Reklama

Reklama

Věda a současná civilizace. Interaktivní rozhovory se světovými odborníky, ve kterých je prostor pro vaše otázky a komentáře. Moderuje Daniel Stach. (Česká televize)

Recenze (65)

kecal 

všechny recenze uživatele

Daniela Stacha je jediný dobrý moderátor na ČT24 a tento, již tak zajímavý pořad, vyzdvihuje do nebes. Všichni ostatní by se od něj měli učit, určitě by to pozvedlo i jejich pořady, protože zatím většina ostatních pořadů vypadá, jak nějaká bulvární show z tv kanálu Blesku. Ten astronomický rozdíl mezi nim a ostatními byl vidět již v klasickém Hyde Parku. ()

RumbleFish 

všechny recenze uživatele

Asi jediný skutečně erudovaný pořad na ČT (srovnej třeba s Historie CS), byť je jasné, že svou formou musí být přístupný i širšímu publiku. Stach je ze současných moderátorů jasně nejlepší a na kvalitě pořadu má svou zásluhu. Nicméně nejdůležitější je pestrý výběr zajímavých hostů a při sledování Friedmana, Dawkinse, Searla, Chomskyho etc. lze těžko uvažovat o jiném, než nejvyšším hodnocení. Mimo hodnocení pořadu je pak zajímavé sledovat, jak jsou nositelé Nobelových i jiných cen, lidé skutečně hodni obdivu, skromní, moudří a lidští... jaký to rozdíl od většiny zpěváků, sportovců, herců... ()

Reklama

tomas15 

všechny recenze uživatele

Trochu mě mrzí, že jsem to ohodnotil a teď mi to "smrdí" mezi mými 5ti hvězdičkovými filmy. Nemůžu ale hodnotit jinak, v současné době se podle mě jedná o jeden z nejlepších TV pořadů a to jak po stránce formální, přes výběr hostů až ke stále zlepšujícímu se moderátorovi. Po zavedení této verze jsem přestal sledovat klasický Hyde park a sleduji pouze ten sobotní, kde na rozdíl od toho všedního vystupují skuteční odborníci. ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších pořadů v naší veřejnoprávní televizi. Zajímaví hosté, připravenost a kultivované moderování Daniela Stacha. Uvítala bych v ČT více prostoru pro podobnou interaktivní publicistiku. Včera jsem v repríze sledovala vynikající díl, u kterého jsem se i skvěle bavila! Hostem Hyde Parku Civilizace byla Markéta Pravdová z Ústavu pro jazyk český Aademie věd ČR. Přechylovat nepřechylovat, psaní písemností...i dotazy na vyjmenovaná slova. Zdaleka ne všechna se učí ve škole! Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český ( http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=100 ) uvádí pod písmenem P tato vyjmenovaná slova: pýcha (pyšný, pyšnit se, zpychnout, pýchavka, pych, přepych, Přepychy), pytel (pytlovina, pytlák, pytlačit), pysk (pyskatý, ptakopysk, Solopysky), netopýr, slepýš, pyl (opylovat), kopyto, sudokopytník), klopýtat (klopýtnout), třpytit se (třpyt, třpytivý, třpytka), zpytovat (jazykozpyt, nevyzpytatelný), pykat (odpykat), pýr (pýřavka), pýří, pýřit se (zapýřit se, pýřivý, čepýřit se), pyj; Chropyně, Pyšely, Spytihněv. Nakladatelství Academia letos vydalo publikaci "Akademická příručka Českého jazyka" s podtitulem Mnohem víc než PRAVIDLA českého pravopisu, která vychází právě z této internetové příručky. Vřele doporučuji nejen milovníkům češtiny:-)! ()

t.b.kat 

všechny recenze uživatele

Mám rád pořad Prizma, kde se člověk může seznámit s pokroky na poli vědy a techniky. Vzhledem k tomu, že popularizace vědy jako takové, je povětšinou velice komplikovaná záležitost, neb jejím posláním je seznámit laickou veřejnost s vědeckými výsledky jednoduchou a srozumitelnou formou, tak aby byla ona věda pochopitelná, musím uznat, že rozšíření platformy pořadu Hyde Park na (nejen) tuto tématiku jsem uvítal. Zajímavé osobnosti se vyjadřují k problémům a objevům na polích vědy, vyjadřují se ke globálnímu vývoji lidstva, politice, kultuře či školství. Pořad ukazuje, že i osobnosti mimo politiku a v běžném životě povětšinou laické veřejnosti neznámé, mohou názorově upoutat a překvapit, taktéž nabídnout možné řešení či otázky. Proto 4*. PS: Je totiž smutné, že věda a vědci jsou v této končině tak podhodnocení a často v negativním obrazu prezentování (i médii) a účelově ovlivňováni politickou zhýralostí a tupostí. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Pokud má Daniel Stach zahraničního hosta, tak pořad moderuje v angličtině a na oficiálním webu je po odvysílání dostupná i originální verze bez překladu. (ČSFD)
  • Daniel Stach na každý díl Hyde Parku Civilizace přečte v průměru 400 stran materiálů. (ČSFD)

Reklama

Reklama