Reklama

Reklama

Země dinosaurů

  • Česko Země dinosaurů 1 - Jak to všechno začalo (více)

Obsahy(1)

Prostřednictvím tohoto kresleného příběhu pro celou rodinu se vydej s dinosauřími kamarády Nožičkou, Sárou, Zobkou, Bodlinkou a Pírkem na báječnou cestu do pravěku. Před dávnými a dávnými časy, v dobách čadících vulkánů a strašlivých zemětřesení, se jeden malý brachosaurus jménem Nožička ocitl úplně sám. Na své cestě do legendárního Velkého údolí se šťavnatou trávou potká čtyři malé dinosauříky, kteří se k němu připojí. A tak začne vzrušující, ale i nebezpečné dobrodružství, během něhož malí kamarádi potkají hladové dravce a jiné překážky. Díky tomu se naučí mnoha novým věcem, jako je pomoc kamarádovi a týmová práce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nádherná pohádka. A hádejte kdo byl producent? Steven Spielberg. Zdá se, že se rozehříval na později na ty svoje filmy o Ostrozubech :-) Zdá se, že období jury mu nějak už na konci osmdesátek učarovalo! Já si tuhle pohádku pamatuji ještě z dávných dob, kdy jsme ji měli samozřejmě v prachbídné kvalitě na videu. Už tehdy jsem jí byl naprosto okouzlený. Včera jsem ji viděl po hodně a hodně letech s dětmi a fungovalo to na mně stejně. Jednak je to díky samotnému příběhu o putování Nožičky s přáteli za spásným údolím a pak také díky symfonické záležitosti Jamese Hornera, který z hudebního doprovodu animované pohádky udělal umělecké dílo. Fakt. Ta hudba je opravdu geniální navíc s těmi chorály ty žestě znějí dokonale... Však ji mám také zařazenu do své databáze OST. jediné, čemu na těchto pohádkách nerozumím, je vždy smrt nějakého blízkého hlavní postavy. V Lvím králi je tatínek Simby, tady je to maminka Nožičky. Nevím jestli to má dětem něco dát výchovného, třeba aby si uvědomili pocit samostatnosti, toho, že teď jsou hrdinové zodpovědní sami za sebe.. netuším. S těmi nejmenšími však jakákoliv filmová smrt v pohádce (natož maminky) zle zamává... No ale to je asi jediná výtka, navíc to mohu subjektivně brát jinak než ostatní. Tuto pohádku rozhodně doporučuji a osobně ji řadím k top 50 nejlepším animákům. Dávám za 5 zelných šťavnatých lístků. * * * * * ()

JesterKruger 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si na to jako mladý, tak jsem byl z toho vedle. Takové animáky dnes už nikdo neudělá. Neskutečně pěkně naanimovaný animák, ale je to zároveň hodně smutné, a nejvíce mi vadilo to arogantně namyšlené mládě Triceratopse, byla to holka, a co si se mi vybavuje, že se jmenovala Sára, ale nejsem si tím jist, protože jsem to už dlouhou dobu neviděl. Pro děcka je to jedna (z málo samozřejmě) nejpěknějších animovaných pohádek co kdy vznikla. Naprosto doporučuji, a je to velký nadprůměr. (Aktualizuji komentář. 20.7.2022) Mě ten film vehnal slzy do očí. Nádherná nostalgie. I když nejsem malý, tak jsem se na to musel na ČT D dívat. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

V čase vzniku mi toto dielo ušlo, takže nie som nijako zaťažený nostalgiou. Z môjho súčasného pohľadu nie je tento animák, ťažiaci z veľkej popularity dinosaurov, takmer ničím výnimočný. Animácia používa veľmi jednoduchú kresbu, občas mi pripadá až nepekná (hlavne v tých scénach, ktoré vyzerajú rozmazane, zrejme v snahe dosiahnuť priestorovosť). Príbeh je priamočiary, málo nápaditý, taký až tuctový: jedno roztomilé zvieratko stretne druhé roztomilé zvieratko, spolu stretnú tretie, až nakoniec spolu putuje skupinka roztomilých zvieratiek. Vzhľadom na to, že to bolo mierené na deti a tým sa to zrejme páčilo (myslím vtedajšie deti, s tými súčasnými si už nie som istý), som pri hodnotení blahosklonný. ()

Krnac 

všechny recenze uživatele

Nízko rozpočtový film ktorému verili producenti Steven Spielberg a George Lucas, film podľa mňa nebol prekonaný ani jeho vysoko rozpočtovým dá sa povedať remakom Dinosaurus. Scenár je výborný (vzhľadom na to že je pre deti a museli vystrihnúť scény ktoré by inak nechali), čo sa týka fyziky pri určitých veciach som musel trochu vypnúť mozok aj ako dieťa (proste rovná planina, príde zemetrasenie a máte kaňon), jediné čo sa dá naozaj nazvať problémom je že s momentov ktoré vo vás majú vytvoriť emócie funguje len pár. Ale čo sa týka fungovania dinosaurieho sveta toto spracovanie je vrámci niektorých vecí jedno s najbližších realite. Ja si myslí že film naozaj dobrý, s prihliadnutím že je to pre deti tak za mňa 85%. ()

ModryPlamen 

všechny recenze uživatele

[spoilery] Niekoľko desiatok miliónov rokov pred naším letopočtom muselo 5 malých rôznych dinosaurov spojiť svoje sily, aby prekonali nástrahy, ktoré ich čakali pri putovaní do Veľkého údolia, kde by sa opäť stretli so svojou rodinou či druhmi. Či už boli nástrahy spôsobené vytváraním kontinentov, prítomnosťou ostro-zubých dinosaurov, alebo ich vlastnými negatívnymi charaktermi, bez vzájomnej pomoci by ani jeden z dinosaurov nedošiel do cieľa. Na prvý pohľad jednoduchý príbeh o sile priateľstva a viery, ktorý ale Dinosaurov od Disneyho prekonáva či už zábavnosťou a pútavosťou príbehu, viac sympatickými postavami alebo historickou presnosťou. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (23)

  • Hlavní antagonista Ostrozub (Tyrannosaurus rex) je ve snímku vyobrazen s čelistmi překrytými rty. Obdobně jsou v dalších filmech z této animované série ztvárněni i jemu příbuzní jiní tyranosauridi, dále pak také srpodrápí raptoři i alosauroidi (teropodi se třemi prsty na rukou a „hřebenem“ na hlavě). Jiní, jako např. Spinosaurus, baryonoxové, yutyranové a Carnotaurus, jsou naproti tomu vyobrazeni se zuby vyčnívajícími vně rtů. Je to z důvodu dvou rozdílných vědeckých hypotéz: na základě první jsou dnešní krokodýli vzdálenými příbuznými dinosaurů a právě jim zuby vyčnívají z čelistí. Dle druhé (moderní) byly při podrobných výzkumech fosilních lebek mnoha teropodů objeveny drobné jamky pod kořeny zubů, které mají mj. současní ještěři a přidržují jim zde retní svaly. Tudíž je pravděpodobné, že tak tomu mohlo být i u neptačích masožravých dinosaurů (Marasuchus17)
  • K iluzi 3D prostředí a navození realističtějšího vzhledu okolních přírodních krajin se tvůrci rozhodli použít multiplánovou kameru. Tato z filmařského hlediska významná technologie vytvořená studiem Disney byla již dlouho před tímto snímkem použita i v jiných filmech, např. ve filmech Sněhurka a sedm trpaslíků (1937), Bambi (1942) a Kniha džunglí (1967). Don Bluth a všichni jeho spolutvůrci použili multiplánovou kameru také u svých filmů. Těmito animovanými filmy jsou: Tajemství N.I.M.H. (1982), Americký ocásek (1986) a dalším byla právě i Země dinosaurů. (Marasuchus17)
  • Obojživelník, nazývaný v tomto filmu Hopsálek, jenž skočí přímo před Nožičku a pozře vážku jménem Mesurupetala, je druhem spodnotriasového lissamphibiana (lissamphibia je skupina současných obojživelníků, tvoří ji žáby, ocasatí a červoři) s vědeckým názvem Triadobatrachus. Tento obojživelník byl dříve považován za nejstarší žábu všech dob, ale nejnovější paleontologické studie ukázaly, že se jedná o jejich evolučního předka, nikoliv o žábu samotnou. V současnosti se předpokládá, že první „pravé“ žáby se objevily až na začátku období jury, přibližně před 200 miliony lety. (Marasuchus17)

Reklama

Reklama