Reklama

Reklama

Už od té doby, kdy byl Mike Wazowski jenom malé monstrum, snil o tom, že se stane úspěšnou příšerkou. A všichni přeci vědí, že ty nejlepší příšerky pocházejí z Univerzity pro příšerky. Ale hned během prvního semestru na univerzitě se začnou Mikeovy plány hroutit, když mu cestu zkříží příšerkovské eso James P. Sullivan, řečený Sulley, který je na strašení přirozený talent. Této dvojici se život na univerzitě i na koleji malinko vymkne kontrole a jejich soutěživost je dovede až k vyhazovu z elitního univerzitního strašícího programu. A aby to bylo ještě horší, Mike i Sulley si uvědomí, že budou muset spolupracovat, pokud budou chtít své průšvihy napravit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (48)

Trailer 3

Recenze (607)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Druhé Příšerky sice postrádají efekt a působivost prvního dílu, nicméně i tak jde v rámci dnešní animované produkce o nadprůměrný kousek, který nepostrádá vtipné i dojemné scénky, množství roztodivných postaviček a hlášky, které dokáží pobavit i odrostlé jedince ("Počkejte, jen si prodělám menší infarkt a hned vás doženu."). Zkrátka snímek pro příjemné zpestřední odpoledne, u kterého může divák vypnout, avšak zároveň nejde o nějakou infantilní vymývárnu mozků. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

V poslední době jsem něják začala zjišťovat, že se mi animáky nelíbí tolik jako kdysi, na Univerzitu pro příšerky jsem se však těšila, už jen proto, že se mi líbil původní film. No a musím říct, že jsem nebyla překvapená, ani zklamaná. Pro mě asi nejlepší animák roku, kde jsem se slušně pobavila a nenudila jsem se ani chvilku. 4* ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Univerzita pro příšerky není špatný film - režie, animace i jednotlivé gagy jsou stále na vysoké úrovni. Ale příběh je neuvěřitelně banální, což v kontextu dalších pixarovek dost překvapí a zamrzí. Kdyby mi někdo před pár lety řekl, že Pixar vytvoří film, kde nejde o nic jiného, než jak se z dvou postav stanou kámoši, tak bych se mu asi vysmál. Ale přesně to se stalo, přesně o to jde v Univerzitě pro příšerky, a o nic víc. Kam se vytratila kdysi tak charakteristická pixarovská originalita příběhů a fikčních světů? Vždyť tohle je jen jednoduchá kopie Pomsty šprtů, v níž místo lidí vystupují příšerky. A k tomu ani neexistuje žádný pořádný důvod (že tady vystupují příšerky), protože návaznost mezi prvním a druhým dílem není vůbec ničím podmíněná, naopak působí naprosto arbitrárně a svévolně. Film nevyužívá nic z fantastického vesmíru vytvořeného pro první díl. Dveře do lidského světa tu sice nadále existují, ale když nehrají ve filmu roli (na rozdíl od jedničky, kde na nich celý příběh stál), tak proč tady vůbec jsou? Celá lidská dimenze je tak moc zatlačena do pozadí, že by zde ani nemusela být. Zkrátka není důvod, proč je tenhle příběh zasazený do světa příšerek, když by se stejně dobře mohl odehrávat i v lidském světě nebo kdekoliv jinde s jakýmikoliv jinými postavami, a na jeho poselství by se nic nezměnilo. Vlastně ano, jeden důvod, proč dále rozvíjet relativně uzavřený příběh z prvního filmu, existuje: Prachy. Příšerky jsou dobře zavedená značka a z merchandisingu bude slušnej vejvar, zatímco kdyby v Pixaru měli vymyslet zbrusu nový film s úplně novými postavami (jak to u nich bylo dříve obvyklé), tak by měl takový film horší startovní pozici v kinech, než když se může pyšnit Příšerkami v názvu. Není to tak do očí bijící, jako v případě Aut 2, ale i Univerzita pro příšerky je v jádru jen dojná kráva. Byť se na ni relativně dobře kouká. Jo, a co měl sakra znamenat ten uspěchaný konec? Je to utěšení, jakože i když se člověk fakt snaží, tak mu jeho snaha občas k ničemu není? Nebo je to naopak povzbuzení (falešná naděje), že když člověk dře, tak se může prodřít až na vrchol? ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[90%] Nemůžu si pomoci, ale tento prequel mě bavil ještě o něco víc než původní snímek Příšerky s.r.o. Mike zde měl více prostoru a se Sullym ještě zpočátku neměli tak kamarádský vztah. Dějově mě to bavilo hned od začátku. Prostě ten námět, kdy se příšerky učí strašit na té univerzitě byl super. Animace byla opět úchvatná, sem tam jsem se zasmál, mělo to tu správnou dobrodružnou výplň. Jsem zvědav na ten nový seriál z r. 2021, ale dle reakcí to asi už nebude ono, uvidíme. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Osvěžující nový příběh ze světa příšerek. Nebo bych spíš měla říct "původní" příběh, protože filmu Příšerky s.r.o. dějově předchází. Bylo každopádně fajn vidět všechny postavy ještě ve školním věku a celé to působilo mile a zábavně, i když to samozřejmě ničím nepřekvapilo. Při dlouhém letu Lufthansou z Tokia do Frankfurtu mi to ale příjemné zkrátilo čas - ještě že Lufthansa má vždycky takovou nabídku filmů. ~(4,0)~ ()

Galerie (60)

Zajímavosti (33)

  • Celosvětová premiéra proběhla 5. června 2013 v londýnském kině BFI Southbank. (Varan)
  • Vo filme sa mali pôvodne objaviť aj Mikeovi (Billy Crystal) rodičia, ktorí ho mali doviesť na prvý deň v Monsters University. Napokon sa ich však režisér Dan Scanlon rozhodol vynechať s úmyslom vytvoriť ešte silnejší dojem Mikeovej zraniteľnosti. (Dado)
  • Po záverečných titulkoch nasleduje ešte jedna krátka scénka. (MikaelSVK)

Související novinky

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Reklama

Reklama