Reklama

Reklama

Poslední lvi

  • USA Last Lions, The
Trailer
Dokumentární / Rodinný
USA, 2011, 88 min

Obsahy(1)

Před padesáti lety bylo v Africe téměř půl milionu lvů, avšak nyní se jejich počet pohybuje okolo pouhých 20 000. Lvi nejsou na rozdíl od slonů nijak zvlášť chráněni na základě pověření vlády nebo prostřednictvím mezinárodních smluv. Tento fakt je odrazovým můstkem pro filmaře Derecka a Beverly Joubertovi, kteří vědí, že část zisku z turistického ruchu může lvy a jiné velké kočky zachránit před primárními hrozbami, mezi něž patří především pytlačení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

shioo 

všechny recenze uživatele

---Obsah komentáře může prozrazovat závěr filmu--- Hodnotit film podle toho jaká byla nebo nebyla na jeho konci prosba je blbost. A myslet si, že natáčecí štáb pomůže polomrtvému lvíčeti je blbost naprosto kolosální. Cílem filmu nebylo poukázat na to, že člověk je stroj bez emocí a roztomilý kukuč lvíčete s rozdrcenou pánví s ním nehne, ale to, že tento koloběh života by byl naprosto normální a neztrátový, kdyby právě člověk nezasahoval do domoviny divoké zvěře a tím redukoval její počet. Výborně podaný příběh, skvělá kamera a geniální komentář. Ve skrytu duše doufám, že všichni aktéři dále žijí a prohánějí se savanami (popřípadě zemřeli přirozenou smrtí nebo při vzájemném boji) a ani jeden neslouží jako koberec před krbem ropného magnáta, světového podnikatele nebo majoritního akcionáře. ()

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

Film obsahuje neinformativní a citově zabarvený komentář (dozvíte se na co právě lev myslí, jako šestákovém románu) -> vypnout zvuk (to dělám i u hloupé hudby u němých filmů). Po skončení filmu jsem chtěl rozbít hubu spíše filmařům, než těm co vybíjí lvy (viz Kevin Carter a váleční fotografové fotící umírající aniž by pomohli, někdo jim řekne dokumentariské jiný lidská špína). __ Prý je účelem snaha vybrat peníze. Nicméně peníze na pomoc Africe jdou prý na zbohatnutí hrstky http://www.ted.com/talks/andrew_mwenda_takes_a_new_look_at_africa.html (jednoduchá pochyba: proč je ta pomoc třeba už "tak dlouho"?), to může být i tento případ. Ironsovi odhadem tímto dokumentem stoupne karma. __ Tento film je propaganda a navíc nepřímá reklama (zvýšení tržeb pro Ironse, BBC a možná i africké politiky). Příběh je citový, fajn a kočičky a příroda vypadají parádně. ()

Reklama

chevronman 

všechny recenze uživatele

Nebudu jeden z těch, kteří budou hodnotit film podle toho, zda v jeho závěru byla žádost o peněžní pomoc (viz. komentář od Hanyou, která by mohla vysvětlit, jak by jeden štáb mohl pomoct úbytku lvů, nebo komentář od daEmoNickY, který tvrdí, že komentář je neinformativní - to, že je expresivní a plný metafor neznamená, že nepřináší užitečné informace). Film je dokonalou poezií přírody hrající na estetický cit diváka (to by měl každý film, ne?), která je podtržena oslňujícím hlasem Jeremyho Ironse s vytříbeným komentujícím monologem. Podle mě snaha vybrat peníze na dobrou věc nemůže být krásnější. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

"Váhá tak dlouho, aby jí dala naději... Ale co je zlomené, spravit nedokáže. Žádná péče, olizování, bránění, toto nenapraví. Když nakonec odejde, nechává za sebou Ma di Tau svůj odkaz... Poslední z pokrevní linie svého samce. A své jméno.Už není Ma di Tau, matka a ochránce lvů." Neskutečně silný dokument a pro mě hodně smutný. Je smutné, že tak krásná zvířata díky našemu jednání, trpí víc, než je třeba :( ()

tnp101 

všechny recenze uživatele

Filmy o přírodě se hodnotí těžko. Záběry to jsou bez debat parádní, což mi však v tomto případě k plnému uspokojení na rozdíl od jiných snímků tohoto ražení nestačilo. Dělo se tu toho zkrátka moc málo příliš pomalu v docela jednotvárném, nudném podání. Poslední třetina byla sice nesrovnatelně lepší než ty předcházející (jedna konkrétní sekvence dokonce velice silná), ale třicetiminutovku před jejím příchodem jsem vyloženě protrpěl. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama