Reklama

Reklama

Když se obyčejný domácí chameleon, který trpí krizí identity, střemhlav vřítí do klasického westernového městečka Prach, naskytne se mu jedinečná příležitost projít kompletní proměnou. Chameleon, který si začne říkat Rango a vybájí si spoustu mýtů o svých hrdinských kouscích, roztočí spirálu podvodu, která mu přihraje šerifskou hvězdu ve městě zmítaném krizí. Otázkou je, zda dokáže jeden nepřipravený chameleon bez sebemenší kvalifikace změnit budoucnost městečka k lepšímu? Animované pojetí westernu s chameleonem v hlavní roli je množná na první pohled poněkud zvláštní, ale zábavný mix parodie, zajímavých postav a sofistikovaného humoru dělají z filmu Rango skvělou podívanou. (HBO GO)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 051)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující animovaná pocta dnes už trochu polozapomenutému světu spaghetti westernů. Chameleón promlouvající hlasem Johnnyho Deppa se rozpláclý na předním skle cabrioletu dívá v divoké jízdě na postavu bizarně zkarikovaného Raoula, kterou kdysi tak bravurně ve filmu Terryho Gilliama ztvárnil taktéž Johnny Depp, to je postmoderní rámec par excellence...a přesně v tomhle duchu do tavícího kotle své imaginace slil Gore Verbinski desítky víceméně synkretických vlivů a nechal z něho povstat svého nového hrdinu - chameleona, zvíře tisíce podob, který na sebe vlastně náhodou bere břímě westernového hrdiny. To, že jde o postmoderní hru, nezapomíná Verbinski znovu a znovu připomínat, třeba tím, že na čočku imaginární kamery nakreslí prstem hlavního hrdiny pomyslný obdélník výseku záběru. Vše je jen stylisticky dokonalá konstrukce, která drží až obdivuhodně pohromadě, uvážíme-li, co všechno do ní tvůrci zabudovali. Když Rango charakteristickým hlasem Johnnyho Deppa pronáší ,,I'm Nobody", nelze si nevzpomenout na existenciální rozměr, který ve westernu hledal Jim Jarmusch v Mrtvém muži, mystický Duch západu zase upomíná v syntézu spaghetti westernu coby žánru, neboť mýtický Spirit of the West má léty poznamenaný obličej Clinta Eastwooda a tělo a svršky Muže beze jména Sergio Leoneho, nemluvě o soškách Oskarů ledabyle naházených v kufru plážového vozítka... Připočteme-li klasické charaktery a šablonu westernových filmů, odkazy na slavné scény a typické westernové propriety, ale i aluze na mnoho newesternových amerických snímků (a to Verbinski s oblibou paroduje i své vlastní filmy), soví mexickou kapelu pějící nezřídka o mexickém kultu ,,La Muerte" a třeba surrealistický sen na poušti s létající rybou, máme tu velmi hutný postmoderní guláš. Ten se navíc ještě zahustí pochybnostmi o tom, kdo je vlastně vypravěčem tohoto příběhu - jestli ona (hudebně úžasná) soví kapela, které ovšem často její předpovědi hrubě nevychází, nebo upovídaný chameleon či nakonec sám strůjce příběhu v pozadí, filmový lyrický subjekt, tvůrce a prvotní hybatel filmu? Celý tak umanutě osobitý snímek odkazuje ještě k jednomu faktu - příštím filmem Gore Verbinskiho má být remake slavného westernu The Lone Ranger v hlavní roli, jak jinak, s Johnny Deppem, což dělá z Ranga vlastně jen jakousi přípravu na tenhle vlajkový projekt. Takže zásadní zpráva je: My, fanoušci resuscitovaného žánru, se máme zřejmě na co těšit! :-) Nádhera nesmírná... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je už mým trpkým údělem tam, kde ostatní hýří záplavou hvězdiček a ve svých komentářích samými superlativy, zůstávat pevně na zemi a střízlivě popisovat, v čem to drhne. Přesto začnu chválou, vizuálně je to promakané, s výbornou animací a především fanoušci westernového žánru ocení hru s divákem, kdy scénář představuje poctu snad všem důležitým filmům a žánrovým klišé klasického westernu i jeho moderních variací. Některé scény jsou opravdu skvělé, takový souboj o nádrž s vodou, který zrychlí tempo o několik otáček, a hrdinové čelí náletu ze vzduchu podniknutém letkou netopýrů vyzbrojených kulomety, to je přímo lahůdka akčního žánru, jenže co naplat, měl jsem u tohohle filmu velký problém s nestejnoměrným tempem, kdy v určitých chvílích na mě doléhala až ospalost, což souvisí s druhým problémem, ono při těch četných výpůjčkách z klasických filmů a emocemi nabitých scénách do značné míry chybí celistvý příběh. Je to prostě druh snímku, kde ocením řadu jednotlivostí, ale jako celek mi to přijde vzhledem k očekáváním nedopečené. Dát pod 3* by vzhledem k výborným ingrediencím bylo nefér, ale celkový pocit je rozpačitý, na víc než takových 60 % to nevytáhnu. Je to opravdu animák, který ocení spíš starší. Mé dvě děti se chvílemi těžce nudily. Čím víc máte nakoukáno, tím víc má u vás šanci film zabodovat. Jinak pětihvězdičkovému hodnocení se v tomto případě opravdu nedivím, i když sám to nadšení nesdílím, protože mám pocit, že to celé nedrží pohromadě... ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: John Logan | Hudba: Hans Zimmer | Produkcia: Gore Verbinski, Graham King, John B. Carls | Distribúcia: Paramount Pictures | Rozpočet: 135 miliónov $ | Tržby: 242,605,737 $ || Akčná smršť podopretá Zimmerovskou istotou, s obrazovou nápaditosťou a sem tam s emočným podfarbením. Nekompaktnosť celku podkopáva celkový zážitok, no Rango je fenomenálny vtom, že si vňom každý nájde to svoje vďaka svojej rôznorodosti. Samozrejme, aj tý starší. Eastwood rulez! ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Inu... ne. Pokud je film postavený čistě na tom, že je jednou velkou, šílenou citací úplně všeho bez jakékoli soudnosti, je mi to poněkud málo. (A abych nebyl nespravedlivý, na zfetovaném Deppovi.) Celé tohle podání "všechno už jsem někde viděl" mě netěší a nevyvolává úsměv, ale křečovité pozdvihování obočí. Verbinski nejdůkladněji vykrádá sám sebe a ještě se tím chlubí. Jsem suchar, ach jo. Dobrá hudba. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi animak jakej jsem videl za hodne dlouhou dobu. Zadna detska infantilnost, tentokrat tu mame animak pro dospely. Solidni pribeh, kterej jak kdyby vypad z normalniho westernu, stejne tak jako spousta scen. Takze to ma tu spravnou westernovou atmosferu. K tomu perfektni, do detailu vymakana animace, slusna akce, perfektni dabingovy obsazeni a hlavne genialni hudba. No a pak samozrejme hlavni uchylak Rango s perfektnim hlasem Deppa, kterej obstarava vetsinu humoru. Je sice fakt, ze tu jsou dve, tri hluchy mista, ale nic, co by cloveka nastvalo a ja se perfektne bavil od zacatku do konce. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (19)

  • Ve filmu se objeví několik narážek na filmy, ve kterých hrál Johnny Depp (hlas Ranga a Larse v původním znění). Například scéna, v níž Rango omdlí a je stínkami odtažen do bílé pouště, připomíná podobnou scénu z filmu Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007), kde Depp hraje Jacka Sparrowa. Dialog, ve kterém o sobě Rango říká, že je "nikdo", odkazuje na film Mrtvý muž (1995), kde Depp ztvárnil postavu jménem Nikdo. Postavy z vozidla, na které Rango dopadá na začátku snímku, vypadají jak postavy ze snímku Strach a hnus v Las Vegas (1998), ve kterém Depp ztvárnil postavu Raoula Dukea. Současně je Rango druhá postava Johnnyho Deppa, která "řeší své problémy jednou kulkou". Tou první postavou je Jack Sparrow ve filmové sérii Piráti z Karibiku (od r. 2003). (NiaWolf)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Reklama

Reklama