Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká filmová komedie o obyčejných dnech jedné obyčejné rodiny Novákových, o zmatcích kolem shánění a klikaté cestě zmoudření... (oficiální text distributora)

Recenze (104)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pátek není svátek. Nebo teda nebyl. Pokud jste prchali z práce a chtěli jste jet na chatu. Dneska je to stejné. V pátek odpoledne všichni pospíchají domů, auta poskakují v kolonách. Lidé jsou nervózní. Opravdu film s nadčasovou platností. Stačí se podvat okolo sebe. Petr Kostka a Jorga Kotrbová se hledali až se našli. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Zábavná nadčasová komedie o obyčejné Pražské rodině na počátku osmdesátých let. Sice se při ní nebudete válet smíchy, ale příjemný úsměv a náladu na víkendové odpoledne vám určitě přichystá. O rok později vzniklo pokračování s názvem "V podstatě jsme normální". P.S.: Jorga Kotrbová byla v těch letech opravdu kus. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem film Zelena vlna nazval socialistickým pachtěním, pak tedy nevím co napsat o tomto filmu, protože ten jde ještě o level dál. Ale ačkoliv dneska už asi není problém sehnat benzinové gumičky ani škodylaka ani na žigulíka - lecos zůstalo. Vidím to často kolem sebe. Stále platí to, že nejlepší je věci zařizovat během pracovní doby, že v pátek je lepší vypadnout dřív ,,než budou kolony'' (směji se těm kolonám v roce 1979! :-),. A stále platí i to, že se pořád najde dost takových co závidí sousedovi lepší auto, lepší barák, mastnější brambory v talíři jak já říkám... Pátek není svátek je sice normalizační komedií, ale ve své době ani tak moc netepal do svědomí pracujících, spíše věrně zobrazil jak to tehdá chodilo a že než člověk sehnal fošny na chatu, či jen obyčejnej písek, musel absolvovat podobný kolotoč jako slepička když v oné pohádce zachraňovala kohoutka. Nejvíce se ve filmu nalítal Petr Kostka:-) a jeho náskoky na jedoucí vozíky byly až akrobatické. Partnerku mu hraje moje oblíbená Jorga Kotrbová a z hádky v autě z její opravdovosti až mrazilo v zádech... Co film hodně pozvedlo je krásná hudba Petra Hapky. Dva kondenzátory. * * ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Slovenský katolícky disident, väzeň a po prevrate v roku 1989 politik a advokát Ján Čarnogurský raz vyhlásil, že podnikanie bežného človeka za socializmu sa prejavilo v stavaní si vlastných rodinných domov a chát. Piatok nie je sviatok je filmovým predchodcom tohto výroku. Uvádzaný je ako komédia, no smiešneho má v sebe minimum. Skôr ide o súhrn tém dobovo povolenej satiry. Ľudia unikajú už v piatok práci na chalupy, preč z veľkých miest (nezmenilo sa); všetci sa stále za niečím uštvane naháňajú, aby si zlepšili kvalitu života, ostáva len večné vybavovanie čohosi (rovnaké); systém funguje na zháňaní nezohnateľného, drobných úplatkoch a poskytovaní si vzájomných úsluh - peňažných alebo sexuálnych (toto sa zmenilo na systém otvorenej peňažnej korupcie vo všetkom - od zdravotníctva po podnikanie), väčšina kancelárskych zamestnancov v práci nerobí nič, prípadne len buzeruje kolegov - výkon ostáva na užitočných idiotoch, majúcich v sebe vnútornú povinnosť odviesť dobrú prácu (nemenné). Problémom je nevtipnosť a určitá tézovitosť, neživotnosť. Pramení v pospájaní všetkých neduhov do jednej "typickej rodiny" a jej okolia. Zachytenie ducha normalizačnej architektúry a interiérov vrátane typizovaných vecí užitého umenia sa podarilo, čo je asi jediné čo sa podarilo. Avšak aj k tomu mám výhradu - vykreslenie týchto vecí sa sústredilo na tú odpudzujúcejšiu časť socdizajnu. Film si zaslúži hviezdičku za tieto úžitkovo-architektonické prednosti a za scénu masáže Jorgy Kotrbovej MUDr. Cvachom. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Komedie, která není úplně top, ale vždycky se u ní zasměji. Přestože odráží socialismus v praxi, je tam spousta trefných věcí, které platí i dnes. Upřímně Pátek není svátek je lepší než velká většina amerických oceňovaných komedií, které mi nejsou blízké. Scéna s telefonátem řediteli je opravdu povedená. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (6)

  • Novák (Petr Kostka) sa vracia z chalupy do podniku na poradu. Vrátnička (Nataša Gollová) mu "pichne", pričom hodiny na vrátnici ukazujú 16:00. Keď Novák dorazí k direktorovi, jeho hodiny ukazujú 16:02. Keď sa dozvie, že sa porada nekoná a odchádza s direktorom (Zdeněk Dítě) z podniku cez vrátnicu von, za vrátničkou hodiny stále ukazujú 16:00. (J.J.1972)
  • Eva (Jorga Kotrbová) řídila na konci filmu motocykl československé výroby Jawa 20 tzv. „pionýr“. Karel (Petr Kostka) pak jezdí vozem Škoda 100, vyráběný československu automobilkou AZNP v letech 1969–1977. (JARDAHONDA)
  • Filmovanie prebiehalo hlavne v pražskej časti Holešovice, ale taktiež v obciach Lhotka, Braník, Pruhonice, Malešice či na križovatke Libečov - Chyňava. (dyfur)

Reklama

Reklama