Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

A teď babo raď! Líbí se mi ostatní Funèsovy filmy proto, že jsou jednoduše tak dobré, nebo proto, že jsem je v drtivé většině viděl jako nenáročné dítě a už mi ze setrvačnosti zůstala nostalgická příchuť? Tohle je totiž jeden z mála Funèsů, které jsem viděl až v současnosti a zrovna dvakrát zábavné mi to nepřišlo. Místy dokonce přitroublé a naivní. Ale takové jsou přece i ostatní.... Tak jak? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne slusna komedie s opet skvelym Louisem De Funes. Role svinaka mu fakt sedla a je v ni skutecne skvelej. Yves Montand jako jeho trosku tupejsi sluha je taky skvelej. Pribeh je celkem v pohode, nic extra komplikovanyho, ale dava prostor pro spoustu skvelejch scenek. Tady je taky asi hlavni problem filmu. Pokud neni na platne Louis, tak film mirne nudi a z tech 100 minut tu neni takovejch 20 a proto nemuzu dat plny pocet. Ale i presto to je fakt skvela komedie s docela slusnou vypravou, skvelou hudbou a kolem pro otroky podobnym tomu z Conana. ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Absolutní hodnocení je možná trochu moc, ale Pošetilost mocných staví na stejném základu jako například série četníků. Funés je zábavný záporák a jeho eskapády jsou doplněny chytré blbnutí s kamerou nebo scénou, aby dění na plátně bylo příjemně nerealistické a zábavné. Té druhé ingredience v druhé polovině ve filmu ubyde, ale to vyváží okolní postavy (jako němý a dvorní dáma), které podrží vtip filmu, když se hlavní postavy trochu vytratí a ztrácejí na zábavnosti. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější Funés. Mám tyhle šmejdovské postavy prostě rád a intrikánem Sallustova ražení jsem si vždycky přál být. Louis je v Pošetilosti mocných na vrcholu svých tvůrčích sil a je to znát. V Montandovi navíc našel dokonalého partnera, a tak je třeba se připravit na hodně, hodně crazy humor, který se řítí rychlostí sto sedmdesáti fórů za hodinu. Navíc se Pošetilost mocných může chlubit i skvělou výpravou a dokonalou, chvílemi téměř westernovou hudbou. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

"Gérarde, napiš mi roli opravdových sviňáka..." řekl Louis. Podařilo se. Louis je zlý, ironický a na vrcholu své kariéry. No a kdyby hrál Blase Bourvil...byl by to film, servírovaný na stříbrném podnose pro opravdové filmové fajnšmekry. Ale i tak to není vůbec špatné! Řečeno slovy jiného uživatele CSFD...nejoblíbenější film mé máti s Funésem! :-) Jen škoda, že nebyl natočen Krokodýl... TY NEJSEŠ KRÁSNEJ, ONA JE KRÁSNÁ, TY NEMÁŠ ANI VINDRU, ONA MÁ VŠECHNO, TY JSI IDIOT, VONA TAKY, JE TI SOUZENA...KRÁLOVNA! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Po smrti Bourvila, původně zvažovaného pro roli sluhy Blazeho, bylo rozhodnuto o angažování Yvese Montanda, dosud známého spíše z dramatických rolí. O této volbě nebyl zcela přesvědčen Louis de Funès (Don Salluste de Bazan), ale vzhledem k vynaloženým prostředkům v přípravném procesu nakonec k natáčení s Montandem svolil. Další problém bylo Montandovo levicové přesvědčení a nenávisti k autoritářskému režimu generála Franca, které ohrožovalo natáčení ve španělských exteriérech. I to se podařilo překonat a natáčení nakonec začalo v dubnu 1971. (argenson)
  • Briega, jednoho ze španělských grandů, si zahrál zpěvák Don Jaime de Mora y Aragón, který byl skutečným šlechticem – synem markýze de Casa Riera a navíc bratrem belgické královny Fabioly. (Aelita)

Reklama

Reklama