Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (501)

nunka 

všechny recenze uživatele

Príjemne pôsobiaca francúzska komédia, ktorá cez detskú "optiku" zobrazuje chápanie a komplikovaný svet dospelých. Partia chalanov je úžasná, každý jeden je originál a svojským charakterom perfektne dopĺňa detský kolektív. Hlášky, scénky, hudba a nesilená francúzska štylizácia dodáva celému snímku extra sympatie a celý dojem je pozitívny a výborný. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Perfektní francouzská komedie, vyprávěná malým chlapcem. Ten nám svým vyprávěním sděluje pohled na svět dospělých asi stejně svérázným způsobem jako je podáno v Bylo nás pět. Dětská logika je někdy neúprosná a tak tam kde malý Mikulášův mozeček něco neví, lecos si pospojuje či domyslí čímž někdy vznikají obskurní rozuzlení a vysvětlení dětských neajsností a problémů. A kde selže rozum Mikuláše, je tu parta stejně starých kamarádů, se kterými se dají problémy probrat :-)) A v tom je právě to nejrásnější koulo této komedie. Dětský pohled na svět dospělých je neuvěřitelně vtipný. A co teprve když se Mikuláš dozví, že maminka čeká miminko... Rodinná komedie jak vyšitá pro všechny generace. Doporučuji shlédnout! * * * * * ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Čtenáři knižní předlohy budou nadšeni. Přesně tak, jak jste si představovali postavy z knížky, vypadají i ve filmu. Výborná komedie s výborným humorem, který vás vrátí do dětských let. Především pánské obecenstvo. Francouzi prostě umí a myslím, že film uvidím mnohokrát stejně, jako se vracím neustále ke knížkám. Mrzela mě rychlá expozice, která však byla nezbytná kvůli neznalým divákům. A pokud by bylo pokračování, tak bych se vůbec nezlobil. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Záleží od uhla pohľadu. Niekto povie, že s toho už vyrástol. Film je však určený hlavne deťom a ako detský či rodinný film spĺňa tie najvyššie požiadavky. Má to dobrý príbeh a na hlavnú dejovú linku sa nabaľuje množstvo vedľajších a vtipných situácií vyplývajúcich hlavna z detských naivných predstáv o živote. Ja osobne sa do detských čias vraciam rád a tento film ma tam preniesol coby-dup a výborne som sa bavil. Slovenský dabing bol dobrý, ale nepochopil som to premenovanie Nicolasa na Nikolu. Tv stanicu Doma navštívim len veľmi výnimočne, ale toto stálo za to. Zabil ma však vysielací čas...O 6.00...Pre koho? Pre deti, ktoré spia? Už niekoľkokrát som poslal do sveta poďakovanie neznámemu vynálezcovi, čo vynašiel tv archív. Boh ti žehnaj! 90%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mikulášovy patálie budou jistě v určité části diváků, kteří jsou zároveň nadšenými čtenáři známé série knih s tímto hrdinou, vyvolávat rozporuplné pocity, tak jak je to běžné u filmových adaptací bestsellerů. Film zkrátka je jiné médium a nelze mechanicky přenášet knihu na filmové plátno. Něco se vypustí, něco upraví a především film jako vizuální umění konkretizuje tam, kde literatura pracuje s představivostí. Na druhou stranu z mého dohledu dopadl snímek nad očekávání dobře a vznikla velmi slušná rodinná podívaná, která má šanci zasáhnout všechny generace. Srovnání s naší televizní adaptací Bylo nás pět se přímo nabízí, jde o podobný motiv i retrostyl a konec konců i žánr. Francouzský snímek to ale měl těžší, Poláčkova kniha je útlá a vznikl podle ní seriál, zatímco Goscini napsal už řádku knih a scénárista s režisérem měli své představy vměstnat do jediného filmu. Bylo pochopitelně možné pojmout snímek jako nepřetržitý sled gagů a hlášek, ale tohle střízlivější pojetí mu sluší víc. Po herecké stránce velmi dobré, bez přehrávání a přitom se spoustou komických situací. Použitá stylizace zůstává v civilní rovině, není to takový ten bombastický styl, který známe z americké produkce. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo od 22. května 2008 do 11. října 2008 v belgickém hlavním městě Bruselu, ve francouzském hlavním městě Paříži a v malých francouzských obcích Nogent-sur-Marne a Saint-Ouen l'Amône. (Trajektt)
  • Režisér Laurent Tirard zhlédl kolem osmi tisíc dětí z celé Francie. (Teodorik)
  • Ve filmu se objeví na okamžik Gérard Jugnot, jeho přítomnost v miniroli učitele hudby odkazuje na film Slavíci v kleci. (claudel)

Reklama

Reklama