Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina osadníků je cestou na západ zmasakrována indiány. Přežije jen omladina, která si v době útoku byla zaplavat a vězeň „Komanč“, které ho si indiáni nevšimli. Přes počáteční nevraživost musí spojit své síly. Opraví jeden vůz a vydají se na cestu do vojenské pevnosti. Běloch „Komanč“ je tam dovede, i když tím riskuje vlastní život. Nakonec existuje jedna prastará možnost, jak odsouzenci na smrt zachránit život. (Jezinka)

(více)

Recenze (41)

klerik 

všechny recenze uživatele

Pre takéto filmy je lepší výraz indiánka než western. Nie je totiž o prestrelkách ale o dobrodružnom putovaní a úteku pred indiánmi. Je to rovnako úsmevné a naivné ako niektoré Mayovky. Postavy sú rôznorodo napísané a nepozerá sa na to zle, ale pre mňa je to skôr zbytočný film, kedže tam nie je žiadny silnejší konflikt... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Delmer Daves točil westerny podobným způsobem jako jeho souputník Anthony Mann. Nic nepřikrášloval, neheroizoval a nebál se kontroverzních scén a témat. Ani tentokrát neudělal výjimku. Hlavní hrdina je vrah, mezi indiány a bělochy jsou rozevřené nůžky (přičemž ani jedna strana nevychází jednoznačně jako dobro či zlo), z šerifa se vyklube ještě větší gauner než ze všech okolo a genocida se bohužel nevyhýbá ani těm nejmenším. Příběh je velmi dobře napsaný (pravou podstatu příběhu se divák dozvídá postupně) a nenudí ani na chvilku. Richard Widmark - blonďáček s chlapeckým úsměvem (který ovšem dokáže ve vteřině změnit) je v roli Komanče Todda výborný a charisma z něj sálá na všechny strany. Ženské a dětské postavy tu vůbec nejsou jen do počtu a nepůsobí rušivě. Dokonce i neakční závěr jsem uvítal. Ačkoli film není bez chybičky, já těch 90% stejně dám. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mne to prišlo dosť slabé. Chémia medzi Widmarkom a Farrovou príliš nefungovala a celkovo mi tu bol Widmark výnimočne nesympatický. No a tie epizódky, ktoré tam tie postavy zažívali ma tiež nenadchli. Finálny rýchlosúd doslova komický. Celkovo to je taký nudný priemer vhodný ako pozadie pri nejakej inej činnosti. 5/10. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavá okecávačka na téma i vrah je lidská bytost a musíme přihlížet k jeho pohnutkám, případně hnusnému dětství. Výše uvedený obsah shrnuje skutečně vše, co se ve filmu odehraje, a podle mne je toho zatroleně málo, aby mne to bavilo. Navíc nechápu charakter hlavní postavy - proč byl vrahoun (i když náznak vysvětlení zde je), proč nyní pomáhá a tak. Jedině hezké záběry krajiny stojí za to, a Widmark má charisma, takový trochu Old Shatterhand naruby. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Kdyz skousnete vecne vymydleneho Richarda a druhou naivne pohadkovou polovinu, tak se vam to snad bude i libit. Kurna, ale to uz ma fakt skoro sedesat let, tak to je jina - ve sve dobe ten zacatek museli mladici uplne hltat a promijet deravy scenar a nekdy neskutecne pitomoucke dialogy. Jiste jsou lepsi kousky, ale na druhe strane i o dost horsi - a taky jsou z Arizony. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Natáčalo sa v Sedone AZ, ďaľej pri ústí kaňonu Oak Creek Canyon a pozdĺž cesty Schnebly Hill Road. (westerns)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno