Reklama

Reklama

Ztracená dovolená

všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární detektivka Ztracená dovolená je filmem o cestě, fotografii a identitě v dnešním propojeném světě, o paměti a významu uchovávání obrazů, Češích, Evropanech a Číňanech.

Český cestovatel Láďa objevil ve Švédsku kufr, v němž byly pouze negativy. Z těch vzniklo 756 fotografií neznámých turistů z Asie, čímž začal detektivní esej, ve kterém filmový štáb pátrá po tajemných Asiatech a po možné povaze člověka. Fotografie ožívají a vracejí se na místa svého vzniku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (66)

Radko 

všechny recenze uživatele

Dokumentárna detektívka. Výpoveď o zaujatí a zajatí človeka fotografiami. Ochota zúčastnených venovať toľkú energiu spoznaniu identity mužov na ničím výnimočných fotkách je neskutočná. Táto posadnutosť ide naprieč profesiami i kultúrnymi identitami. Je tak silná, že do pátrania sa aktívne zaangažuje čínska televízia (nenapodobiteľným spôsobom ukazuje ako vyzerá optimistický komunizmus podaný prostriedkami dnešnej techniky). Sebazhadzujúci a jemne ironický humor (najviac je prítomný v medzititulkoch reflektujúcich doterajší stav pátrania) dodáva tomuto skvele baviacemu light dokumentu ten správny náboj. Dodatok (27. 9. 2007): Dokument Ztracená dovolená sa pôvodne premietal pod názvom "103 minut z ukradeného kufru", pričom prvý raz bol uvedený na festivale dok. filmov v Jihlave. Autori ho následne prestrihali, skrátili o 18 min. a zmenili názov. Pôvodná, dlhšia verzia filmu je teda istou raritou, ktorá obehla len zopár kín (možno sa vystrihnutých častí dočkáme na dvd). ()

agathon 

všechny recenze uživatele

Zabavne, po znacnou cast filmu velmi chytre. Ale na dnesni pomery ceske dokumentaristiky mi to pripada jako "dokumentarni popik". Vetisna divacky vdecnych situaci je totiz tak "zarucena" (v sale se dalo presne odhadnout, kde se lide budou smat, az se budou za bricho popadat) a i vychozi koncept detektivky, kdy predmetem reflexe je samotne tema hledani (je to vlastne dokument o hledani dokumentu), v zaveru nabere docela jiny smer a skonci v uplne jine sfere tematicke i myslenkove. Clovek se velice pobavi, ale po skonceni filmu, v nem zustane dojem urcite sazky na jistotu (coz je v dokumentu trochu paradoxni pojem, ale sem mi proste sedi). ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný dokument, u něhož absolutně nechápu, kde tvůrci vzali finanční prostředky, protože z ekonomického hlediska to vypadá na (nejenom) české poměry hodně nákladný film. Jinak určitá naivita nadšenců, se kterou překonávají překážky a každou chvíli končí v mrtvém bodě s minimem nových informací, mě bavila, stejně jako zde obsažený humor sám. Líbilo se mi i vyzkoušení opravdu všemožných cest a cestiček, ze kterých by měl i Cimrman radost (tudy ne…tudy taky ne atd.), i když u některých jsem tak úplně nechápal jejich smysl. Nejlepší ovšem byla část v Číně, se všemi těmi naoko milými pohledy, úsměvy, slovy, přátelskými gesty a více či méně nenápadnou místní propagandou. Zároveň ztracená dovolená ukazuje, že i „nedůležité“ téma (jak se tu někteří zlostně ohánějí jakožto pro ně základním požadavkem tohoto žánru) může být zformováno do kvalitního dokumentu, za mě slušné 4*. ()

July 

všechny recenze uživatele

Samotný dokument za 3* - dlouho se celkem nic nedělo, grafika místy jako před dvaceti lety, pátrání vlastně samo o sobě nikam nevedlo - případ vyřešila až čínská televize jako deus ex machina. Ale za to, že štáb věnoval hledání šesti neznámých Číňanů tolik času a že to nevzdal (hlavně snahu o kontaktování čínské TV :-)) je i čtvrtá hvězdička. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

"To je velice... velice podstatná věc, že Číňanů je hodně" Jedna z hlášek z jednoho velice, velice vtipného detektivního pátrání. Nedoporučuji očekávat klasický dokument o něčem a ptát se „K čemu to bylo?“. Doporučuji očekávat zábavný film o ničem a ptát se „Bavilo mě to?“. Za sebe odpovídám ANO, HODNĚ. 85% Zajímavé komentáře: Radko, Dannysek4U, Eruntano ()

Galerie (6)

Související novinky

Střední Evropa 2007 napoprvé

Střední Evropa 2007 napoprvé

03.09.2007

Asociace českých filmových klubů rozhodně nepatří mezi ty, kteří by setrvali na dlouhé časy v posvěcené nečinnosti, a tak pro příznivce netuctových filmů připravují další putovní přehlídku. Po… (více)

Reklama

Reklama