Reklama

Reklama

Je to pták? Je to letadlo? Ne, mechanický kluk – Astro Boy. Byl stvořen pro napínavá dobrodružství, které může prožít jenom on. Jeho táta, slavný vědec Tenma, mu do vínku dal super sílu, rentgenové paprsky, rychlost a schopnost létat nad oblaky. Astro Boy poznává svět, učí se lidským emocím, když tu je jeho rodina a přátelé ocitnou v nouzi. Odvážný kluk se proto vrací do rodného Metro City, aby čelil možná dosud největší životní výzvě.

Astro Boy pochází z hlavy Osamu Tezuky, který je přezdíván Bůh mangy, tedy japonských komiksů. Příběhy malého chlapce začal vydávat počátkem padesátých let minulého století. Ty byly později přepracovány do televizního seriálu. Právě jeho podoba tehdy udala směr celé japonské animované produkci a dodnes je v ní patrný Tezukův vliv. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (158)

gogos 

všechny recenze uživatele

Původní předlohu neznám, ale faktem je, že Astro Boy má naprosto peckózní námět. Mladý kluk zemře - jeho otec, uznávaný vědec, sestrojí jeho kopii s jeho duší do těla robota - z kluka se stane odpadlík - z odpadlíka superhrdina, jež zachraňuje svět... Začátek byl velice přijemnou podívanou, ale zhruba od třetiny filmu se autoři pouštějí tam, kam to nemá cenu v tomto stylu. Udělat z toho ultimátní akční pecku s lepšími efekty a coolovějšími dialogy, jedná se o luxusní animák plný vtipných hlodů a skvělé akce. Takhle se jedná o super námět zbabraný dětinskou druhou polovinou, špatnou animací a nepovedenou hudbou. Je to škoda, AstroBoy má stoprocentně na víc! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Hongkongské studio Imagi má zásadní smůlu v tom, že se v oblasti celovečerních počítačových animáků za standard považuje Pixar. Problém nespočívá v tom, že by animáky z Hongkongu nedosahovaly kvalit Hollywoodu, ale v zabedněnosti diváků, kteří automaticky od filmů požadují něco ala Pixar. Filmy od Imagi nejsou horší ani lepší než Pixar, ale prostě naprosto odlišné, což mimo jiné stvrzuje i jejich cílová skupina. Zatímco v USA se počítačové animáky dělají „pro celou rodinu“ Imagi se zaměřuje na odrostlejší děti (cca 8-12) a na věčné děti, tedy fanoušky. Filmografie studia obsahuje pouze jediný původní titul, zbytek jsou franšízové projekty – Želvy ninja, Highlander: The Search for Vengeance a Astro Boy i teprve ohlášené Gatchaman a Gigantor. Astro Boy je naprosto věrný duchu originálu, lépe řečeno všem jeho seriálovým inkarnacím – od okouzlující prostoty série z 60. let přes útržkovitost a mnohoznačnou emocionalitu seriálu z 80, let až po spektakulárnost zatím poslední série. Podobně jako u Želv ninja i tentokrát studio zachovalo styl originálu i rámec dobrodružné podívané pro děti, pouze díky užití moderních technologií zvedlo spektakulárnost a tempo scén, aby dílo mohlo oslovit i současnou mládež. Bohužel u fanoušků, kterým se film zavděčuje četnými odkazy (od camea Tezuky až po tezukovsky typické satirizování diktatur a utopií), může dojít k prozření, že vlastně jejich kdysi oblíbený seriál je jen schematická naivita, ale to už opět není problém filmu samotného. Nový Astro Boy je adekvátní a plnohodnotný následovník předchozích inkarnací Tezukova výtvoru a ve své kategorii je stejně jako Želvy ninja vynikající. 4-5 * Více v recenzi na Rejze.cz. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě úplně minulo. Námět není úplně marnej, ale všechno ostatní vázne. Dialogy jsou toporné, jako by je psal žáček ze základní školy, humor se téměř nedostavuje a místy mi to přijde úplně mimo. Třeba revolucionářští leniništičtí roboti působí v rodinném filmu jako pěst na oko. Postavy jsou vesměs plytké a nevěrohodné. A technicky je to hodně slabé, animace a detaily by bylo OK někdy tak rok před Toy Story. Vesměs zbytečný film, který si zaslouží skončit zcela zapomenut. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Fantastická podívaná v designu několika stylů - zachován původní manga a usměrněno pro západní svět. Přesto je tento film takřka uzemněn, odstrčen a cokoliv nevoní PIXARem či DreamWorksem je odsunuto na pouhý tuctový animák... Jako přední milovník rozpohybovaných obrázků jsem doslova nadšen tímhle kouskem a i když určitě nedosahuje ke špičce dvou výše zmiňovaným top studiím, jedná se o vynikající ukázku moderní animace s efekty a nápady, které ani na vteřinu nenudí. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Ide o dosť neemotívny príbeh, ktorý ide takým strmhlavým akčným tempom, že nemáte čas a vlastne ani možnosť sa s hlavnými hrdinami stotožniť nie to im ešte začať fandiť. Hneď na začiatku emočná sprcha v podobe straty syna a hneď potom akoby sa ani nechumelilo sa pokračuje ďalej v príbehu. Čo sa týka postáv sú v pohode, svedčalo by im asi kvalitnejšie intro ale neva. Sci-fi je to zhliadnuteľné avšak odvoláva sa (alebo skôr vykráda) na asi všetkých svojich sci-fi akčných rozprávkových predchodcov. Popravde nevidel som animovaný seriál, ktorý príbeh môže asi viac okoreniť ale celonočák to dosť zle odštartoval. Navyše sa v rozprávke dosť často omieľa klišé o priateľstve, láske a podobných sračkách a hneď v ďalšej scéne je tam celé mesto rozcupované obrovským robotom. No stojí to za posúdenie. Navyše pri stopáži, ktorá činí celú hodinu a pól by som sa s tým asi aj ja lepšie vyhral. 46% ()

Galerie (53)

Zajímavosti (5)

  • Poprvé byla pohádka Astro Boy vysílána v Japonsku roku 1963 (D3VIL)
  • Režírovat měl původně Colin Brady, byl však nahrazen Davidem Bowersem. (D3VIL)
  • Astro Boy a jeho tvorca sa v Japonsku stali natoľko populárnymi, že sa dostali aj na poštové známky a robotický chlapec sa v sieni slávy postavil vedľa takých postáv ako napr. robot C-3PO z Hviezdnych vojen. (rudess)

Reklama

Reklama