Reklama

Reklama

Pošetilost mocných

  • Francie La Folie des grandeurs (více)
Trailer

Ó, jak malá postava a jak velké intriky! Don Salluste, ministr policie a financí, postavou nejmenší z grandů na dvoře španělského krále, je nenáviděn i obáván pro svou lakotu, s níž necitelně vymáhá daně a bezohledně je strká víc do vlastní kapsy než do královské pokladnice. Jeho sluha Blaze je natolik chytrý, aby pána prokoukl, jenže jíst se chce a sloužit je nutno... Když si k Donu Sallustovi dosadíme za jméno Blaze – Blas, nebo chcete-li Ruy Blas, ihned se nám vybaví slavné drama Victora Huga. Tentokrát ovšem v trochu jiném podání. Onoho lehce připosraženého granda totiž hraje Louis de Funes a jeho poněkud vyššího sluhu Yves Montand. Oba je v nádherných španělských exteriérech režíroval Gérard Oury a vznikla tak excelentní komedie na téma velká láska a ještě větší intriky. Jeden za všechny – všichni za sebe! (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (322)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Absolutní hodnocení je možná trochu moc, ale Pošetilost mocných staví na stejném základu jako například série četníků. Funés je zábavný záporák a jeho eskapády jsou doplněny chytré blbnutí s kamerou nebo scénou, aby dění na plátně bylo příjemně nerealistické a zábavné. Té druhé ingredience v druhé polovině ve filmu ubyde, ale to vyváží okolní postavy (jako němý a dvorní dáma), které podrží vtip filmu, když se hlavní postavy trochu vytratí a ztrácejí na zábavnosti. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie. Po dlouhé době jsem se zase pořádně nasmála. A moc se mi líbily krásně veselé "historické" kostýmy. A to jsem do tohodle kousku dlouho chuť neměla. Měla jsem pocit, že Funes v kombinaci s historickým filmem nemůže být až tak moc srandovní. A byl nejen on. Bavila jsem se stejně dobře, když don Salluste na plátně nebyl. Yves Montand roli služebníka Balse zkoulel taky perfektně. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější Funés. Mám tyhle šmejdovské postavy prostě rád a intrikánem Sallustova ražení jsem si vždycky přál být. Louis je v Pošetilosti mocných na vrcholu svých tvůrčích sil a je to znát. V Montandovi navíc našel dokonalého partnera, a tak je třeba se připravit na hodně, hodně crazy humor, který se řítí rychlostí sto sedmdesáti fórů za hodinu. Navíc se Pošetilost mocných může chlubit i skvělou výpravou a dokonalou, chvílemi téměř westernovou hudbou. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Vynikající Louis de Funès - role mocného feudála a ministra financí dona Sallusta je mu přímo souzená. Navíc „donu Sallustovi“ tentokrát zdatně sekunduje další herec, zde Yves Montand, což u většiny filmů, ve kterých Louis hraje, nebývá zvykem. Victor Hugo by se snad nezlobil, jak páni filmaři naložili s jeho dílkem... :-) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

"Ještě budeme rádi vzpomínat na toho rošťáka Sallusta. Ten aspoň okrádal jenom chudé." Don Salluste jako vyhozený ministr financí a policie na dvoře španělského krále. "Výsosti, nedáte se přeci umluvit nemluvnětem." Královská zábava s Louisem de Funèsem a Yvesem Montandem v geniální režii Gérarda Ouryho. "Anonymní dopis pro krále." 100% nonstop zábavy. "Veličenstvo dostalo můj anonymní dopis?" Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=SHARD2cr7sk a http://www.youtube.com/watch?v=KcYdJXV2GqM ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení probíhalo ve španělské Almérii. (M.B)
  • Do role dvorní dámy Dony Juany byla vybrána režisérova spolužačka z konzervatoře Alice Sapritch. Ta se krátce předtím objevila po boku Funèse (Don Salluste de Bazan) v roli jeho manželky ve filmu Na stromě (1971). (argenson)
  • Ve slavné striptýzové scéně byla herečka Alice Sapritch (Dona Juana) nahrazená dublérkou (profesionální striptérkou Sophií Palladium), v okamžiku, kdy měla předvést své svůdné pozadí. Pozornější diváci si mohou všimnout nepatrné změny výšky postavy herečky na postavu dublérky. (Aelita)

Reklama

Reklama