Reklama

Reklama

Zakázané království

  • USA The Forbidden Kingdom (více)
Trailer 1

Jet Li a Jackie Chan se sešli v akčním pohádkovém příběhu ze starověké Číny. Mladý Jason Tripitikas miluje akční filmy, kde neohrožení kung-fu bojovníci bojují se zlem. Snímky ho zásobuje starý čínský obchodník Hop, který si chlapce oblíbí. Jednoho dne mu vypráví legendu o staré chrámové holi, která patřila už jeho starému otci. Jasona příběh okouzlí. Zanedlouho je Hopův obchod přepaden a stařec postřelen. Jason z rukou umírajícího převezme hůl a od té chvíle se nestačí divit... (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (494)

Psema 

všechny recenze uživatele

Angarano sice není druhý Shia a Jet s Jackiem (ten obzvlášť) nekopou tak dobře jako před lety, ale to neznamená, že by byl The Forbidden Kingdom špatný film. Naopak, je to vcelku milá pohádka na sobotní odpoledne, která je mi svojí nadsázkou a částečnou ujetostí (Opičí král je těžký WTF) mnohem blizší než většina hrané produkce od Disneyho, v čele s překombinovanými Piráty z Karibiku a jinými přeplácanými zhůvěřilostmi. Minkoffův film si alespoň na nic nehraje a když už rozjede nějakou akční sekvenci (ať už s párem asiatů či Angaranem v hlavní roli), nezapře Woo-Pingovo vedení. A Yifei Liu je strašně sexy. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Velmi slabý rozjezd (tuctová zápletka, takřka nulová atmosféra, nudný a nevýrazný Michael Angarano v hlavní roli), naštěstí od chvíle, kdy už jsou na scéně oba dva (jejich společný souboj filmu jednoznačně kraluje), začne poutavost snímku znatelně stoupat (i když je to pořád přinejlepším jen lehký nadprůměr v každém ohledu). Zakázané království je ucházející odpočinková záležitost na sobotní odpoledne, ale jako první (zásadní) společný projekt dvou filmových kung-fu legend je to bohužel celkem zbytečný a lehce zapomenutelný produkt a synonymum pro trestuhodně nevyužitý "herecký" potenciál. 60% ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Chanův nostalgický Opilý mistr s Tygří pěstí se konečně potkávají s Liovou Kudlankou nábožnou v tomto pohádkovém filmu plném magie, soubojů, bezpečnostních lan a barev. Největším tahákem budiž právě duel zmíněných východoasijských martial arts best warriors. Snad šestiminutová konfrontace je lehce nadprůměrná, ale příliš uhlazená (nikoliv úderná), protagonisté zůstávají přeci jenom při zemi oproti svým nejlepším rolím (Wong Fei-Hung/Chan v Mistrův syn a Huo Yuan Jia/Li v Obávaný bojovník), stále se však oba umí hýbat rychle a mrštně. Nevím, jestli je příběh vykrádačkou Neverending Story, úvod se tomu podobá, to ano, ale zbytek je obyčejný klišovitý příběh, kterých jsme viděli spoustu (zde v atraktivně barevně stylizovaném balení), přičemž závěr samozřejmě lehce předpovíme. Soubojů se urodilo více než mnoho, choreografie působí dobře, nikoliv však výjimečně nebo snad zapamatovatelně. Mohlo to být lepší, ale určitě nejsem zklamán. 55 miliónů dolarů(rozpočet)/102,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Úplně se mi vybavily ty kung-fu blbiny, co jsme na konci socíku hltali z obehraných videokazet s monotónním 'one-man' dabingem, a to včetně mírně nahlouplých triků. Kdo mi ale vyloženě lezl na nervy, to byl ten opičí král. To je tak neskutečně stupidní postava... Ale holt je to asi nedílná součást čínské mytologie... ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Existuje 10 důvodů, proč je Forbidden Kingdom (dále FK) zajímavá podívaná a proč si zaslouží nejvyšší hodnocení. 1, Kamerou hejbal jeden z nejuznávanějších HK kouzelníků, Peter Pau, mimo jiný držitel Oscara za Tygr a Drak. A i zde generuje čarokrásný obrázky a jak v bitvách, tak v příběhu dramatizuje a pozdvihává odlehčený tón filmu. 2, FK je filmem o mýtech (všechny charaktery vycházejí z čínský mytologie), nikoliv však mýtický a nezapomíná na svoji komediálnost. Tudíž je zábavný. 3, Kouká z toho napůl pocta material arts dobrodružstvím a napůl jejich shazování, a byť celý FK neopustí žánrem vytyčený území, při poetičnosti, intertextovosti a hravosti filmu to vůbec nevadí - kdo chce, může si kupř. při projížďce bordelem na koních vzpomenout na Pravdivé lži a Arnolda při totožný eskapádě. 4, Celá ta podívaná není nic jiného než geekovský model přesunutý do Asie, kdy si s sebou geek bere taktéž svoji „paměť" kung-fu filmů a skrz ni se vypořádává s fikčním světem, v němž se ocitl. 5, Někdo by mohl namítnout, že Američani pouze vykořisťují asijský genius loci (prodavač v zastavárně fandí Yankees). A má pravdu. Jen bych dodal, že Američani pouze pokračují ve své tradici hegemonie. Ostatně o čem jiném jsou první filmy Jet Liho než o zlopovolných kolonizátorech (USA, Francie, Angličané), plenících Asii. 6, Někdo mluví o Nekonečném příběhu jako o surovině, z níž FK čerpá. Já vidím spíš matrixovský koncept. Michael Angarano se stejně jako Neo octne v cizím světě (oba se chtějí „probudit") a J. Chan mu jasně říká: „Umřeš-li tady, zemřeš i v realitě“, stejně jako pravil Morpheus Neovi: „Tělo bez mozku nemůže existovat“. Oba se musejí naučit kung-fu, jen Neovi na to stačí instruktáž po kabelu. Přece jen je Matrix víceméně cyberpunkové zboží, to FK staví na osvojování si kung-fu logicky nosnou část děje. 7, Matrixovský předobraz FK stvrzuje také keymaker, The Jade Emperor, to jest Collin Chou, jež je vedle obou hlavních hvězd trochu neprávem přehlížen. 8, Celý je to sakra dobře natočený (viz jméno kameramana), sestříhaný a ozvučený. Při bělovlasé padoušské lady (Ni Chang) dokonce hraje nápěv z Morriconeho. Ono se není čemu divit. Inspirační zdroje jako Kurosawa a Lenoe film nezapře a nezapírá. 9, Jet-Li si roli Opičího Krále skutečně užívá, aniž by ale upadl do postavy, jíž nevěříte, že existuje. 10, Výtečnou choreografii veterána Woo-ping Yuena netřeba vyzdvihovat. ()

Galerie (114)

Zajímavosti (18)

  • Jméno hlavního hrdiny, Tripitikas, je odvozeno od jména Tripitaka, mnicha, kterého doprovázel Opičí král v klasickém románu "Cesta na západ". (SG-1)
  • Většina postav je přebrána z čínské mytologie a dobrodružných příběhů. Lu Yan je duchovní svatý. Nefritový generál je vládce nebe z čínských bájí. Opičí král je postava z epického příběhu ze 16. století od Wu Cheng Ena. Zlatý vrabčák by mohl být narážkou na Zlatou vlaštovku - postavu, již v řadě filmů studia Shaw Brothers ztvárnila Cheng Pei Pei. Bělovlasá démonka pochází z knihy Lianga Yushenga, "The Bride With White Hair", která se dočkala jak několika filmových zpracování (The Bride With White Hair, The Bride With White Hair II, Bai fa mo nu chuan), tak seriálové podoby z roku 1986. (SG-1)
  • Jméno hlavního hrdiny Tripitikas (Michael Angarano) je přímý odkaz na „Tripitaku“, soubor buddhistických posvátných textů. (Olík)

Související novinky

Del Toro, Cameron, Gaiman a... Opičí král?

Del Toro, Cameron, Gaiman a... Opičí král?

12.03.2011

Než přejdeme ke slavným jménům v titulku, znáte Zhanga Jizhonga (foto)? Já vím, že ne. Je to zřejmě nejvlivnější čínský televizní producent, který platí především za mistra historických a fantasy… (více)

Jackie točí, Woo odpočívá

Jackie točí, Woo odpočívá

14.04.2009

Co nového v Asii? Takhle před rokem mělo premiéru Zakázané království. A Jackie Chan si opět navlékl historický kostým a vydal se na cestu plnou nástrah a kung-fu soubojů. Historický epos Big Soldier… (více)

Asie opět nabízí kung-fu a horor

Asie opět nabízí kung-fu a horor

06.11.2008

Dva tvůrci z Dálného Východu, byť naprosto odlišného zaměření, vládnou dnešní novince. Nejdřív je tady neúnavný, nezastavitelný a nestárnoucí (no dobrá, to poslední není tak docela pravda) Jackie… (více)

Souboj akčních velikánů

Souboj akčních velikánů

11.01.2008

Tak tohle je stoprocentní kachna, a i kdyby náhodou ne, sotva se někdy podobný projekt dočká realizace. Zní to však natolik zábavně, že se s vámi o tu představu musíme podělit. Co napsat na úvod?… (více)

Reklama

Reklama