Reklama

Reklama

Větší, silnější, rychlejší

(festivalový název)
  • USA Bigger Stronger Faster*
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

„Američané milují vítěze a nesnášejí poražené,“ říká generál Patton v ukázce použité v dynamickém dokumentárním vhledu do společnosti, jež se naivně pyšní superlativy. Na příkladu vlastních bratrů, kteří v touze podobat se Sylvesteru Stalloneovi či Arnoldu Schwarzeneggerovi podlehli dočasnému kouzlu steroidů, Christopher Bell kongeniálně ilustruje úskalí filozofie vítězství za každou cenu. Vizuálně našlapaný a skvěle sestříhaný dokument produkovaný tvůrci filmů Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11 nabízí originální směs notoricky známých popkulturních odkazů a intimního příběhu v komediálně-dramatickém ladění. Zpovědi členů amerického Kongresu, profesionálních atletů či lékařských expertů dokreslují s upřímností předestřený nelichotivý obraz „národa na steroidech“, nad kterým se vznášejí nevyřčené otázky: Co uděláte, když zjistíte, že všichni vaši hrdinové porušili pravidla? Zůstanete na straně hrdinů, nebo pravidel? [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (145)

cubajz 

všechny recenze uživatele

dokument odrážející americkou mentalitu, Chris Bell na to šel po Moorovsku: sympaticky a nenuceně předhazuje dotazy, které jsou kolikrát dost rýpavé, kolikrát nutí k zamyšlení. Sám sebe porovnává se svými bratry - každý z nich se vydal jinou cestou a každý z nich vidí svou životní výhru v něčem jiném. V této osobní složce je podle mě největší síla tohoto dokumentu, protože ač jsou ostatní fakta zajímavá, v důsledku nepředkládají nic až tak šokujícího či objevného. Amíci jsou prostě národ pokrytců, kteří chtějí před všema vypadat děsně cool a bezchybně, přičemž jim jejich vlastní zaslepenost (a demence) při honbě za dokonalým vzhledem brání vidět důsledky jejich činů a sobeckosti. Za nejlepší scénu považuji sundavání fotek Arnolda ze zdí Golden Gym "He's a traitor, man...":). ()

campix 

všechny recenze uživatele

Další z pohledů na zemi, kde se sny stávají zkutečností a pro mě možná o to více atraktivnější, protože ji ukazuje v negativním světle a já nejsem nijak velkým fanouškem USA a nedá se ani říci, že bych byl odvázán z makání v posilovně a brání nějakých podpůrných látek, natožpak steroidů a následně i dopink. Opravdu zajímavý, ale jen svou výpovědní hodnotou. Nemyslím si, že je dobré si z podobného dokumentu utvořit názor, protože nelze naprosto stoprocentně říci, že je všechno pravda. Jen je to prostě strašně zajímavá látka. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Další z řady počinů současné vlny jakýchsi "nových dokumentů", které se populárně-naučnou formou snaží o reflexi aktuálních politických a společenských témat (v USA zejména Michael Moore, u nás pak Klusák - Remunda s Českým snem nebo Ženy pro měny Eriky Hníkové). Téma je víc než příhodné - v podstatě primitivní americká honba za vítězstvím přesně dle oficiální synopse filmu ("Američané milují vítěze a nesnášejí poražené“). Chris Bell postupuje ve výstavbě tématu sice dle osvědčeného "moorovského" stylu, ale předkládá divákovi skutečně zasvěcený pohled na celou problematiku i s několika poměrně trefnými přesahy, které přesně postihují mnohdy Evropany právem zesměšňovanou americkou mentalitu. Ke konci už ovšem ztráci film tempo a trochu se točí na jednom místě, což lze ovšem omluvit, vzhledem k tomu, že se jedná o debut. Každopádně velmi velmi zajímavý kousek. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Film s tou nejpůsobivější expozicí, co jsem snad kdy viděl. Ta geniálně nastříhaná hudba ve scéně s Hulkem Hoganem a pak autor citující hlášky spolu s Arnoldem. Takhle moje dětství nevypadalo, ale to, jakým způsobem se dokážete během pěti minut vcítit do tří hlavních hrdinů je neskutečný. Pak už to ale trochu ztrácí koule a hlavně již Nathaliinou zmiňovanou přílišnou doslovností. Amerika je kolébkou pragmatismu a účel tam vždy bude světit prostředky. To spolu s jejich enormní touhou po splnění si amerického snu, kterého můžete dosáhnout i když kydáte hnůj - stačí když v tom budete nejlepší, vede k scrvknutí koulí a enormnímu nárůstu klitorisu (pochopitelně pouze v tom nepravděpodobném případě, že jste vlastníkem obojího)... ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Dobře vyprávěný dokument o steroidech a o podpůrných látkách, které v dnešní době pohltili každý sport. Je to dokument, který jsem chtěl rozhodně vidět, jelikož informace o steroidech mám nulové a tato problematika mě velice zajímá. Jestli máte podobný zájem dozvědět se o těchto látkách mnohem více a z mnoha pohledů, tak určitě do toho jděte a udělejte si pohled na věc sami. Inteligentní film s dobrými postřehy, zajímavými sestřihy a dobrou hudbou, já hodnotím 4 hvězdičky… ()

Galerie (7)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama