Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Profesor přírodopisu Matulka, starý mládenec a věčný suplent, si z přehnané svědomitosti ani v pokročilém věku netroufá složit poslední státnici. Stále se mu totiž zdá, že ještě něco nezná, a tak by snad bez diplomu odešel i do penze. Naštěstí jsou tu jeho studenti, kteří sice dávají dobráckému učiteli pěkně zabrat, ale po nezodpovědné klukovině s bouchacími kuličkami, kdy se Matulkovi udělá špatně, se vzpamatují a s pomocí mladého profesora, někdejšího Matulkova žáka, připraví šlechetnou lest. Pod záminkou nákupu k doplnění školní entomologické sbírky ho vylákají ke zkoušce u laskavého profesora Vondráka. (TV Nova)

(více)

Recenze (487)

genetique 

všechny recenze uživatele

České komédie zo školských lavíc sú unikátmi. Aj keď táto nie je pre mňa až takým skvostom ako napr. 'Marečku, ...' alebo 'Obecná škola', bavil som sa znamenite. Veľa vtipných školských brebtov a somarín, ktoré zažije každý žiak a týmto filmom si ich vždy rád pripomeniem, aj keď sa dnes na školách zabáva a vystrája trošku inak. 80%. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Klasická, nestárnoucí a kultovní komedie z konce třicátých let. Kulík zahraný Ladislavem Peškem má prostě neskutečný grády!!! Nebo R.A.Strejka v roli žáka Peterky a jeho hláška, když se ho profesor Matulka v podání Jindřicha Plachty ptá, co je to mimikry - " Mimikry je, když se ztratí motýl ". To je fakt nářez!! :D ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

I po tolika letech je tento styl humoru pro české filmy stále typický. Dospělí lidé (myšleno herci) v lavicích, hrající si na nezbedné studenty, satira, nadsázka, typičtí učitelé, jak si je můžeme pamatovat i my... Jen o té duši studentově jsme se toho příliš nedozvěděli. Z dnešního pohledu už se smíchy popadat za břicho budou možná jen pamětnící, avšak naopak leckdo může zatlačit slzu nostalgie, žub času se tedy na tomto, od Československé tvorby neoddělitelného, filmu nepodepsal jen negativně. Stejně si ale myslím, že Cesta do hlubin študákovy duše je mnohem více "pouze" příjemná, než dokonalá. 7/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Komedie ze studentského prostředí vždycky bavily. Snad je to tím, že v těch telecích letech jsme dělali nejednu vylomeninu a každý měl ve třídě svého casanovu, sportovce, krásku, šprťáka, nemehlo i propadlíka... Ve spojení s prvními láskami, přátelstvím i sem tam strachu, to když kantor namátkou vyvolával k tabuli to prostě v každém zůstane. Cesta do hlubin študákovi duše, není jen o studentech, ale i profesorech. Dílko je to vtipné, hřejivě lidské se skvělým Plachtou, Marvanem, Peškem... Dávám připíchnuté 4 motýly. * * * * ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Příjemně patetické a oproti Škole, základ života tu prakticky nenajdeme žádného smrdutého kojota. Mazánek je tu jen snaživý ale nezákeřný šprt a v učitelském sboru nikdo nechce studenty vyhazovat.  Komedie na niž naši prarodiče chodili do kina, rodiče vyrostli  a nám se líbila... Přežije však v srdcích i dnešní nastupující "metagenerace"? .... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (31)

  • Tri týždne premietali film v troch premiérových kinách a už 10. novembra 1939 vytlačili Ľudové listy článok s titulkom 46 777 divákov videlo Cestu do hlubin študákovy duše. (Raccoon.city)
  • Perleťovec kopřivový nežije na tavolníku, jak tvrdí profesor Matulka (Jindřich Plachta), ale na tužebníku jilmovém (Filipendula ulmaria), krvavci totenovém (Sanguisorba officinalis), mochně nátržníku (Potentilla erecta), záběhlíku bahenním (Comarum palustre) a udatně lesní (Aruncus vulgaris), kterými se živí housenky tohoto motýla. (alanwilder)

Reklama

Reklama