Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (782)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ďalšia fantasy, ktorá určite chcela zažiariť viac ako sa jej to nakoniec podarilo. Slušná výprava, triky v kombinácii s výborným hereckým obsadením dávali tušiť, že by to mohlo byť zaujímavé. Bohužiaľ, príbeh sa mi zdal pre detského diváka miestami dosť nezrozumiteľný a pre dospelých zase málo napínavý. Úroveň kvality si udržal asi na úrovni Narnie, bohužiaľ naviac to nemalo. Preto najvydarenejšia fantasy za posledné roky je Hviezdny prach, okolo ktorého nebolo toľko kriku. Potichu prišiel, zaujal, zabavil. Na pláne sú ešte dve pokračovania, takže ak chce Zlatý kompas zaujať, bude musieť hľadať iný kurz. 60%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Než to všechno začalo, tak se můj daemon, vypelichaný hnědý medvěd, zrovinka ukládal do brlohu k zimnímu spánku a říkal mi, ať si jdu lehnout s ním. Proč já blbec jsem ho jenom neposlechnul..!? Pro děti zpočátku zmatené, pro dospělé otravně nudné, vyčpělé a bez známek života - Weitz jako vypravěč selhává na celé čáře a k podobné látce by už neměl být nikdy připuštěn. V jeho Harrym Potterovi, co brečí na hrobě Dračího císaře, jsem si totiž připadal místy ztracen jako majitel zbrusu nového kompasu uprostřed továrny na magnety.. ()

Reklama

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Chris Weitz natočil poutavou fantasy výpravu se vším všudy. Nicole Kidman byla k sežrání, asi nejlepší herecký výkon. Díky originálnímu znění jsem si mohl užit nezapomenutelný hlas ,,gandalfa,, Ian McKellena, v cz dabingu nemohl na 100% vyznít lední medvěd jako v angličtině  Filmu by podle mě prospěl delší čas, aby se mohl více věnovat postavám, Daniel Craig nedostal skoro žádný prostor, škoda. Dakota Blue Richards byla příjemná a ne otravná jako většina dětských (ne)herců. Možná bylo pro mě plus, možná mínus, že jsem nečetl knížní předlohu, i tak sem se skvěle bavil. Pěkných 8/10* btw: těším se na celou trilogii…jestli teda bude...???... ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Co se týče výpravy a zkrátka celé vizuální stránky filmu, je tohle naprosto bez pochyb nádherně zpracované.Obdivuji každého,kdo se pouští do vymýšlení nových a nových světů a zároveň uskutečňování filmové nebo knižní podoby,protože já takovým talentem obdařená nejsem a moje fantazie zkrátka tak daleko nesahá.Každopádně jde tu tak trochu o nevyužitý potenciál,nejspíš co se příběhu týče.Ten je místy dost děravý a bohužel není moc chytlavý,do děje mě to prostě moc nevtáhlo.Medvědi jsou úžasní,malá Dakota přesvědčivá,Nicole úžasná a Evě Green to neskutečně sluší.Bezpochyby všichni zmínění podávají skvělé výkony,ale na ty čtyři hvězdičky to u mě prostě není.Navíc mluvící zvířata pro mě vždycky byli,jsou a budou kýčem.Jinak nechápu srovnávání s Pánem prstenů,je samozřejmé,že když budete Zlatý kompas srovnávat s něčím,co je úplně jiné kafe a navíc nemá v dnešním filmovém světě obdoby,vyjde z toho tak nízké hodnocení.Takže se té chyby pro příště proboha vyvarujte,protože tyhle dva snímky mají pramálo společného. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní, nevím co si o tom mám myslet. Nebylo to moc dobře pojatý. Tady se hrozně snaží poukazovat na všelijaké vymoženosti, které se podobají věcem našim se zvláštními odchylkami. Nechápu proč za každou cenu se toho tam musí tolik prezentovat divákovi. Vytřískat toho co nejvíc, aby nás to zaujalo. Mě to časem přišlo trochu moc. Tak malá holka má zachránit svět? Nechají jí jen tak samotnou potulovat se všude kolem, když jí mají v hledáčku ti zlí. Jen tak s ní hodí řeč cizí osoby a hned se s ní spolčí? Nemám z toho moc dobrý pocit. To všechno navíc ještě podtrhl neskutečně pitomý dabing, kde malý kluk má hlas 20ti letého mladíka a 30tiletá lítající čarodejnice bez koštěte má hlas 12ti leté dívky. Možná jsem moc kritický, ale když mě něco u filmu štve, tak si nemůžu pomoct. Asi jediné pozitivum a co se mi na tom líbilo byly "daemoni", aspoň něco co bylo trochu zajimavý. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • Kráľ ľadových medveďov, Ragnar Sturlusson, sa v knihách volá „Lofur Raknison“. Názov bol vo filme zmenený, aby sa predišlo zámene medzi ním a Lorekom Byrnisonom. (Arsenal83)
  • Roky po uvedení filmu režisér Chris Weitz prezradil, že napriek tomu, že je fanúšikom kníh, nakrúcanie bolo "strašným zážitkom" pretože New Line Cinema neustále zasahovalo do jeho práce. Weitzov pôvodný scenár mal oveľa pomalšie tempo, čo umožnilo viac budovania sveta, vývoja postavy a expozície. Štúdio ho prinútilo zrušiť prvky, ktoré neboli bezprostredne podstatné pre dej, a zmierniť náboženský podtext. Zrušili tiež niekoľko rozhodnutí o obsadení a prevzali strih, aby sa film dostal pod dve hodiny, čo si vyžiadalo opätovné natáčanie a preusporiadanie niekoľkých ďalších scén, aby bol film opäť koherentný. Najradikálnejším zásahom bolo odstránenie pôvodného konca z finálneho zostrihu s úmyslom použiť ho ako otvorenie navrhovaného pokračovania (čo sa nikdy nestalo). (Arsenal83)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama