Reklama

Reklama

Horor v Manile

(TV film)
  • Česko Thriller v Manile (festivalový název) (více)
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2008, 90 min

Obsahy(1)

Muhammad Ali a Joe Frazier jsou právem řazeni k nejlepším boxerům všech dob. Kdysi je pojilo přátelství, ovšem pouze do okamžiku, než se ve třech zápasech utkali o titul mistra světa v těžké váze. Poslední ze střetu boxerských velikánů se uskutečnil ve filipínské metropoli v říjnu 1975 a pod označením „Thrilla in Manila“ vstoupil do historie jako nejdramatičtější sportovní klání dvacátého století. Dowerova poutavá rekonstrukce přibližuje zápas i události, které mu předcházely, z Frazierova „rohu ringu“. Stárnoucí majitel zapadlé filadelfské tělocvičny ani po třiceti letech nezapomněl na hořké chvíle verbálního ponižování a rasistických urážek, kterými doprovázel jejich vzájemná utkání bývalý kamarád, posléze stoupenec hnutí Nation of Islam Muhammad Ali. Archivní záběry a svědectví přímých účastníků „souboje na život a na smrt“ ilustrují nejen drama mezi provazy, ale i sociopolitickou realitu Ameriky 60. a 70. let. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (50)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Som zvedavý, či sa v modernom svete športu uskutočnia takéto druhy rivalít, keďže stále viac na svetlo sveta svitne ku komercializácii a ziskovosti, čím sa trendy odvracajú v povrchnejšiu šou, než tradičnému súboju na nože. Tento dokument v podstate rekonštruuje slávny zápas v Manile (1975), kde dvaja možno najlepší boxeri, ktorí spolu súperili sa stretávajú v knokaut atmosfére, s fyzickou disproporciou za hranicami vyčerpania síl. Keďže Ali dopadol, ako dopadol, dozvedáme sa udalosti a pikošky od Fraziera. Miestami možno trochu strnulejšie, ale pre priaznivcov boxu sú tu pripravené aj dáke tie zaujímavosti, vplyv a rámcový presah do vzdialenej súčasnosti s jemným a citlivým nostalgickým nahliadnutím. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Joe Frazier vs. Muhammad Ali. Tento dokument je dôkazom zaritého nepriateľstva medzi týmito dvoma špičkovými športovcami. Film postupne odhaľuje udalosti, ktoré viedli ku tomu, že sa navzájom úplne znenávideli. Ich vzájomné boxerské súboje presahovali športový rozmer. V ich prípade to brali osobne. Všetko to vzniklo näjma vďaka primitivizmu Mahummada Aliho. Bol to hlúpy, sebaľúby frajer, s ktorým silne manipulovala radikálna, náboženká skupina Národ Islámu. Pod ich vplyvom sa z neho stal zaslepený rasista, čo nemal žiaden rešpekt ku svojim súperom, ani úctu ku svojej rodnej vlasti. Dvihal sa mi žalúdok z tých urážok, čo sypal na adresu Joe Fraziera. A nechápavo som krútil hlavou nad jeho pomýlenými politickými názormi. Joe bol športovec, ktorý tvrdo na sebe pracoval. Nikdy to v živote nemal ľahké. Ali bol len nevzdelaný narcista s hubou plnou debilných kecov. To však nemení nič na tom, že obaja sú veľkými legendami profesionálneho boxu. **** ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

V den, kdy celý svět obletěla smutná zpráva o úmrtí legendárního boxera, jednoho z nejvýznamnějších bijců všech dob, Joe Fraziera, jsem si pustil v rámci piety tento dokument, jakožto vzpomínku a uctění památky muže, bez nějž by pojem nenávist v ringu či řežba neměl ani zdaleka takovou hloubku. Dokument o takto lákavém, úžasném a dechberoucím tématu snad ani nejde špatně zpracovat, obzvlášť, když hlavní aktéři (kromě nemocného Aliho) jednoho z nejslavnějších zápasů historie stále žijí a mohou podávat svědectví o oné události. Události, která povýšila úroveň boxu až na hranici nemožného, do výšin, z nichž mohl následovat strmý pád v podobě umírajícího sportovce na jedné či druhé straně ringu. Muhammad Ali i Joe Frazier si tehdy skutečně sáhli až na opravdové dno a smrt dost možná obcházela oba tábory. Při pohledu na dnešní těžkou váhu si uvědomíte, ve které době se odehrávaly ty největší nářezy, a že výroky typu "Klitchkos are death for boxing" nejsou úplně neopodstatněné. Nezáleží na tom, jestli se vám box hnusí nebo zda jej zbožňujete, protože Thrilla in Manila znamená mnohem víc, než jen snaha zabít svého soka pod záštitou sportu... ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Když umřel Frazier, tak jsem si to našel v archivu čt. Po sportovní stránce je to výborné, ale opravdu snad ještě lepší po té životní. Před zápasem rozhádaní boxeři jsou skvělá reklama, ale jak to ovlivní jejich vzájemné vztahy do budoucna, tu je parádně podáno. Hlavně ke konci to vyzvánění na mobilu Fraziera hovoří za vše. Parádní! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument o dvou nesmiřitelných boxerských rivalech má sílu zaujmout i lidi, které normálně box nezajímá. A filmovým fanouškům svitne, proč se rok po tomto legendárním zápase objevil v kinech Rocky. Film se z větší části skládá ze vzpomínání několika starců, ale jsou zde i archivní záznamy včetně části titulního souboje (70%). ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno