Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Absolutní hodnocení je možná trochu moc, ale Pošetilost mocných staví na stejném základu jako například série četníků. Funés je zábavný záporák a jeho eskapády jsou doplněny chytré blbnutí s kamerou nebo scénou, aby dění na plátně bylo příjemně nerealistické a zábavné. Té druhé ingredience v druhé polovině ve filmu ubyde, ale to vyváží okolní postavy (jako němý a dvorní dáma), které podrží vtip filmu, když se hlavní postavy trochu vytratí a ztrácejí na zábavnosti. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Perfektní humor Louise de Funèse. Obzvláště mě baví všechny ty jeho nepovedené akce, kterými vždycky pozmění děj tak, aby to diváka pobavilo. Nejvtipnějšími scénkami shledávám především když se Louis převlékl do zeleného munduru a šel do průvodu, kde jeho přičiněním odmaskoval hned několik zrádců a nebo scéna kde nesmyslně kviká a ukazuje gesty a hledá místo kudy by utekl :-D. Moc se mi líbí jeho herectví - tak osobité snad nemá nikdo. Všechny jeho filmy sleduji výhradně v češtině (i když uznávám originální znění) přestože dabing mnohdy nesedí, jelikož hlas Františka Filipovského je nezaměnitelný. ()

Reklama

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Tak to je podle mě Funésův vrchol - tak snobský, zlý a vtipný snad ještě nebyl. Montand byl sice na Blase trochu postarší, ale to mi nevadí, hlavně, že jim to spolu sedí. Nádherné obrazy doplňuje strhující hudba Michela Polnareffa. Člověk by ani nevěřil, že to je volná parodie na Hugova Ruy Blas. Už musím končit - BABA JDE!:-) ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Vynikající Louis de Funès - role mocného feudála a ministra financí dona Sallusta je mu přímo souzená. Navíc „donu Sallustovi“ tentokrát zdatně sekunduje další herec, zde Yves Montand, což u většiny filmů, ve kterých Louis hraje, nebývá zvykem. Victor Hugo by se snad nezlobil, jak páni filmaři naložili s jeho dílkem... :-) ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že to není úplně nejlepší film ani Louise de Funés, ani Gérarda Ouryho (Velký flám je podle mě mnohem povedenější). Asi to bude tím Montandem. Neříkám, že roli zahrál špatně, je to lepší než kdyby jí vzal romantický hrdina Jean Marais (to by ale neudělal, protože mu Funés ukradl slávu z Fantomase). Američtí koproducenti chtěli obsadit Jerryho Lewise, tomu se Oury bránil, až mu Montandova žena Simone Signoret navrhla svého manžela, protože nechtěla, aby hrál jenom v politických filmech. Pro mě je Montand nejlepší asi v Rudém kruhu s Delonem a Bourvilem, který měl Blase hrát původně. A je to škoda, že se natáčení nedožil, protože by film byl ještě vtipnější, mezi ústřední dvojicí by to víc jiskřilo a navíc by Bourvil završil svou éru rolí sluhů v historických filmech, které však byli pojednány "vážně". A tak pro mě králi filmu zůstali Louis a komik Paul Préboist, který však hrál jen malé role. Jeho Němý, byl opravdu skvostný. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Gérard Oury dostal nápad adaptovat Hugovu tragédii „Ruy Blas“ o úpadku a morálním rozkladu španělské monarchie konce 17. století do podoby filmové komedie už v roce 1960, kdy v této divadelní hře účinkoval v pařížském divadle Comédie-Française. (Komiks)
  • Briega, jednoho ze španělských grandů, si zahrál zpěvák Don Jaime de Mora y Aragón, který byl skutečným šlechticem – synem markýze de Casa Riera a navíc bratrem belgické královny Fabioly. (Aelita)

Reklama

Reklama