Reklama

Reklama

Posledních dvě stě let je útočištěm lidské rasy podzemní gigantické město Ember. Nyní však stojí na pokraji zániku. Generátor, poskytující jeho obyvatelům energii, která zajišťuje světlo, teplo a vzduch, dosluhuje a začíná selhávat. Obrovské sklady potravin jsou již téměř prázdné a komplikují se i dodávky vody. Klesá morálka přeživších. A nikdo neví, co nastane, až se celé město ocitne v temnotě. Lina (Saoirse Ronan) a její kamarád Doon (Harry Treadaway) právě dokončili školu a dospěli ke Dni rozřazení: Lina byla přidělena mezi poslíčky a Doon se stal opravářem potrubí. Oba si začínají uvědomovat, že město Ember se blíží k svému zániku. Jediný způsob, jak přežít, je odtud utéct. Jenže kudy a kam? Všude okolo panuje temnota a stavitelé města důmyslně zabezpečili všechny cesty na povrch. Shodou náhod Lina nachází starodávnou schránku s tajemnými dokumenty. Jde o zašifrované pokyny, které popisují cestu ven z města. Lina a Doon se podle nich vydávají na dobrodružnou výpravu, při které hraje podstatnou roli vyluštění útržků tohoto dávného dokumentu. Ale to je teprve začátek. V cestě jim totiž stojí nejen skryté stopy, šifry a tajenky, ale především mocný, zkorumpovaný a bezohledný starosta Cole (Bill Murray), který je ochoten zabránit změnám za každou cenu. Linu a Doona čekají temné časy… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (459)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Kvalitivní fantasy, na kterou můžete vzít svoje děti a v sále se nebudete nudit. Příběhově je Ember průměrný, ale vynahrazuje to příjemnou a nezvyklou atmosférou rozpadajícího se, zaprášeného podzemního města. Taky tu neuvidíte nadpřirozené bytosti a hlavní hrdinové nejsou předurčeni k velkým činům, ačkoli se jich nakonec dopustí. Potěší i mladí (tady už nemůžu říct dětští - Harry Treadaway je stejný ročník jako já :-) herci, předem upozorňuju, že Saoirse Ronan, která hraje Linu, je ta skvělá blonďatá holčička z Pokání. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Město Ember je taková moc pěkná pohádka. Na to jaká doba už uplynula od mého zhlédnutí si z ní pamatuji skutečně hodně. Celé podzemní městečko je moc pěkně zmáknuté a fantaskní. Docela mě zaráží poměrně nízké hodnocení (64 %). Tady bych upřímně čekal více. Příběh je sice hloupý, ale docela zajímavý. Vše je pěkně ohudebněno a efekty stojí za to. Dávám takové poslabší 4*. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Fantaskní dobrodružný film pro děti, který by se dal označit za takovou soft antiutopii. Náznaky utlačování a totalitní formy vlády jsou pro dětského diváka stravitelně zmírněny a potlačena je i linka hororová (i když třeba spleť podzemních chodeb se k hororově laděným pasážím přímo nabízela), vše je natočeno s dobrým vkusem a tak nějak staromilsky laskavě. Silnou stránkou snímku je především vynikající stylizace podzemního města, slabší pak dramatický oblouk a vlastně celý ten fantasy příběh, který postrádal trochu větší zanícení pro věc. ()

predators 

všechny recenze uživatele

S udělením "stárs" jsem hodně v rozpacích. Na jednu stranu se jedná o pěknou dobrodružnou pohádku o dětech pro děti v podzemním městě a na stranu druhou je mi líto, že toho není pro ty děti víc. Město Ember se opravdu povedlo, především zvuky se na vás linou ze všech temných uliček a praskající potrubí je oázou pro ucho. Hlavní dětské duo má jistě světlou budoucnost a ti, od kterých se výkony očekávaly, nezklamali. Ale jak jsem již napsal na začátku, očekával jsem Město Ember pohádkovější(jedna můra a půltunový hladový krtek je fakt málo) ...šmarja, ale vždyť mi není deset! :-) Zajímavosti: 752 žárovek, světýlek a lampiček se staralo o to, abychom v městě Ember na všechno dobře viděli. :-) 70% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjmná fantastická pohádka o těch správných hodnotách podávaných vkusně, nenásilně a zábavně. Navíc se odehrává v úžasných kulisách a hrají v ní samí sympaťáci čele s Billem Murraym a Saoirse Ronan. Knihu mám doma, ale pořád jsem se k ní nějak nedokázal pročíst. Teď to určitě brzy napravím a počítám, že mi předloha zaplní i těch pár ne tak úplně vysvětlených zázračných náhod, které byly ve filmu asi tím jediným, co ke konci tu a tam zaskřípalo. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (7)

  • Film je adaptací úspěšné knižní série od Jeanne DuPrau. Krom úvodního titulu "City of Amber", který se stal inspirací k filmu, vyšly také knihy "The People of Sparks", "The Prophet of Yonwood" a "The Diamond of Darkhold". Kniha "City of Ember" je pak v USA povinnou školní četbou pro žáky základních škol. (Pumiiix)
  • Poslední film pro Liz Smith. (HellFire)
  • Filmovanie sa začalo v lete 2007 a skončilo v októbri. (Greenpeacak)

Související novinky

A „půvabné kosti“ získává...

A „půvabné kosti“ získává...

18.07.2007

Zapomeňte na Dakotu Fanning stejně to pro spoustu z vás bude úleva ;-). Nejzářivější dětskou (nebo spíš teen, je jí 13 a roste jako z vody) hvězdou budoucnosti bude irská dívenka jménem Saoirse… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno