Reklama

Reklama

Svět za ledovou bariérou

(seriál)
  • Austrálie Breaking the Ice
všechny plakáty
Austrálie, 1997, 6x28 min

Austrálie si činí nárok na 42 procent území Antarkidy a od roku 1957 zde vybudovala čtyři polární stanice. O území věčného ledu, sněhu a větru mají Australané zájem jistě i proto, jelikož to sem mají relativně blízko, něco přes tři tisíce kilometrů. A jistě i tento fakt, a s ním související strategické a mezinárodně politické aspekty, vysvětluje pozornost, kterou Australané Antarktidě ve druhé polovině XX. století věnovali.
Australský rozhlasový a televizní publicista Tim Bowden (* 1937) se současností i historií antarktických výzkumů zabývá již několik desítek let. Jeho cesta do Antarktidy v roce 1995 na palubě ledoborce Aurora Australis nebyla proto žádnou lacinou atrakcí ani povrchním dobrodružstvím. Spolu s T. Bowdenem vyrazil na jih televizní štáb, který o plavbě, jejímž posláním bylo dopravit do Antarktidy čerstvé osazenstvo polárních stanic a zásoby, a o pobytu na vědeckovýzkumných základnách natočil šestidílnou reportáž.
Tim Bowden je ideální a skromný průvodce. O poměrech v Antarktidě toho ví hodně, ale rád se o všem přesvědčí doslova na vlastní kůži. Jeho otevřená povaha a smysl pro humor mu umožňují velmi přátelskou komunikaci s okolím. Divák má tak jedinečnou možnost dozvědět se, jak lidé v Antarktidě žijí a pracují. Bowdenův štáb nevynechá jedinou profesi. Společně se sympaticky zvědavým Australanem zavítáme k meteorologům, glaciologům, botanikům, zoologům a biologům. Necháme si vysvětlit záludnosti, které v polárních krajích hrozí pilotům, námořníkům a řidičům. A pochopitelně si prohlédneme vybavení stanic samotných a dozvíme se, že útulné a teplé domky se občas mohou proměnit v ponorku, kde řádí příslovečná nemoc. Jak říká Bowdenovi jeden z polárníků: "Není to tady pro normální lidi a každého to poznamená..."
Ale na druhé straně, a v tom se shodují všichni, kdo se pro práci v Antarktidě rozhodli, kde jinde vám může příroda nabídnout tak nedotčené životní prostředí. Kde jinde uvidíte ledovcovou scenérii tak ostře a barevně. A kde jinde můžete přátelsky laškovat s důvěřivými tučňáky, tuleni a rypouši (na ty ale raději pozor).
Otázkou ovšem je, jak dlouho se území okolo jižního pólu, které je mimo jiné obří zásobárnou pitné vody a místem, kde se tvoří světové počasí, podaří udržet ve stavu jakési idylické nedotčenosti. Ale věřme tomu, že o to snad všem, jež svůj život přímo či nepřímo spojili s Antarktidou, jde. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Reklama

Reklama