylo by sice zajímavé, to srovnávati, pokud bych to po1. viděl v dospělosti, ale to už je dnes fuk. Absolutní základ pro lásku (dnes už tak moc ne) k vesmíru apod. a seznámení se s tvorbou MISTRa Saudka. Tomu říkám reklama!!! To by dnes ty tupé hlavy z jakékoli tv stanice, nenapadlo, ani za 10000 let. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na ČSFD sa už hodnotia aj videoklipy a televízne noviny, a tak svoju zásadu nepridávať sa k týmto chybným krokom poruším aspoň v prípade spomienky na tento výnimočný seriál, ktorý vznikol iba vďaka zvláštnej zhode okolností a dokázal, že keď takéto niečo nastane, tak ani popularizácia astronómie nemusí byť neprekonateľnou prekážkou. ()

Zajímavosti (2)

  • Problém vznikol, keď si niekto všimol, že scenáristom relácie je Vladimír Železný, ktorý sa v roku 1968 zúčastnil na ilegálnom vysielaní proti sovietskej okupácii. Jeho meno museli okamžite stiahnuť z titulkov. (krasomama)
  • O výtvarnou stránku pořadu se postaral ve své době stále zakazovaný výtvarník Kája Saudek. (sator)

Reklama

Reklama