Reklama

Reklama

Obsahy(1)

20. 7. 2007 v 16:45 hodin pákistánského času vystoupil Libor Liban Uher na vrchol K2. Stál na druhém nejvyšším bodě světa. Přesto je jeho výkon v horolezeckém světě něčím opravdu výjimečným. Nejvyšší horou na světě je sice Mount Everest, ale horolezci tvrdí, že všechna ostatní NEJ patří právě K2. Nový dokument ostravského televizního studia by měl otevřít i témata, která v hodnocení celé akce zůstala trochu v pozadí. A sice skutečnost, že v oblasti K2 se zřejmě dá pracovat jen výhradně tradičním expedičním způsobem. Alpské lezení je tady prakticky vyloučeno. Téma, jemuž se dokument věnuje, bude právě o riziku, ale také o etice v horolezectví. Zdůrazněna bude i psychologická rovina. O úspěchu na K2 totiž rozhoduje kromě schopností a fyzické kondice horolezců také psychická odolnost. Tvůrci dokumentu se dotknou také toho, jak se taková expedice připravuje. Extrémní podnik totiž uskutečnili "amatéři". Nebyl mezi nimi ani jeden profesionální lezec. Libor Uher dokonce nebyl nikdy před výstupem nad hranicí 8000 metrů. Horolezectví je přitom díky ohromnému zájmu o outdoorové aktivity atraktivním prostředím, které zajímá výrobce sportovního zboží, tedy silné sponzory. I díky tomu může v zemi pracovat a úspěšně se živit tolik profesionálních lezců. Nikdo z nich si ale nepřipsal takový úspěch jako tým Leopolda Sulovského. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

POMO 

všechny recenze uživatele

Schematicky a dramaturgicky jednoduchý dokument, pozostávajúci z rozhovorov, s horolezcami prestrihávaných videami z ich cesty. Ako fandu do problematiky ma ale potešil práve množstvom týchto videí, skrz ktoré sa postupne dostávame až hore. V iných dokumentoch sú totiž tieto originál zábery iba sporadickým bonbónikom, nie ich pilierom. A pobavil ma jeden z týpkov, ktorý výstup na K2 definoval cca slovami: “Je to ako liezť v Tatrách, len sa tam horšie dýcha a všetko je to tri krát dlhšie a namáhavejšie.” ()

subic 

všechny recenze uživatele

Jako docela drsný, do té doby bez zkušeností Libor Uher a partička Ostraváků na výpravě na 2 osmitisícovky v roce 2007, vrcholy dobity, všichni se vrátili, hora je pustila. Pro mě jako nehorolezce je to vyprávění o expedičním způsobu lezení a třeba taky o tom, co se může dít v hlavě lezce nad 8000m bez dostatku kyslíku, velmi zajímavé. Je to v podstatě jako jeden další díl seriálu České himalájské dobrodružství (2003) a jeho 1. série. 7/10 ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Každý výstup končí až na barové židličce." Jelikož na Ká dvojku nevybíhám jenom v trenýrkách třikrát do roka, tak jsem se tam vydal alespoň s expedicí K2 Ostrava 2007 a dost jsem si to užil. Autentických záběrů totiž bylo dost, vzpomínek taky a odbočka na Broad Peak taky stála za zaznamenání. Jen ten útok na vrchol mi připadal takový chaoticky neorganizovaný, aktéry označovaný za ruskou ruletu bez fixování, ale tehdy se ještě všichni vrátili domů a ti, kteří stáli na některém z vrcholů, si určitě odnesli něco, co obyčejný smrtelník nezažije. A taky mě pobavil Radek Jaroš, když s šestiletým předstihem odhadl, že Korunu Himaláje si nasadí ku příležitosti svých padesátin. ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

V dokumentu se také dozvíte, jak K2 (8 611 m n.m.) přišla ke svému jménu. Prvovýstup se uskutečnil 31.7.1954 Itali, což se zdá neuvěřitelné. První člověk na světě, který zdolal K2 dvakrát, je český horolezec Josef Rakoncaj (1983 a 1986). Také se expedici podařilo vystoupit na vrchol Broad Peak (8 047 m n.m.), který je 8 km vzdálený od K2 a má společný základní tábor. Třešnička na závěr: jeden z výpravy si sjel část K2 na lyžích. Více info na: http://cs.wikipedia.org/wiki/K2; http://cs.wikipedia.org/wiki/Broad_Peak ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá, ale zároveň dramaticky dostatečně uspořádaná kompozice výstupu na K2. Na tomto snímku mně osobně ohromuje s jakou autentičností všech devět členů úspěšné expedice dokážou formulovat vzpomínky a jednotlivé fáze výstupu. Dokument je prošpikovaný extrémními záběry a hlavně výkony horolezců, kteří se podle všeho vyznačují tím, že jsou všichni neprofesionální a už jen zrealizovat finančně nákladnou expedici brali jako vele-úspěch. V závěru lze prostřednictvím záběrů vidět, jak expediční styl lezení bez přídavného zdroje kyslíku všechny vyčerpal, přičemž hlavním hrdinou byl nezlomný Libor Uher. Se vším všudy tento projekt je skutečně na české poměry unikátní a proto nezbývá nic jiného než žasnout. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama