Reklama

Reklama

Guadalcanal: Ostrov smrti

(seriál)
  • USA Guadalcanal: The Island of Death
všechny plakáty

Obsahy(1)

Třídílná dokumentární série. Psal se rok 1942 a Američané se ještě těžce vzpamatovávali z japonského útoku na Pearl Harbor a dalších vítězství fašistů v Pacifiku. Bylo jen otázkou času, kdy americká armáda přejde do protiútoku. 7. srpna 1942 konečně došlo k vylodění spojeneckých jednotek na Guadalcanalu. A urputné boje o strategicky důležitý ostrov následně trvaly dlouhých šest měsíců. Proběhly zde tři hlavní pozemní souboje, pět velkých námořních bitev a téměř nepřetržité vzdušné konflikty. Nakonec v prosinci roku 1942 ukončili Japonci další pokusy o převzetí ostrova, své jednotky evakuovali a přenechali ostrov spojencům. Bitva o Guadalcanal byla velkým a důležitým vítězstvím spojenců a ukázala, že Japonci mohou být poraženi v džungli, kde se zdáli do té doby neohrožení (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Znamenala-li Midway konec japonské iniciativy v Pacifiku, přinesl Guadalcanal obrat v podobě počátku iniciativy USA, o niž již pak do konce války nepřišly. Tento bezmála čtyřhodinový, třídílný dokumentární film stručně vypráví o událostech předcházejících, podrobně o samotném průběhu bitev o ostrov, jež se odehrávaly na zemi, na moři i ve vzduchu i přípravě vylodění, a končí, opět stručnými, důsledky. Vzhledem k úzkému zaměření zaujme spíše ty, kterým již povšechné dokumenty o celé druhé světové válce se vším všudy mnoho nedávají. Skoro, jako by byl natočen přímo pro mě, člověka, který o druhou světovou má zájem, ale není do ní nadšenec. Působí nestranně, přehledně, profesionálně - nepřínáší převratné informace ani formu, ale plní svůj účel, vzdělává a učí. Silné ****. ()

Dr.dogous 

všechny recenze uživatele

3x60 min seriál, americký dokument o Válce v Pacifiku, se zaměřením na zlomovou Bitvu u Guadalcanalu. Vše dostatečně okořeněno svědectvím pamětníků, účastníků, hrdinů a komentářem historiků. Těchto filmů nebude nikdy dost. Američané se nebojí i opatrně kritizovat renonce svých generálů a admirálů. Zajímal by mě i pohled Japonců,i když kodex bušido (nekritizuj apod.) asi by bránil objektivnímu nadhledu. Třeba taky někdy uvidíme zfilmovaný japonský názor na Válku v Tichomoří. Historie se dá zfalšovat, ne však oklamat 92% ()

Reklama

Reklama