Reklama

Reklama

Terminator Genisys

  • USA Terminator Genisys (více)
Trailer 1

Budoucnost je temná. Soudný den v devadesátých letech minulého století zlikvidoval polovinu lidstva a ti, kdo přežili, se od té doby snaží marně vzdorovat počítačovému systému Skynet. Nejsilnější hnutí odporu se zformovalo kolem Johna Connora (Jason Clarke), jenž pro Skynet představuje největší hrozbu. Problém má vyřešit Terminátor, stroj na zabíjení s lidskými rysy (Arnold Schwarzenegger), kterého Skynet vyšle do minulosti, aby zabil Connorovu matku Sáru (Emilia Clarke) dřív, než svého syna stihne počít. Jenže i lidští rebelové mají přístupu ke stroji času a za Sárou pošlou vojáka Kylea Reese (Jai Courtney), aby ji pro změnu chránil před Terminátorem. Až do tohoto okamžiku se výše uvedený popis shoduje s dějem prvního dílu. Návratem do roku 1984 však dochází k zásadnímu bodu obratu. Kyle Reese zjišťuje, že Sára není bezbranná a vyděšená servírka, ale pořádná ranařka, kterou žádný Terminátor nemůže vyděsit, zvlášť když jí jeden takový stroj už pár let dělá společníka a ochránce. Jenže tahle zdánlivá výhoda může být k ničemu, protože Skynet má „prsty" všude a rozhodně chce zabránit tomu, aby tahle nesourodá trojice namalovala lidstvu růžovou budoucnost. (Cinemart)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (1 539)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodně bolestivá prohra. Můj verdikt je jednoznačný, netočte prosím už dalšího Terminátora! Je skandální že na takto důležitém fanouškovském filmu se může scénářem podílet člověk jako je Patrick Lussier. Rovněž je skandální že někdo do tohodle filmu pustil nechvalně známé herecké vemeno jménem Jai Courtney. Pokud bych se měl vyjádřit zda tento díl vlastně mohl dopadnout někdy dobře, tak musím usoudit že leda pokud by minimálně na to celé dohlížel Cameron buď v roli producenta a ideálně samozřejmě jako režisér. Ten jediný by si tenhle díl dokázal plně ošéfovat. Když bych tuhle sérii srovnal například s Alienem, tam je situace o něco snadnější. Zajímavý příběh se dá vždy vykouzlit a Vetřelci můžou klidně ohrožovat planetu za planetou a nuda to určitě nebude. U Terminátora je problém v tom, že Cameron ve dvou dílech "vybabral" vlastně všechny možnosti vyprávění. První Terminátor se vrátil v čase, aby zabil Saru Connorovou, protože má porodit v budoucnu syna, který bude vedoucím odboje. Druhý Terminátor chránil samotného syna. Tečka. Koho by měli chránit v dalších dílech? Uteklo 25 let od druhého dílu a samotné cestování časem už nikoho neohromí. Z Terminátorů se pomalu musí stávat Transformeři, aby to dobře vypadalo. Kdepak ty cesty kudy by měl příběh mířit jsou vlastně uzavřeny. Když odhlédnu od příběhu, tak mě zároveň neskutečně sere fakt, že tohle celé prostě netočili fanoušci, ale jen lidé, kteří by velmi rádi vyrýžovali na známé značcě ještě nějaký peníz. Castingové složení je jedním slovem nekončící hrůza. Sledovat takhle kravské herce, kteří neumí zahrát jedinou scénu přesvědčivě je utrpení. Jediný kdo obstojí je J.K. Simmons. Linda Hamilton nebyla skvělou herečkou, ale věřili jste jí každé slovo a každé gesto. To stejné Michael Biehn. Arnold zůstává Arnoldem. Můžete mít ve výsledku dokonce i skvěle napsaný příběh, ale když se sehne Jai Courtney k malému chlapci, aby mu něco jakože neskutečně důležitého pověděl, tak to prostě pořád fungovat nebude. Bolí to bolí, ale Pětka si nezaslouží vyšší hodnocení než 40% PS: Druhá projekce vylepšila dojem, přecejen prvotní šok odezněl a Arnold je ukázkový. 65% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Scenář psal určitě Jára Cimrman podle vzoru jedné ze svých divadelních her. Takže je jasné, že jsi můj syn, ale vlastně bys mohl být i můj otec, případně bratr a když časový paradox dá, tak i otec a syn zároveň, spolu s mojí matkou, která je vlastně mojí dcerou. Ale dobrý. Časové paradoxy tady byly vždy, co je sci-fi žánr sci-fi žánrem. Jenom jsem si ale uvědomil, že terminátor v dnešní kinematografii již nemá místo. To, co působilo v době uvedení prvních dvou Terminátorů od Camerona revolučně, novátorsky a okouzlovalo metamorfózami T-1000 modelu užaslé diváky, protože digitální kejkle byly na počátku věku, dneska již – v době přeplněné a přeplácané digitálním zvěrstvem – nikoho neohromí a mimo to již nemá co nabídnout. A když jádro příběhu, ony mnou již zmíněné časové paradoxy, podáte tak kostrbatě jako Alan Taylor, pak je tu problém. O to víc, že ten film nemá ani jedinou (!) pamětihodnou akční scénu, kterou si budete pamatovat ještě za několik let. Na rozdíl třeba od Terminátora 2, který je naopak učebnicí akčního žánru. A Arnold? Vzhledem k ději tu nemá zásadní místo, jeho přítomnost je tu spíš ikonická, stačí, že se objeví a nahodí pár hlášek a fandové jsou spokojeni. Ale je fajn a nutno říct, že jediným (překvapivě) světlým bodem celého filmu. Pokud by měl terminátor stárnout, tak určitě tím způsobem, jakým zde Arnold předvedl. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poměrně dobrej díl. Jen s tím problémem, že příběh svými přesmyčkami z minulosti do budoucnosti a z budoucnosti do přítomnosti udělal tak strašnej brajgl, že se horko těžko dá časově srovnat s předchozími díly. Hlavně se třetím dílem, kterej úplně vyignoroval. Na druhou stranu to tady s přehledem srovnává Arnold, který si tím málem v jeho herectví vystačí na to, aby dokázal nejenom pobavit, ale i zahrát na nostalgickou strunu. Tak akorát na tři hvězdy. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Stará láska nerezaví, a ta ke kovu obzvlášť. Do jisté míry film těží z nostalgie po prvních dvou Terminátorech, ale i Jurský svět se dá v jednom odstavci odsoudit velice rychle z podobných důvodů jako Genisys, mezi které patří také poněkud hloupé chování postav. Když však lze běžet před T-rexem na jehlách, může se klidně Arnold střemhlav vrhnout na vrtulník a přežít s menším škrábancem. /// Současný blockbuster si žádá odlehčení v podobě humoru, takže se vtipkuje. Uznávám, že někdy se to příliš nedaří a Arnoldova prkennost v moderní akční sci-fi působí spíše rozpačitě, ale do jisté míry to odráží právě ono mimoňství T-800, který humor naprogramován zkrátka nemá./// Kdo se nechal oblbnout promo videem od Camerona, neměl by radši marketingové kampaně filmů sledovat. Však proč by taky režisér nebyl spokojen, když na plátně po letech vidí tentýž dialog slovo od slova, který si sám napsal (T-800 shání oblečení), tytéž scény včetně téměř identických záběrů které mezitím zkultovněly (zhmotnění do temné uličky s bezdomovcem, zhasínající oko, terminátor kráčející ohněm etc.), a tytéž hlášky, kterými budoucí guvernátor bavil svět./// Imax filmu přidává na intenzitě (proto 4*), zároveň jsou více patrné určité trikové nedostatky. Herci jsou obstojní, ´khaleesi´ pár kilo navíc svědčí a u herců je nač se koukat – Morgenthau mužska těla místy až fetišizuje. Tak jim ty svaly nezáviďte, hoši, a zvedněte se občas od těch kompů./// Tvůrci odvážně aktualizují známý příběh, který zasazují do doby, kdy nás sociální sítě a moderní technologie šmírují a ovládají ještě více, byť z toho oživení značky, jako se povedlo Abramsovi se Star Trekem, asi nebude. S podivem je, že produkce opakovaně oslovila béčkaře Lussiera, aby napsal scénář. Dvojka by mohla zodpovědět nevyřešené otázky a nabídnout zajímavou alternativní budoucnost, kterou jednička načrtla, musí však více propracovat postavy, odpustit si spoileroidní plakát a mít rating R. [Imax, 3D s titulky ] ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Nic moc. Vlastně spíš nic než moc. Pátý Terminátor do značné míry zklamává úplně ve všem. Arnold je zatlačený do pozadí na úkor příběhu Sarah Connor a Kyla Reese, který ovšem není zrovna přesvědčivý, stejně jako oba herci. Scénář prakticky nedává smysl a na paradoxy a problémy spojené s cestováním časem tu všichni otevřeně kašlou, a když po půl hodině přestane hrát na nostalgickou notu, je z toho nakonec jen generické akční sci-fi, které sází spíš na kvantitu než na kvalitu. Akce je tu hodně, obvykle ovšem nenabízí víc než průměr a v některých momentech se to tvůrcům evidentně vymklo z rukou (honička ve vrtulnících byla něco skutečně děsivého). Terminátor kope druhou ligu ve všech aspektech a doufá, že vás umlátí odkazy, Arnoldem a množstvím výbuchů, přestřelek a rvaček. A moc mu to nevychází. Výsledkem je víceméně nezajímavé akční sci-fi za sto padesát mega, kde se pořád něco děje, ale vy si nejspíš nebudete úplně jisti, jestli vás to baví. Na Terminátora dost málo, za sebe však říkám, že mě to moc nepřekvapuje. ()

Galerie (314)

Zajímavosti (54)

  • I v tomto díle zazní hlášky "I'll be back" (Já se vrátím), z úst Ochránce (Arnold Schwarzenegger), a "Come with me, if you wanna live" (Pojď se mnou, jestli chceš žít), z úst Sarah Connor (Emilia Clarke).
    (Bube1)
  • Terminator Genisys byl natáčen pod krycím názvem "Vista." Někteří členové štábu měli různé teorie o tom, co přesně "Vista" znamená, zatímco jiní věřili, že jde o odkaz na Terminátorovu (Arnold Schwarzenegger) hlášku "Hasta la vista" z filmu Terminátor 2: Den zúčtování (1991). (tedvidek94)
  • Počítačové efekty tvořil tým pod vedením Johna Rosengranta, který pracoval na všech předchozích dílech série. (jenik71)

Související novinky

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

01.09.2022

Režisér Miguel Sapochnik, mimo jiné tvůrce nejlépe hodnocených epizod Hry o trůny, se původně do světa Západozemí vracet nechtěl. Museli ho nakonec přemlouvat scenárista Ryan Condal a autor předlohy… (více)

Terminátor v kinech narazil

Terminátor v kinech narazil

03.11.2019

Den zúčtování je tady a Terminátorovi k vítězství tentokrát nepomůže ani Sarah Connor. A byť nemám nejmenší tušení, jestli ta věta ve skutečnosti dává smysl, protože tahle značka upřímně nikdy nebyla… (více)

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

05.07.2018

Fanoušci kultovního seriálu Rodina Sopránů mohou být klidní. Tedy, jak se to vezme. Prequelový film o mafiánské rodině v čele se zesnulým Jamesem Gandolfinim (Pravdivá romance, 8 MM) se po rocích… (více)

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Reklama

Reklama