Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální převedení staré francouzské divadelní klasiky Ruy Blas do filmové podoby a navíc v komediálním hávu a s jako vždy perfektním Louisem de Funésem!!! Funés tu hraje svou klasickou roli vypočítavého "parchanta" který sleduje jen vlastní zájmy, ale tak brilantně, že mu stejně držíte palce! Nefalšovaná zábava od začátku do konce a navíc pár originálně natočených středověkých soubojů. Podle mne jeden z nejlepších francouzských filmů všech dob!!!!!!!! ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejúchvatnějších a nejzábavnějších komedií, která nádherně zesměš'nuje intriky mocných, kteří vládnou obyčejným lidem. A i když je to zasazeno do historického Španělska, rozhodně neztratilo nic na svojí aktuálnosti. Nejprohnanější intrikán je ministr financí Don Salluste de Bazan (vynikající Louis de Funés, který si krásně užívá své moci), který je nádherně chamtivý a nebojí se rozhodně žádného podrazu, ani úskoku, ani věrolomnosti, pokud není po jeho. Sám se stává obětí intrik a tak zaútočí přímo na španělského krále (Alberto de Nendoza) prostřednictvím nápadníka pro královnu (půvabně naivní Karin Schubert). A protože nechce Sallustovi pomoci jeho synovec Don Cesar (Gabriele Tinti), musí vše řešit přes svého sluhu Blaze (dobrý Yves Montand), který se dostane na Sallustovo místo a do královny je zamilován. Neintrikuje jen Sallusto, ale i ostatní španělští grandi (Don Jaime de Mora y Aragón, Eduardo Fajardo, Antonio Pica, či Joaquín Solis) a tak o intrikánské i skutečné souboje není nouze. A do toho ještě Dona Juana (Alice Sapritch), která uhání Blazeho a doufá, že s ním přišla o panictví. Vskutku nádherné zesměšnění mocných, kteří touží jen po majetku a moci a Sallusto je nakonec ochoten se stát i královnou. A i s klášterně upjatým a vznešeným palácem Estoril. Zkrátka vynikající zábava, která nekončí ani v otroctví. ()

Reklama

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších Funésovek ( i když já je mám všechny tak ráda, tak to bude možná určitě ještě u nějaké napsáno:). Louis je tady na vrcholu a celý film se nezastaví. Srší hláškami, jedna grimasa střídá druhou a já se skvěle bavím. Navíc parťákem je mu v tomto filmu můj veleoblíbený Yves, který je tu také skvělý. Nejvíc se mi líbí ty jeho obličeje, když ho uhání doňa Juana (nejlepší striptýzová scéna) a taky jak je zamilovaný do královny - němky. Právem oblíbená komedie, navíc s krásnou hudbou Michela Polnareffa... A co když se mě zeptají co jsem viděl v Americe? Američany!...Nejsi krásný, vona je krásná, ty nemáš ani vindru, vona má všecko, ty si idiot, vona taky, je ti souzena... královna! - Prostě Bravo! Má oblíbená melodie http://www.youtube.com/watch?v=wZSE1hx8Kz4, má oblíbená scéna - http://www.youtube.com/watch?v=IxsbQ2U0bq4 ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jemný průsečík mezi dobrodružnou romantikou ala Angelika a de Funésovými bláznivinami. Funés zde hraje ministra, který přijde o všechno a tak intrikuje jako ďas, aby vše získal zpět. Jeho scény jsou geniální, navíc má film slušnou výpravu a pár pěkných dobrodružných scén (býci, útěk z otroctví). Bohužel to shazuje Yves Montand, který jako lidový sluha je solidní, ale roli milovníka ve svých 50 letech neuhraje ani omylem. A je to na můj vkus trošku moc dlouhé. Závěr je ovšem geniální :-) ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Páni, žasnu, že jsem tento skvostný snímek s Louisem de Funèsem opět s úžasným hlasem F. Filipovského (u čehož mě vždy mrzí, že bohužel už nenadaboval film Zelňačka, což je úžasný film, ale bez dabingu Filipovského ztrácí na úžasnosti) neviděla už dříve. Ale myslím si, že mě dostal ještě víc, než by se mi líbil, kdybych ho viděla třeba o let dříve. K filmům s tímto Panem Hercem se v podstatě nedá co dodat, protože jsou dokonalé, spousta skvělých scének, frků apod. Co mě nejvíce pobavilo? Scénka, kdy si jako žena otočil krinolínu, aby prošel uličkou? Možná, ale bylo jich tolik, že těžko vyberu. A nejlepší hláška? Ta kdy Salust vydává prapodivné zvuky při zjištění, že královna není v pokoji s Blasem. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Gérard Oury dostal nápad adaptovat Hugovu tragédii „Ruy Blas“ o úpadku a morálním rozkladu španělské monarchie konce 17. století do podoby filmové komedie už v roce 1960, kdy v této divadelní hře účinkoval v pařížském divadle Comédie-Française. (Komiks)
  • Film je parodií na divadelní tragédii "Ruy Blas" od Victora Huga a obsahuje celou řadu odkazů na francouzské klasiky. (gjjm)
  • Do role dvorní dámy Dony Juany byla vybrána režisérova spolužačka z konzervatoře Alice Sapritch. Ta se krátce předtím objevila po boku Funèse (Don Salluste de Bazan) v roli jeho manželky ve filmu Na stromě (1971). (argenson)

Reklama

Reklama