Reklama

Reklama

Captain America: Návrat prvního Avengera

  • USA Captain America: The Winter Soldier (více)
Trailer 2
USA, 2014, 136 min

Předloha:

Joe Simon (kniha), Jack Kirby (kniha), Ed Brubaker (komiks) (více)

Kamera:

Trent Opaloch

Hrají:

Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Dominic Cooper, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Emily VanCamp, Robert Redford (více)
(další profese)

Po katastrofických událostech, které Avengers prožili v New Yorku, žije Steve Rogers neboli Captain America ve filmu Captain America: Návrat prvního Avengera poklidně v ústraní ve Washingtonu, D.C. a snaží se přizpůsobit modernímu světu. Když ale dojde k útoku na jeho kolegu z organizace S.H.I.E.L.D., zaplétá se do pavučiny intrik, které ohrožují celý svět. Společně s Black Widow se Captain America pokouší odhalit stále se prohlubující spiknutí a současně se na každém kroku střetává s profesionálními zabijáky, kteří byli posláni, aby ho umlčeli. Když dojde k odhalení skutečné šíře zákeřného plánu, povolávají Captain America s Black Widow na pomoc svého spojence Falcona. Přesto se brzy ocitají tváří v tvář nečekanému a zdatnému nepříteli – Winter Soldierovi. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 2

Recenze (1 415)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí zatím jednoznačně nejlepší marvelovka. Bratři Russovi konečně dokázali komiksové univerzum posunout malinko dále a přinesli výtečný drsný thriller s nařachanou akcí a smrtícím tempem. Dokonce i ten zprvu malinko přehnaný příběh do sebe napodruhé zapadne mnohem lépe a přirozeněji. Chris Evans už je v roli Kápa jako doma, Athony Mackie hláškuje, Scarlett Johansson je sexy a režisérské duo do nás střílí jeden vtipný odkaz za druhým. Kdo by to před pár lety řekl, že z marvelovských hrdinů bude kvalitativní tempo určovat právě americký patriot s obrovským štítem, že? ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Když se ve filmech s Jamesem Bondem vynoří padouchův podmořský palác, vesmírná stanice či chapadla tajné organizace, tetelím se blahem nad žánrovou stylizovaností. Když si ve špionážním filmu s výbornou akcí ze všeho nejvíc přeju, aby si hrdinové víc popovídali u kafe, asi nade mnou někde sklapla past žánrových očekávání. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Já se picnu. První marvelovka, u které jsem po všech těch předchozích průměrnostech rezignoval na návštěvu kina, a samozřejmě se z ní vyklube ta zdaleka nejlepší! Nejzajímavější scénář, nejsvižnější tempo a dialogy, nejlépe nadávkovaná a nejefektnější akce a Scarlett vystrčená dopředu byla sexy jako nikdy. Žádná postava neotravovala, ani na chvíli jsem se nenudil, dokonce i ten stupidní štít tvůrci těží, co to jde, takže jsem ho chtě nechtě vzal na milost. A TĚCH ZABITÝCH LIDÍ! Fakt našlapaná jízda. Už jsem si nemyslel, že to kdy řeknu, ale - klobouk dolů, Marvel Studios. Takhle by to mělo vypadat vždy. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní debilita, která by strašně chtěla replikovat scénáře Temného rytíře, Bournea, popřípadě Tří dnů Kondora (extrémně rychle plynoucí vyprávění plné nečekaných zvratů, konspirace, pád systému), ale bohužel nemá za stolem Jonathana Nolana, ale páreček volů (aka scenáristů), kteří se domnívají, že opakováním nečekaných infiltrací (hodných i zlých postav) zahladí asi miliardu "plot-holes", které tímhle postupem vznikají, a na závěr pod tlakem škatulky beztak ucuknou ke stupidní šabloně jako z videohry (zastrč tři paměťovky do třech děr = victory!), záporáckým klišé vyžvaněných plánů (mluvící hlava v bedně silně mimo, o idiocii hrozně zlého vyhlazovacího plánu ani nemluvě) a extrémně nízké porci emocí, o nichž se ale všichni vehementně snaží. Takže proč 3 hvězdy? Protože je to v rámci letních výplachů stále ještě extrémně zábavná, řemeslně perfektně ošetřená akční jízda s parádním hereckým trojlístkem, hromadou milých cameo roliček a sympatickým feelingem velké změny, která relativizuje v podstatě vše, co se v Marvel vesmíru prozatím odehrálo. Jen je škoda, že se tyhle zajímavé prvky a postavy ocitají v hloupoučkých zápletkách (děj to vlastně nemá), které se neumí úplně odříznout od komiksových vzorců (Iron Man 3 byl asi nejblíž) a výsledný střet snahy o realismus a komiksové nadsázky vyplodí... no ano, sympatickou blbost. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Film je to výborný s propracovanou akcí i příběhem, vyzdvihl bych především scénu ve výtahu a to jak se snaží Samuel Jackson uniknout pronásledovatelům. Jediné co se mi fakt nelíbilo je, že do kapitána se pravidelně střílí a vše kolem něj vybuchuje a nikdy neměl ani škrábanec a pak na konci po něm Bucky 3x vystřelí z normální pistolky pravděpodobně i slabé ráže a způsobí kapitánovi téměř fatální zranění. Následně pak koráb i s kapitánem uvnitř spadne z nebes a vybouchne, ale to už kapitán nemá problém přežít. Na konec to alespoň trochu zachránili, ale vždy si všímám této nevyváženosti síly a nelíbí se mi to, stejně jako na začátku kapitána málem zmlátil jeden normální člověk a pak v infinity war si to kapitán rozdá s polobohem a dokáže zastavit jeho pěst a udržet několik sekund. ()

Galerie (227)

Zajímavosti (140)

  • Bitka ve výtahu je odkazem na komiks, ve kterém Captain America odmítne účast na vládním registru superhrdinů a S.H.I.E.L.D. se jej proto snaží zajmout. (HellFire)
  • Chris Evans se musel před začátkem natáčení naučit moderní styl kombinovaných bojových umění, vycházející z parkouru, jiu-jitsu, karate a boxu, jelikož si režiséři práli, aby se Steve Rogers už přizpůsobil modernějšímu boji. (Terva)
  • Scéna, kde Steve Rogers (Chris Evans) zjišťuje, co se stalo s jeho oddílem a s Peggy Carter (Hayley Atwell), byla původně natočena pro film Avengers (2012). Byla ale vyškrtnuta a použita až v tomto filmu. (Polinecka)

Související novinky

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

Natočí režisér Johna Wicka marvelovku?

04.08.2022

Chad Stahelski (John Wick, 2, 3) má – jak vidíte – plné ruce práce s řízením jedné velmi populární akční série, to ale neznamená, že se mu mezitím v Hollywoodu nehrnou další projekty. Zejména po… (více)

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Co všechno oznámil Marvel?

Co všechno oznámil Marvel?

21.07.2019

Tento víkend se nesl ve znamení sandiegského Comic-Conu, a byť to na filmovém poli vypadalo oproti minulým ročníkům dost chudě (snad s výjimkou trailerů k Top Gun: Maverick a To Kapitola 2), seriály… (více)

Co chystají tvůrci třetích Avengers?

Co chystají tvůrci třetích Avengers?

12.07.2018

Bratři Anthony a Joe Russo se díky dvěma velebeným marvelovkám Captain America: Návrat prvního Avengera a Captain America: Občanská válka dostali rychle do povědomí většiny filmových diváků. Za… (více)

Reklama

Reklama