Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kanadský dokument zkoumá závislost naší kultury na systematickém ničení a zneužívání životního prostředí a sonduje výslednou epidemii otrávených krajin a otřesených národů. Částečně založený na knize Endgame (nejprodávanější knize autora Derricka Jensena) se film ptá: „Kdyby vaše vlast byla napadena mimozemšťany, kteří pokáceli lesy, otrávili vodu a vzduch a kontaminovali potraviny, bránili byste se?“ Svižným tempem, pomocí hudby, archivních materiálů, filmové grafiky, animace, frašky a satiry se film snaží o rozbor globálního ekonomického systému a postavení člověka v éře 21. století. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dosť kontroverzný dokument, ktorý má síce časti ako z dokumentu Pozemšťania, tvári sa veľkolepo, no je slabý. Veľa som sa z neho nedozvedel, akurát, že ani v organizáciách ako Greenpeace nie je všetko v poriadku. No ja podporujem všetky snahy s dobrou myšlienkou, aj malý krok je totiž krok. Zaujalo ma tiež to ukázanie dvoch svetov, sveta nedostatku a plytvania, inak ma mrzia tie nepresnosti, strašenie, citové vydieranie, ktoré sa aj napriek mnohým námietkam k predchádzajúcim dokumentom nezlepšili. Pre mňa je to obyčajný dokument, ktorý čo to prezradí, no nie je výnimočný. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

"Fuck patience" zazní v tomhle filmu a to je také určité poslaní, které nabízí. Nebudem si nic nalhávat, tenhle film je těžká deprese, protože Derrick Jensen, jehož knihy dokument inspirovaly, říká vše narovinu, navíc v notně protisystémovém, protipolitickém a protikorpačním duchu. Bohužel, takovéto vizionáře nebereme na zřetel a raději pokračujeme v devastaci planety. V dokumentu se přímo rozebírá, jak protichůdné termíny jsou "prosperující civilizace" a "udržitelný rozvoj", přičemž se poukazuje na to, že každou civilizaci, která po planetě kdy hodila čekal zároveň úpadek a konec. Jako by byl nezbytný zánik průvodním jevem každého pokroku. Nebo alespoň v takovém smyslu, ve kterém jsme schopni ho chápat. Autoři chtějí jinými slovy říct, že je člověk nepoučitelný a pokud bude pokračovat v nastoleném směru, zánik bude opět neodvratný. Jako důkazy pro svoje tvrzení používají množství devastačních záběrů planety, nadměrné výroby a konzumu, průmyslu, zbrojení, těžby, zneužívání zvířat. Vystupují zde vědci, ekologové, aktivisti či zástupci domorodých kmenů. Zničujícím poznatkem je zjištění, že vlády a korporace připouštějí diskuzi a vyjednávání s ekologickým hnutím hlavně proto, aby ho mohli efektivně kontrolovat a řídit. Vypadá to, že pomalu ocitáme v době, kdy bude vzdor jedinou možnou variantou. Srát na trpělivost! ()

Reklama

snob

všechny recenze uživatele

Dokument založený na falešných zprávách poplašného charakteru. Do roku 2045 stoupne teplota země o 5°C - což nepřežijí snad ani bakterie, zajímavý názor. Ale vsadím se, že blbců tu zůstane velké množství. Vyhrožování násilnostmi ve společnosti, kdy dojdou zdroje obživy a nejen obživy, je vžitý názor, ne fakt, který byl do lidstva vtlačen ze skupin vládychtivých. Čím podchytit pod krkem lidstvo lépe než žrádlem. Jsem u třetí minuty dokumentu. ---------------------------------------- Poté nastupuje horda agilních ekologů, pseudohistoriků a pravověrných hysteriků a názory menšiny se tu rozmělňují a rozmělňují. Jediným posláním tohoto dokumentu a tuny dalších je sdělení - Spáchej sebevraždu. Nemáš tu co dělat. Špiníš, smrdíš, jsi a to vadí. -------------------------------------- Styl vyprávění oněch pseudofaktů je dokonalou ukázkou psychického nátlaku. V rychlém střihu jsou před diváka předkládány názory, tak, aby nestihl ani polemizovat, jen tupě zírat a říkat si : "Ano, jsme svině, jsme svině a v pořádné prdeli svině."--------------------------------------- Tvůrcům nedochází, že po sežrání zásob Pac manem přichází další level. Výživnější, chutnější, lepší než ten předchozí. --------------------------------------------------------- Ten humanismus v oku. To zneužití novodobého romantika, který nechce, nemůže chtít žít v tomhle přetechnizovaném světě. Jediným ohroženým druhem na planetě je básník, stává se z něho ekolog básnící argumenty o planetě. Pojďme se obejmout, nějak bude. Rozhodně ne až tak blbě. Vždyť roku 2000 jsme, dle prognóz roku 1990, měli být zpola pod vodou, bez kyslíku, potíc se jak v sauně. Ale tak. Nejsme. Včera si nejeden z nás pěkně zaonanoval, to potěší. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Nahliadnutie očami politiky na negatívne dopady chodu našej industrializovanej pokrokovej civilizácie, akými sú zväčšovanie priepasti medzi bohatými a chudobnými, degradácia životného prostredia a blížiaci sa ekonomický kolaps. Dokument pritom nie je pesimistický, neprináša katastrofické vízie, naopak, prináša ducha odhodlania a uvedomenia si situácie a ponúka riešenia. Chýbalo mi trochu viac rozhovorov na kľúčové témy, akými sú konzumerizmus a preľudnenie, napriek tomu ide o jeden z najlepších dokumentov o príčinách environmentálnej deštrukcie a o zmene. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Trochu chaotický začátek jak vystřižený z deliria na LSD nebo raných počátků Pop music se po 10 minutách uklidní a divákovi se dostane utříděné ekologické sondy do problematiky zneužívání přírodních zdrojů, politické moci, bojů o lepší zítřky i o tom jak to funguje v Greenpeace. Rozhovory jsou celkem zajímavé, ovšem po stránce vizuální dokument nijak neoslní což je obrovská škoda, přesto si END:CIV zaslouží 85% ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama