Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zuzanu právě propustili z vězení a ona se chystá začít nový život. Do vězení se dostala poté, co s kamarádem Ronym a jeho partou kradli auta a Rony na ni vše shodil. Teď je to však Rony, kdo jako jediný na ni před vězením čeká. Ona odmítá do jeho auta nastoupit, vydá se na cestu domů stopem. Zastaví jí dva kamioňáci Juraj a jeho černý spolujezdec Vápno. Když se Zuzana dostane domů, zjistí, že se její matka odstěhovala, a od sousedky dostane všechny dopisy, které matce z vězení psala. Ani jediný není otevřený... Nezbývá jí než nastoupit do auta k Ronymu, který na ni čeká před domem. Dostane se s ním do jeho motorestu, kde se scházejí kamioňáci a prostitutky. V motorestu dělá vedoucí svérázná starší žena, které neřekne nikdo jinak než „mama kami“. Zde se opět Zuzana setkává s Jurajem a jeho spolujezdcem Vápnem. Zuzana se Jurajovi líbí a ani on jí není nesympatický. Na Zuzanu si však stále dělá nároky Rony, i když ho ona odmítá... Rony potřebuje realizovat svůj kšeft s falešnou vodkou, a tak posílá Juraje do Ruska, do Petrohradu. Juraj si však vyžádá jako spolujezdce právě Zuzanu, s čímž Rony souhlasí. Na cestě se Juraj se Zuzanou sblíží. Když se však oba z Ruska vrátí, Juraje náhodou v motorestu uslyší hrát a zpívat vlivný český producent a nabídne mu angažmá. Juraj na jeho nabídku přistoupí a odjíždí do Prahy... (TV Prima)

(více)

Recenze (177)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Přelom režimu zastihl pubertální Zuzanu ze sídliště v nečekaných problémech. Zatímco v polovině 80. let pouze snila o svém prvním chlapci, začátkem 90. let se musí vypořádat s pobytem v ženské věznici a s nástrahami podsvětí po návratu do života s podmínkou... První svobodný slovenský film přínáší poněkud jiná témata, než první české svobodné filmy Tankový prapor a Obecná škola. Dušan Rapoš neví, co by nabídl dříve, zda exploatační film, cosi akčního (na úrovni Nahoty na prodej) nebo novodobý muzikál. Jednotlivé figurky jsou čistě devadesátkové karikatury a otrlý divák se skutečně pobaví. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Já vím, že je to asi trapné, ale já fakt dávám pět hvězdiček bez zaváhání. Naprosto dokonalý pomník počátku 90. let, který dokáže tuto atmosféru pojmout ze všech stran. Máme tady mafiánské podnikavce v tmavých brýlích vozící se v drahých fárech. Máme tady střežený poklad v podobě cigár Marlboro, za které stojí zato třeba položit život. Motorest plný lidí, co se učí žít (a užívat si) v nových poměrech. Nezbytné ozvláštnění filmu trochou exotiky v podobě černocha. Devadesátkovou akčnost (ale tak nějak po našem středoevropském způsobu). Hlášky jak z Hollywoodu (ale taky tak nějak po našem středoevropském způsobu). A v neposlední řadě nakoukneme i do dekadentního šoubyznysu, kde si roli zhýralé hvězdy nečekaně střihl slušňák Pavel Bobek (o Lucii Bílé ani nemluvím, ta se tehdy v takové image vyžívala). Ale navzdory tomu, co píšu, tento film rozhodně není jen nějakým středoevropským chudým příbuzným hollywoodských trháků, režisér Rapoš a kameraman Beňa dobře věděli, co dělají, takže film je protkaný i nádhernými atmosferickými záběry neonových měst, nočních jízd kamionů, dokumentárním zaznamenáním probíhající proměny měst v oné době a v neposlední řadě i záběry zimní krajiny, ve kterých i ta romance mezi Pavlem Haberou a Evou Vejmělkovou funguje. Mimochodem, k výkonům obou nemám sebemenších výhrad. Na závěr nechybí ani dojemná scéna s Helenou Růžičkovou, mámou všech kamioňáků. Nesmím zapomenout ani na skvělý soundtrack. A nakonec jsem si nechal nevětší perličku. Víte, k jakému filmu bych toto dílo přirovnal? K Vorlově sérii Cesta z města, Cesta do lesa a Cesta domů. Zatímco Vorel si vysnil idylický svět přírodních lidí, lesáků a myslivců v manětínských lesích, Dušan Rapoš si vysnil idylku v motorestu plném kamioňáků a prostitutek, která vyvrcholila společnou romantickou silvestrovskou oslavou. Těch mých pět hvězd není vyrovnáváním nespravedlivého hodnocení, stojím si za každou z nich. ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele

Já vím, že je to ešče horší než jednotka a tudíž by to měl býti odpad, ale já se u toho tak šíleně chechtal (i teď jsem si poprskal klávesnici), že tu 1 dám. Jako totální quilty pleasure a se správnou intoxikací, 100% :))) A ano, Habera je průměrný muzikant a podprůměrný herec. Takový slovenský, Vojta Pytlík. Jehož rádoby znalecké posudky/odsudky v české superstar, jsou prostě...nezapomenutelné. Sice jsem se od něj, nikdy nic relevantního či inteligentního nedověděl, ale aspoň vím, že je neustále na instagramu. Chudinka. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Na první pohled typické devadesátkové exploatační peklo, na druhé straně skvěle zachycená atmosféra tehdejší porevoluční doby. Hodně zachraňuje Helena Růžičková, zbytek ansámblu je vysloveně tragický. Akce směšná, scénář naivnější než bulharská prostitutka a hudba od Teamu prakticky neposlouchatelná, ale přesto zaujímá Fontána pre Zuzanu 2 místo v porevoluční kinematografii jako slovenský pokus o Nahotu na prodej. Akorát Nahota měla mnohem větší přesah a kultovní hlášky, u Zuzany něco podobného žel nenajdete. I tak je dobré tenhle snímek vidět jako doklad tehdejší doby. ()

Radko odpad!

všechny recenze uživatele

Čierna Bača s menom Vápno pasie ovečku Bílú. Tá s Haberom škrieka bláboly o tom kam sa až bude brániť - odpoveď: tam, kam sa bráni láska (čiže klasický obvyklý piesňový pop-rockový textový nezmysel - logicky aj významovo bez zmyslu, len to akože drsniacky dotvára prijebane znejúci rockový hluk.). Zuzana zatiaľ trpí v base. Chujovina ešte väčšia, než sa dá vyčítať z týchto riadkov. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (16)

  • Snímka obsadila desiatu priečku najnavštevovanejších filmov v českých kinách pre rok 1993. (Raccoon.city)
  • Juraj Halama (Pavol Habera) jazdí vo filme na kamióne Kenworth T-600. (Raccoon.city)
  • Pieseň z filmu "Mama Kami" sa stala tak úspešná, že Pavol Habera (Juraj Halama) sa rozhodol, že svojho filmového kolegu a spolu spievajúceho v tomto filme Ibrahima Maigu (Vápno) zoberie na koncertné turné so skupinou Team. Spoločne urobili viac ako 200 koncertov po celom vtedajšom Československu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama