Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Energický a neúplatný revident bankovní filiálky v Renešově Popelec Hadimrška je vyslán do Prahy se závažným úkolem zachránit před bankrotem velkoobchod s gramofony, firmu Zlatník a spol. Její mladý majitel se totiž víc než o obchody stará o kabaretní zpěvačku Mici Angoru. Popelec vtrhne do podniku jako vichřice s pevným úmyslem uvést vše do naprostého pořádku za každou cenu. Mimo jiné oznámí panu Zlatníkovi, že se musí oženit s Astou, dcerou bohatého konzula Wielanda. Ta se sice nebrání sňatku s mužem, který jí byl poněkud nezvyklým způsobem vybrán, ale chce se přesvědčit, jaký je. Domluví se s dívkou ucházející se u Zlatníka o místo sekretářky, aby se mohla s budoucím manželem co nejlépe seznámit. A Popelec se pouští do boje s Mici Angorou, která se nehodlá vzdát snadného života z peněz Zlatníkovy firmy. (TV Nova)

(více)

Recenze (182)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Hadimrška je velmi lehká komedie, žádná filozofie nebo skryté poselství. Vadí mi, že se postavy ve filmu chovají jak blbci a my nevíme proč, motivy jejich jednání jsou neznámé. Burian sice perlí, ale jeho silné roky ho teprve čekají. Na dobu svého vzniku určitě nadprůměr, jinak ale mají Lamač i Frič na kontě mnohem zásadnější kusy. 80% ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Abych zde byl plně pochopen. Považuji tento film za prvé česko-kinematografické předvedení tvrdé zásadovosti a čisté pečlivosti. Dále zde chci pozvednout jedinečný výkon ženy, která mě učarovala. Byla to žena, která si v přestrojení hrála na sekretářku, aby zjistila, jestli její muž je ten správný. Zde snad vidíme prvky feminismu, který se u nás za první republiky velmi ukazoval. Buďme shovívaví k době našich minulých rodičů a pradědů a připušťme si, že jejich filmy stále patří a budou patřit mezi největší poklady české kultury. A to je taky důvod proč se na tyto filmy dívám. Abych byl schopen podávat svědectví o českých zemích a jejích impozantnosti a vyspělosti, která se projevuje ať už kulturou, architekturou či v politické sféře, která bohužel není tak stabilní a plná jak bych si představoval. Nyní závěrem: Pan Burian mi podal ruku a já mu ji rád potřesu. Ano, skvěle jste to zvládl a já vám dávám 4 hvězdy. Pane Popelče, pro příště, již se prosím naprosto vyrovnejte se svoji minulostí, ať vás nerozhodí zpěvačka. :-) ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Velice se omlouvám za svůj kacířský postřeh. Ale král českých komiků Vlasta Burian mi v některých fázích připadal, že přehrává. Samozřejmě u něj to vypadá vždy vskutku roztomile. I tak mi ale jeho herectví v tomto filmu místy připadalo podobné kouskům, které (a to především pro mladší diváctvo) předvádí Jim Carrey. Zcela jednoduchý děj, kdy do jedné firmy přijde zaměstnanec generální inspekce udělat audit v účetnictví. Jenže nebyla by to stará, dobrá, česká komedie, aby se do jednoduchého děje něco nevsunulo. A začaly se dít věci. A o tom to je. Pedantní generální inspektor se ukáže jako někdo, kdo má co skrývat a že možná ani není tak necitelný, jak se na první pohled může zdát. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ani herecké kvality Vlastu Buriana nemôžu tento podpriemerný film zachrániť pred dvoma hviezdičkami. Ostatne veľa tých hereckých kvalít môj obľúbenec ani nepredviedol. Jeho výstupy mi pripadali silené a poznačené hľadaním optimálneho výrazu, ktorý ho neskôr preslávil. Ani spojenie Lamača s Fričom neprinieslo vyššiu kvalitu, než by dokázal ktorýkoľvek z nich sólo. Okrem Buriana a jeho najbližších (Marvan, Šlégl) je to príbehová i herecká mizéria, ktorú znásobuje aj výnimočne poničená kópia. Záujem o tento film je odôvodnený iba u študentov filmových škôl a nekritických obdivovateľov všetkého, v čom sa veľký Vlasta vyskytol. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian tu předvádí tedy pořádnou show. Jeho záchvaty či scéna kdy běhá po ulici v ženských hadrech jsou brilantní. Celkově oceňuji, že i po více než osmdesáti leteh svého vzniku dokáže tahle veselohra spolehlivě pobavit. Jistě našli se i slabší scény a závěr ve kterém ve kterém dostane pan Hadimrška padáka a následně zjistí že si ho občané zvolili za starostu mi nepřipadal zrovna nejlépe vymyšlený. Ale byla to jenom komedie s účelem diváka pobavit. A ten splnila dobře. Navíc kdybych měl gramofon, určitě bych si na něm přehrával pouze jednu desku. A to právě tu o Hadimrškovi.:-)))) Silné 4. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Poprvé na filmovém plátně herečka Světla Svozilová. (M.B)
  • Ve filmu zazněla píseň s názvem „Píseň psacího stroje“, ke které složili hudbu Jára Beneš, Ferry Gyulai, Jan Stark, text písně napsali Jaroslav Mottl, Fráňa Vodička a nazpívali ji Marie Grossová a Lída Theimerová. Dále zazní píseň „Mne koupali co děcko v horké lázni“, ke které hudbu složili Jára Beneš a Bedřich Kerten, text písně napsali Jaroslav Mottl, Fráňa Vodička a nazpíval ji Vlasta Burian. Také zde zazní píseň „Růžové psaníčko“, ke které hudbu složil Jára Beneš a text písně napsali Emanuel Brožík a Fráňa Vodička. (GASTON73)

Reklama

Reklama